Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 511155 пати)

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3711
Според мене најдобро е да се купи без кредит.
Kако и впрочем и се останато.Нема ништо поволно и џабе на рати
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3892
Никогаш не е најпаметно да се купи во кеш. :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45069
  • Il Moderatore
Според мене најдобро е да се купи без кредит.
И со пари на заем - не со свои :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 467
Ајде вака да ви каже нешто економист. Самата каматна стапка нема толкаво влијание колку соодносот  на отплата на главница вс камата во еден ануитет (рата). Првите години плаќаш мноогу повеќе камата од главницата, па доколку првично земеш стан на 30 години, и имаш рата од 300 евра, ти ќе плаќаш камата 230 евра, а ќе отплаќаш од кредитот само 70 евра на месец. Или во една година ќе платиш. 3.600 евра,а ќе отплатиш само 840 евра од кредитот. На колку помал период го земеш тој сооднос е поповолен за тебе дека тој сооднос/јаз на камата и главница не е толку голем. А, ако си плаќал 10+ години и си исплатил најголем дел од каматата, најдобро е да се направи само предоговарање на каматната стапка.

Кај мене не е баш така, на 170 евра рата, почетната рата ми беше 100 евра главнина, 70 во камата и како оди натаму се зголемува износот на главнина, се намалува на камата.

И штом дојде варијабилниот период, пак исто, ама и тогаш доминира повеке во главнина.

Ова според амортизационен план.

Башка ако во даден момент одлучиш да го затвориш кредитот во целост, ја плакаш главнината, а на преостаната камата плаќаш пенал во износ од 1-3% зависи како ви стои во договорот.

На колку години ти беше кредитот?

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2857
Она кога бирам чешма за кујна, но Ананас има други планови:

Присутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9206
  • Пичлеме
Којзнај шо си пребарувал пред чешмата ;D

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7205
Ајде вака да ви каже нешто економист. Самата каматна стапка нема толкаво влијание колку соодносот  на отплата на главница вс камата во еден ануитет (рата). Првите години плаќаш мноогу повеќе камата од главницата, па доколку првично земеш стан на 30 години, и имаш рата од 300 евра, ти ќе плаќаш камата 230 евра, а ќе отплаќаш од кредитот само 70 евра на месец. Или во една година ќе платиш. 3.600 евра,а ќе отплатиш само 840 евра од кредитот. На колку помал период го земеш тој сооднос е поповолен за тебе дека тој сооднос/јаз на камата и главница не е толку голем. А, ако си плаќал 10+ години и си исплатил најголем дел од каматата, најдобро е да се направи само предоговарање на каматната стапка.

Кај мене не е баш така, на 170 евра рата, почетната рата ми беше 100 евра главнина, 70 во камата и како оди натаму се зголемува износот на главнина, се намалува на камата.

И штом дојде варијабилниот период, пак исто, ама и тогаш доминира повеке во главнина.

Башка ако во даден момент одлучиш да го затвориш кредитот во целост, ја плакаш главнината, а на преостаната камата плаќаш пенал во износ од 1-3% зависи како ви стои во договорот.

На 19 години, првите 10 фиксна камата 3.5%, потоа преостанатите 9 години варијабилна.

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 467

На 19 години, првите 10 фиксна камата 3.5%, потоа преостанатите 9 години варијабилна.

Затоа пишав дека тој сооднос што го спомнав е за кредит на 30 години. Колку е пократок периодот соодносот е поповолен во корист на главницата.