Првпат на форумот? Добредојдовте, и погледнете ги правилата!CARclub.mk е достапен и на Facebook како и на Twitter!
Според мене најдобро е да се купи без кредит.
Цитат: Volvo на 18 Јуни 2026, 22:20:48 pmАјде вака да ви каже нешто економист. Самата каматна стапка нема толкаво влијание колку соодносот на отплата на главница вс камата во еден ануитет (рата). Првите години плаќаш мноогу повеќе камата од главницата, па доколку првично земеш стан на 30 години, и имаш рата од 300 евра, ти ќе плаќаш камата 230 евра, а ќе отплаќаш од кредитот само 70 евра на месец. Или во една година ќе платиш. 3.600 евра,а ќе отплатиш само 840 евра од кредитот. На колку помал период го земеш тој сооднос е поповолен за тебе дека тој сооднос/јаз на камата и главница не е толку голем. А, ако си плаќал 10+ години и си исплатил најголем дел од каматата, најдобро е да се направи само предоговарање на каматната стапка. Кај мене не е баш така, на 170 евра рата, почетната рата ми беше 100 евра главнина, 70 во камата и како оди натаму се зголемува износот на главнина, се намалува на камата.И штом дојде варијабилниот период, пак исто, ама и тогаш доминира повеке во главнина.Ова според амортизационен план.Башка ако во даден момент одлучиш да го затвориш кредитот во целост, ја плакаш главнината, а на преостаната камата плаќаш пенал во износ од 1-3% зависи како ви стои во договорот.
Ајде вака да ви каже нешто економист. Самата каматна стапка нема толкаво влијание колку соодносот на отплата на главница вс камата во еден ануитет (рата). Првите години плаќаш мноогу повеќе камата од главницата, па доколку првично земеш стан на 30 години, и имаш рата од 300 евра, ти ќе плаќаш камата 230 евра, а ќе отплаќаш од кредитот само 70 евра на месец. Или во една година ќе платиш. 3.600 евра,а ќе отплатиш само 840 евра од кредитот. На колку помал период го земеш тој сооднос е поповолен за тебе дека тој сооднос/јаз на камата и главница не е толку голем. А, ако си плаќал 10+ години и си исплатил најголем дел од каматата, најдобро е да се направи само предоговарање на каматната стапка.
Цитат: FiLo на 18 Јуни 2026, 22:57:22 pmЦитат: Volvo на 18 Јуни 2026, 22:20:48 pmАјде вака да ви каже нешто економист. Самата каматна стапка нема толкаво влијание колку соодносот на отплата на главница вс камата во еден ануитет (рата). Првите години плаќаш мноогу повеќе камата од главницата, па доколку првично земеш стан на 30 години, и имаш рата од 300 евра, ти ќе плаќаш камата 230 евра, а ќе отплаќаш од кредитот само 70 евра на месец. Или во една година ќе платиш. 3.600 евра,а ќе отплатиш само 840 евра од кредитот. На колку помал период го земеш тој сооднос е поповолен за тебе дека тој сооднос/јаз на камата и главница не е толку голем. А, ако си плаќал 10+ години и си исплатил најголем дел од каматата, најдобро е да се направи само предоговарање на каматната стапка. Кај мене не е баш така, на 170 евра рата, почетната рата ми беше 100 евра главнина, 70 во камата и како оди натаму се зголемува износот на главнина, се намалува на камата.И штом дојде варијабилниот период, пак исто, ама и тогаш доминира повеке во главнина.Ова според амортизационен план.Башка ако во даден момент одлучиш да го затвориш кредитот во целост, ја плакаш главнината, а на преостаната камата плаќаш пенал во износ од 1-3% зависи како ви стои во договорот.На колку години ти беше кредитот?
Цитат: Volvo на 19 Јуни 2026, 12:24:50 pmЦитат: FiLo на 18 Јуни 2026, 22:57:22 pmЦитат: Volvo на 18 Јуни 2026, 22:20:48 pmАјде вака да ви каже нешто економист. Самата каматна стапка нема толкаво влијание колку соодносот на отплата на главница вс камата во еден ануитет (рата). Првите години плаќаш мноогу повеќе камата од главницата, па доколку првично земеш стан на 30 години, и имаш рата од 300 евра, ти ќе плаќаш камата 230 евра, а ќе отплаќаш од кредитот само 70 евра на месец. Или во една година ќе платиш. 3.600 евра,а ќе отплатиш само 840 евра од кредитот. На колку помал период го земеш тој сооднос е поповолен за тебе дека тој сооднос/јаз на камата и главница не е толку голем. А, ако си плаќал 10+ години и си исплатил најголем дел од каматата, најдобро е да се направи само предоговарање на каматната стапка. Кај мене не е баш така, на 170 евра рата, почетната рата ми беше 100 евра главнина, 70 во камата и како оди натаму се зголемува износот на главнина, се намалува на камата.И штом дојде варијабилниот период, пак исто, ама и тогаш доминира повеке во главнина.Ова според амортизационен план.Башка ако во даден момент одлучиш да го затвориш кредитот во целост, ја плакаш главнината, а на преостаната камата плаќаш пенал во износ од 1-3% зависи како ви стои во договорот.На колку години ти беше кредитот?На 19 години, првите 10 фиксна камата 3.5%, потоа преостанатите 9 години варијабилна.
Цитат: Skywalker на 18 Јуни 2026, 09:16:06 amЦитат: andrejnaumovski на 17 Јуни 2026, 23:52:48 pmЦитат: MecheTo на 17 Јуни 2026, 19:04:30 pmVaka na prvo ke si recis deka krivo e sozidan zidot ama ne e.@balanar Fala,ke razgledam so se nudi,mada jas bi odel so pomala suma i na 10godini max.Стави го на 30 кредитот, плаќај помала рата и разликата во рати уплаќај ја предвремено. И пак исплати го за 10Дополнителни уплати одат кон главницата само?Кога го договараш кредитот, пред склучување на Договор, поднесуваш и барање дека сакаш да ставаш пари кои ќе намалуваат од главнината во текот на отплата на кредитот, и тогаш ти одат само во главницата. Јас кога прашував најдобри услови добив во КБ (пред НГ), препораката беше да се земе на 5год. фиксна, отплатата беше на 10год. и после 5год. да го рефинансираме и да си тера пак фиксна до крај на отплатата. Понудата што ја добив за фиксна камата на 5год. беше 3% без животно осигурување (повикај пријател ).За да на крај се откажам
Цитат: andrejnaumovski на 17 Јуни 2026, 23:52:48 pmЦитат: MecheTo на 17 Јуни 2026, 19:04:30 pmVaka na prvo ke si recis deka krivo e sozidan zidot ama ne e.@balanar Fala,ke razgledam so se nudi,mada jas bi odel so pomala suma i na 10godini max.Стави го на 30 кредитот, плаќај помала рата и разликата во рати уплаќај ја предвремено. И пак исплати го за 10Дополнителни уплати одат кон главницата само?
Цитат: MecheTo на 17 Јуни 2026, 19:04:30 pmVaka na prvo ke si recis deka krivo e sozidan zidot ama ne e.@balanar Fala,ke razgledam so se nudi,mada jas bi odel so pomala suma i na 10godini max.Стави го на 30 кредитот, плаќај помала рата и разликата во рати уплаќај ја предвремено. И пак исплати го за 10
Vaka na prvo ke si recis deka krivo e sozidan zidot ama ne e.@balanar Fala,ke razgledam so se nudi,mada jas bi odel so pomala suma i na 10godini max.
Она кога бирам чешма за кујна, но Ананас има други планови:(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Цитат: t0m1cA на 18 Јуни 2026, 12:41:00 pmЦитат: Skywalker на 18 Јуни 2026, 09:16:06 amЦитат: andrejnaumovski на 17 Јуни 2026, 23:52:48 pmЦитат: MecheTo на 17 Јуни 2026, 19:04:30 pmVaka na prvo ke si recis deka krivo e sozidan zidot ama ne e.@balanar Fala,ke razgledam so se nudi,mada jas bi odel so pomala suma i na 10godini max.Стави го на 30 кредитот, плаќај помала рата и разликата во рати уплаќај ја предвремено. И пак исплати го за 10Дополнителни уплати одат кон главницата само?Кога го договараш кредитот, пред склучување на Договор, поднесуваш и барање дека сакаш да ставаш пари кои ќе намалуваат од главнината во текот на отплата на кредитот, и тогаш ти одат само во главницата. Јас кога прашував најдобри услови добив во КБ (пред НГ), препораката беше да се земе на 5год. фиксна, отплатата беше на 10год. и после 5год. да го рефинансираме и да си тера пак фиксна до крај на отплатата. Понудата што ја добив за фиксна камата на 5год. беше 3% без животно осигурување (повикај пријател ).За да на крај се откажам Зошто не го искористиш кредитот за нешто попаметно од стан, на пример Ferrari 355?
Си го продадов станот сеа мислата ми е дали да си купам рс6 или друг станШала на страна ако знаете некој да продава стан/куќа маџари хиподром кажувајте,станот мора да има лифт и изолација и да е над 70м2Sent from my iPhone using Tapatalk
Цитат: Busav на 28 Јуни 2026, 09:53:26 amСи го продадов станот сеа мислата ми е дали да си купам рс6 или друг станШала на страна ако знаете некој да продава стан/куќа маџари хиподром кажувајте,станот мора да има лифт и изолација и да е над 70м2Sent from my iPhone using Tapatalk што цена идат хиподром? Становите нова градба