Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 576875 пати)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7278
Многу пријатно изненаден бев од Midea бојлерот со сув греач кога видов дека има класичен штекер за местење, наместо да се ебавам со жици и керамички редни клеми и 300 други глупости.

Си наместив надграден штекер на соодветна локација, си го уштекав бојлерот и ајт у пичку матер. Кога треба да се чисти некогаш, извади кабел од штекер и терај си со обврската.
Дали е со 2 цилиндри како Аристон Велис?
Атлантик исто беа на тој принцип ама гледам слабо ги носат...повеќе ќар имаат со Мидеа.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18232
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
Не, не е таков слим, обичен цилиндричен е и веројатно внатре во самиот казан има направено "џеб" во кој стои греачот.
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6446
@MartinAlfista Незнам ова може и а нема везе со твојот бојлер јер је модерен, ама кај мене на иноксен парновод имаше цркнато греач и уште нешто, исто имам штекер под бојлерот и го  гасам класика од надвор. Мајсторот кога виде дека е на штекер ми ги обележа и штекерот и утикачот со линија во скучај ако го вадам утикачот да го враќам исто со исто од безбедносни причини при евентуален спој другата комбинација е побавна и во случај да е уклучен постои можност да те сакатиса пред да проработи исклучувањето или нешто така.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45284
  • Il Moderatore
За струен удар си во право тоа е работа за FID, а не на прекинувачот. Прекинувачот го барам за целосна изолација при сервис или чистење.

Двополен наложуваат некои производители во упатствата, ова го најдов додека барав каков прекинувач треба да купам. На пример, Ting во Техничкото упатство (стр. 17):
Цитат
Се препорачува приклучокот на напојувањето да биде директен преку двополна склопка на електричната мрежа со напон од 220V (не со помош на штекер, приклучница).
...
Производителот на бојлерот не одговара за последиците што ќе настанат поради не придржувањето кон наведените прописи.

За 20 A сфатив дека нема потреба грејач од 2500 W влече околу 10.9 A, па стандарден 16 A би бил океј.

Реално ништо не те спречува да ставиш двополен, доколку инсталацијата ти е ОК со тоа. Исто така, се живее и со едноплен, доколку двополен е проблем да се стави.
Избери подобра варијанта за бојлер од овој тинг инокс-ов, освен ако не е преголем проблем цената.
Погледни го овој на пример, јас што го избрав за кај мене: https://setec.mk/products/atlantic-vertigo-steatite-100-wifi-multipositionin-2
и заборави на прекидачот :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

There’s nothing better than driving a car you fixed

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7278
Овој е како Аристон велис серијата, со два цилиндри. Естетски се одлични, само бара почесто одржување од бигор. Мах 2 години.
Бидејќи кај нас сервисерите се тешки преваранти, препорачувам сами да го правите тоа.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Овој е како Аристон велис серијата, со два цилиндри. Естетски се одлични, само бара почесто одржување од бигор. Мах 2 години.
Бидејќи кај нас сервисерите се тешки преваранти, препорачувам сами да го правите тоа.
Јас очекувам помалку бигор, бидејќи грејачите не се во директен допир со водата, а и за догревање се користи грејачот кој е послаб (750w)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2989
Листав да најдам соодветна тема за облека (ќе пишам после во блиска тема) па налетав на тема: Уредување на стан. Мислам дека последните постови во оваа тема се посоодветни таму. Тука збориме за купување на стан и се поврзано со тоа:стар или нов стан, банки или кеш, инвеститори, локација, материјали, квалитет и сл. Најдобронамерно укажување, да му се олесни утре на некој кога ќе бара некој конкретна информација.
Своерачен потпис ;)

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 4133
Еве како прв Хас инжињеринг заобиколете го ако нејкете да купите стан без имотен лист…

Sent from my iPhone using Tapatalk
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20407
За струен удар си во право тоа е работа за FID, а не на прекинувачот. Прекинувачот го барам за целосна изолација при сервис или чистење.

Двополен наложуваат некои производители во упатствата, ова го најдов додека барав каков прекинувач треба да купам. На пример, Ting во Техничкото упатство (стр. 17):
Цитат
Се препорачува приклучокот на напојувањето да биде директен преку двополна склопка на електричната мрежа со напон од 220V (не со помош на штекер, приклучница).
...
Производителот на бојлерот не одговара за последиците што ќе настанат поради не придржувањето кон наведените прописи.

За 20 A сфатив дека нема потреба грејач од 2500 W влече околу 10.9 A, па стандарден 16 A би бил океј.

Реално ништо не те спречува да ставиш двополен, доколку инсталацијата ти е ОК со тоа. Исто така, се живее и со едноплен, доколку двополен е проблем да се стави.
Избери подобра варијанта за бојлер од овој тинг инокс-ов, освен ако не е преголем проблем цената.
Погледни го овој на пример, јас што го избрав за кај мене: https://setec.mk/products/atlantic-vertigo-steatite-100-wifi-multipositionin-2
и заборави на прекидачот :)

Како ти е врзан тебе инаку без прекинувач? Во нова градба ова или преправки правеше на стара инсталација?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Да, при изведба, не накнадно. За време на реновирање, при изведба на електричната инсталацијата, пуштив трофазен кабел од табла до таван, таму ставив мини-табла со дополнителни осигурачи и директно на бојлер од таа табла. Бојлерот ми е под покрив, над купатило, не ми фаќа место во купатило. Тој ми е и за топла вода во кујна. Ти веќе ако имаш место за прекидач, може таму со керамичка лустер-клема да преспоиш и бланко маска да ставиш...
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!