Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 509649 пати)

Присутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5467
  • Пиши лаже
Квалитет ексима.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15187
  • Пудингот на шоферството
Vaka na prvo ke si recis deka krivo e sozidan zidot ama ne e.
@balanar  Fala,ke razgledam so se nudi,mada jas bi odel so pomala suma i na 10godini max.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Присутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5467
  • Пиши лаже
Од страна кога го гледаш, повеќе од пола цигла штрчи. Убаво овака го личи центарот.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45062
  • Il Moderatore
Фасадерите ќе опраат работа. 
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Кољо

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 243
    • MVP Ring
@balanar  Fala,ke razgledam so se nudi,mada jas bi odel so pomala suma i na 10godini max.
Ако бараш за до 10год, разгледај во централна кооперативна банка. Имаат понуда од 2.9% за првите 5 години, и променлива од 3.9% по истекот на тие 5 години.

Исто и комерцијална имаат солидни услови, 3% за првите 5 години, 1 година грејс период и без пенали за предвремена отплата.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 993
  • The best or nothing.
Ау, на 60к евра, 120к да вратиш. Плус уште 10к за опремување...

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2471

Стави го на 30 кредитот, плаќај помала рата и разликата во рати уплаќај ја предвремено. И пак исплати го за 10

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4349

Стави го на 30 кредитот, плаќај помала рата и разликата во рати уплаќај ја предвремено. И пак исплати го за 10

Дополнителни уплати одат кон главницата само?
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен dudin

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 385

Јас вака го враќам, ако нешто месецот затреба за некои итни ситуации и немам да уплатам повеќе од ратата мирен сум зошто ратата ми е ниска (пониска отколку кога би бил кредитот на 10 год)

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2854
И јас би правел така, само да го отплатам прво потрошувачкиот кредит, па тие пари ќе ги пренаменам за станбениот.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2164
Има правено некој математика пример 10 години фиксна како што има или 5 да речеме е подобро тој вишок што сакаме да го уплатиме да се чува на х сметка (со тоа имаш за х не сакани ситуации кеш) или кога ке дојде да истече фиксната тогаш да се уплати одеднаш или година месец за месец е по исплатливо да се крати?

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15187
  • Пудингот на шоферството
Како сакаш врти,газот пак е назад.Во било кој случај банката ќе си го земи своето.Ме интересираше да направам споредба од каде ќе ми биди поисплатливо да се подигни кредит.

God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2164
Како сакаш врти,газот пак е назад.Во било кој случај банката ќе си го земи своето.Ме интересираше да направам споредба од каде ќе ми биди поисплатливо да се подигни кредит.

Ова е од халк ја од нив земав 2020 та беше 3.2 на 10 години фиксна

Каматна стапка со плата во Халк Банка АД:
3,3% фиксна каматна стапка за првите 5 години или
3,4% фиксна каматна стапка за првите 10 години

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 680
Прашање - дали да се стави подно греење во станов и колку би чинело? Дали и воопшто да ставам?
Пред некој ден видов во фејсбук пост од инвеститорот (за сосема друга зграда во изградба) како некој ставил подно греење, па ги прашав дали почнале да нудат (како што има за соларното), но сепак не, некој приватно си ставил додека зградата уште е во изградба.

Станува збор за стан на претпоследен спрат, со комшии под, над, лево и десно  :)

Колкава инвестиција е тоа 8-10.000 евра? За куќа да, за стан мислам дека непотребна инвестиција е, посебно ако има добра изолација зградата....
За удобност на подно греење спрема клима е неспоредливо (мразам клими, користам на лето само).
Живеам во стан, на ќош, два ѕида се кон северо-исток, со многу прозорци и тераса со целосно големо стакло... ама рехау генео 4к со 3 стакла.... со повеќе од солидна изолација на ѕидовите.... да, имам градско парно, но во спалните е намалено на околу 20%, дневната големото е скроз исклучено, кујната малото е на 40-50%. само во вц е појако за побрзо сушење на водата... надвор на минусни температури, дома е околу 24 степени дење/ноќе... Комшии што го откажале парното, се догреваат на клима, и тоа обично една 3.5 за цел стан и повеќе од доволно им е....
Сум живеел во станови со лоша изолација, и парното на максимум не било доволно... за куќа со ложа изолација да не правиме муабет,се гасело парното, за 30 минути камен ладно станувало...
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 464
Има правено некој математика пример 10 години фиксна како што има или 5 да речеме е подобро тој вишок што сакаме да го уплатиме да се чува на х сметка (со тоа имаш за х не сакани ситуации кеш) или кога ке дојде да истече фиксната тогаш да се уплати одеднаш или година месец за месец е по исплатливо да се крати?

Колку поголго плаќаш, толку повеќе плаќаш тоа е фактот. Ако парите не ти заработуваат, односно не ги инвестираш тогаш најдобро е што побрзо да го отплатиш кредитот.