Автор Тема: Паркинзи / Паркинг места низ нашите градови.  (Прочитано 261812 пати)

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг: Паркинзи / Паркинг места низ нашите градови.
« Одговори #705 на: 01 Март 2015, 11:03:44 am »
Па ако е така кој курац па тие од капиштец мене да ми го уништуваат квалитетот на живеење во аеродром или било која друга населба а? Има логика моето нели, око за око, да не смеат ни они освен на нивниот на друг паркинг пред зграда да паркираат освен на затворени и катни гаражи па да ве видам вие што рипате дали ќе ви биде убаво! И пак ке нагласам, сите други од другите населби се ускратени од демократското право да паркираат на јавни паркинзи низ центар и кашиштец пред згради а на тие што живеат таму имаат дупло поголеми права, да паркираат низ цел центар и плус цело скопје. И не е убаво што се ситите на некој што паркирал меѓу две линии на паркинг а го опнале 2500 денара и што е најтрагично за некои 15-20 минути а не за 5-6 часа.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #706 на: 01 Март 2015, 11:17:12 am »
Не бе другар, на резидентен не добиваш казничка, на резидентен директно те дига пајак и те кошта 2500 денара!!!

Није истина, скоро секој ден гледам казни на резидентен паркинг, пајак имало во 10% од ситуациите.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #707 на: 01 Март 2015, 11:19:48 am »
Banzai да не се лажеме, дневна карта казнуваат на паркинзите каде што се наплаќа, на резидентните не постои таа опција туку директно пајак пошто замислено им е ако стават карта колата пак ќе зафака место и ќе го нема станарот правото на слободен паркинг. Затоа пајак што побрзо и без толеранција за да не зафаќа колата место.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29787
    • CARclub.mk
« Одговори #708 на: 01 Март 2015, 11:25:31 am »
Резидентен паркинг генерално има по споредни улички каде што ретко би влегол да се паркирам in the first place и генерално во блиска околина има зонско паркирање каде што можеш да се паркираш и да си платиш.

Во Аеродром е гужва за паркирање. Треба таму една поголема катна гаража, али каква што е сега ситуацијата не е логично да биде Аеродром резидентен паркинг пошто едноставно нема каде на друго место да се паркира. Евентуално да се направи рецимо од 10 паркинг места, 8 да се резидентни, и готово. За колку што одат луѓе во Аеродром, доволно е.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #709 на: 01 Март 2015, 11:27:15 am »
Дај боже да беше така како што викаш, али не е. Бар не е кај мене, можеби на други паркинзи така прават. Искрено не знам како им е тоа решено законски, односно со некој акт на ПОЦ.

Кај мене од 50 коли 2-3 се со казна. Пајак имам видено 10 пати, а можда ни толку, а казни гледам скоро секој ден.

Мене ми е идиотски да направат платен паркинг во Ченто да кажеме само дека имало и во Центар, а таму во Ченто нема никаков проблем за паркирање. Како што во некои делови на Аеродром реално нема проблеми за паркирање, односно проблемите не се решаваат со зонско, затоа што 90% од паркираните коли се на станарите, па и после зонско пак истиот број на коли ќе се паркира на тој паркинг. Друго е околу трговските, таму имаше проблем, не знам дали после зонсково се растерети ситуацијата.

Јас сум за паркинзи со рампа каде што е изводливо, па само станарите да си имаат даљинско. Гледам тоа не ви ни пречи, така да ете и помалу незадоволни граѓани ;D Така имам паркинг на 2 места низ Скопјево и мирна глава, иако и таму нема место понекогаш дека капацитетот е несоодветен на објектот.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4279
« Одговори #710 на: 01 Март 2015, 11:30:27 am »
Така треба. Се да си биде по пропис. Барем една работа во државава.
Не така педерски, кој стигне и од кај стигне да ти го уништува квалитетот на живеењето. Башка што плаќаш за пакингот и е практично твој.
има голема разлика од практично твој до твој,ама кој да разбере.кога ќе ти стои во имотен лист дека е твое,тогаш е твое,се дотогаш е ускратување на правата на одреден дел жители и намалување на квалитетот на живеење на тие жители.сите други изговори се булшит

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #711 на: 01 Март 2015, 11:40:29 am »
Во Аеродром зонско околу ТЦ Бисер е 07-23 часот без разлика лето-зима. И пак е тешко за паркинг.

Треба катни гаражи, но со нормални цени. Саат 20 ден, два саати 30, три саати 40 итн. А не саат 20 денари за во ТЦ Бисер или Капитол.
Цените во Центар е бетер ненормални. Толку скапо паркирање нема никаде на Балканов.

Друг момент е тоа што сме си сељачка нација. Наместо да градиме инфрастуктура за возесе велосипед и користење јавен превоз ние носиме казнени политики, градиме згради во и онака пренатрупан простор, со Законот е предвидено да мора да има новоизградената зграда свој паркинг а нигде не видовме некоја зграда да биде срушена поради тоа.... Се на се премногу згради во Центаршто во комбинација со нашиот менталитет да мора сегде да се оди со кола ја даваат сегашната неиздржлива состојба.

Ние од Скопје што сме од поодамна го сфаќаме тоа, додека за новопечениве треба некоја генерација за да го сфатат тоа.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #712 на: 01 Март 2015, 11:42:50 am »
Се согласувам во целост олмајти :)

Главен проблем е пренатрупаност со згради и доселеници во Скопје, а немаше соодветен број на паркинг места. Па сега во наш стил се решаваат проблемите, делумно и краткотрајно :)

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #713 на: 01 Март 2015, 11:43:00 am »
Јас сум за паркинзи со рампа каде што е изводливо, па само станарите да си имаат даљинско. Гледам тоа не ви ни пречи, така да ете и помалу незадоволни граѓани ;D Така имам паркинг на 2 места низ Скопјево и мирна глава, иако и таму нема место понекогаш дека капацитетот е несоодветен на објектот.
Тоа е многу повеќе фер да има рампа одколку да нема, да оставиш кола на пола саат и да те кошта 2500 денара. Е сега кога би одобриле правно да се ставаат рампи, богами нема само центар да биде со рампи, капиштец, цел карпош, цело Аеродром па тогаш движење со кола и влегување само кај пријател!

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #714 на: 01 Март 2015, 13:17:54 pm »
Eve ve citam nekolku stranici i na kratko samo
1. Ima li nekoj drug zbor za rezidentno :)
2.Dali nekoj od tie rezidentni parkiraci ima plateno 3-4-5000e za parking mesto pa da bide samo za nego.Ako ima neka si go zagradi, ako ne koj go ebe 
   (ama zakoni, drzava sve u kurac)
3. a vo vrska so clenot 2, koj moj gi tera site vo GETO, se znae centar e za rabota vo nekoi ponormalni mesta ludje ziveat von centar ama vo sk sekoj saka aga da bide
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #715 на: 01 Март 2015, 14:07:42 pm »
Кој одреди дека центар е за работа? Никој не живее во центар во понормални места? Итн итн во круг може да тераме до утре.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43915
  • Il Moderatore
« Одговори #716 на: 01 Март 2015, 14:29:52 pm »
Не е центар само за работа. Центар ќе стане само за работа. Бидејќи живеењето ќе биде ем прексапо ем неподносливо. Со тек на време. Нема тоа да се пресече со нож. Ќе си дојде на свое. Ќе биде скап простор, ќе биде скап паркинг, ќе биде скап данок, се` ќе биде скапо. Затоа што бизнисите ќе може да го поднесат тоа финансиски полесно отколку граѓаните. Оние малку олигарси што ќе може да си дозволат да имаат апартман во ценатар, ќе си имаат. И ќе си живеат...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #717 на: 01 Март 2015, 14:44:57 pm »
Ima i druga rabota i sprema mene najbitna. Luda "urbanizacija" i gradenje na sekoe cose vo posirokiot radius na centar, imeno ludje sto kupile stanovi pre 30-ina godini vo karpos ili kapistec ili nekade bez razlika sigurno ne ni sonuvale deka denes ke bide se prenatrupano i so pravo se zalat, ama na pogresna adresa. Plus kako sto spomnav kupuvas stan, kupi si i parking mesto i cao prijatno, a jas koga imam potreba ke si platam parking i pak cao prijatno.
Fabrikite ohis,cementara pivara i drugi bea na periferija na gradot, sega se vo gradot.
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34144
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #718 на: 01 Март 2015, 16:25:22 pm »
Па ако е така кој курац па тие од капиштец мене да ми го уништуваат квалитетот на живеење во аеродром или било која друга населба а? Има логика моето нели, око за око, да не смеат ни они освен на нивниот на друг паркинг пред зграда да паркираат освен на затворени и катни гаражи па да ве видам вие што рипате дали ќе ви биде убаво! И пак ке нагласам, сите други од другите населби се ускратени од демократското право да паркираат на јавни паркинзи низ центар и кашиштец пред згради а на тие што живеат таму имаат дупло поголеми права, да паркираат низ цел центар и плус цело скопје. И не е убаво што се ситите на некој што паркирал меѓу две линии на паркинг а го опнале 2500 денара и што е најтрагично за некои 15-20 минути а не за 5-6 часа.

Никој не се сити никому како што гледам јас. Напротив. Направи напор нека се срушат сите нови згради во центар, нека се направат паркинзи па бујрум паркирај и без пари ако сакаш.

има голема разлика од практично твој до твој,ама кој да разбере.кога ќе ти стои во имотен лист дека е твое,тогаш е твое,се дотогаш е ускратување на правата на одреден дел жители и намалување на квалитетот на живеење на тие жители.сите други изговори се булшит

Па не е мое. Го делам просторот за 10 коли со уште 20-тина сељаци што имаат по две коли. Ем го плаќам ем го делам, ем никогаш нема место јас да се паркирам пред сопствена зграда. А на друго место немам каде да паркирам, зошто имав болен татко, мајка, мало дете. Колата ми треба за транспорт и пренесување на ствари. И сега јас да паркирам далеку и да носам дете во раце затоа што некому му текнало баш пред мојот влез да паркира? Па на 20 метра има слободен платен паркинг. Никакво демократско право не му е ускратено. Мене ми е ускратено демократско право ако нему му се дозволи да ми паркира пред влез, да не можам јас дететот од кола да си го извадам.
Башка јас сум платил 1500 евра од квадрат за станот во кој живеам, и на таа цена плаќам данок на имот секоја година. Некој си купил стан во аеродром за пола пари и сега колата јас да му ја чувам пред влез? Тоа е демократија и правична распределба? Ако сакал да помине поевтино тогаш ќе си надокнади со точак или автобус. Дајте да не се јебеме во здрав разум. Око за око, какви глупости. Кога Аеродром ќе биде Центар, тогаш може да правиме око за око. Кога во аеродром ќе никнуваат згради кои узурпираат улици, тогаш може да правиме око за око.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5756
« Одговори #719 на: 01 Март 2015, 16:26:38 pm »
Lugje edno ne razbiram do tolku makedonce da e stisnato..Dosol so kola od 20-30000 eura doteran kostumosan na vecera vo elitnive restorani i kafani vo kapistec i ne vlaga na toj parking nego se cepidlaci i se pika pozadi ministerstvo za kelepur..Izlaga ufircan so nekja gospoza so minic od edna peda i stikla od dve pedi i peski se teteravat do kafanata.
Drugi ostavaat kola isto kaj ministerstvo za ekonomija normalno za kelepur i akaat 700-800metri peski do beverli na pazarenje ili na kafe a parkingot vo beverli e mislam 10 den zivo dzabe ama gospodata nejkat da brknat rakata vo dzeb.
Bitno jas ne se sitam na nikoj nego vi zaviduvam na vas od aerodrom sto imate zonsko parkiranje i ste oslobodeni od razni napasti..Jas racunam kaj mene ako se vovede zonsko avtomatski pola dzgan sto ide po kafanite,po beverli,od opstina centar sto ima vtora kola,sto ide sabajle vo zavod za vrabotuvanje kje se trgne od kaj mene i nie obicni smrtnici sto ziveeme tuka kje imame mesto za parking..
Slobodno parking mesto doagja do izraz samo za vikend i toa vo pretpladnevnite casovi bidejki navecer se tuka kostumosanite i koga e nekoj prodolzen vikend so praznik e togas ima mesto covek slobodno da se parkira.
Inace mile go podrzavam vo celost sve e vo red sto napisa vo prethodniot post.
« Последно менување: 01 Март 2015, 16:34:19 pm VLATCE-PUNTO »