Автор Тема: Паркинзи / Паркинг места низ нашите градови.  (Прочитано 261809 пати)

Отсутен Anton

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 825
Одг: Паркинзи / Паркинг места низ нашите градови.
« Одговори #690 на: 28 Февруари 2015, 16:34:24 pm »
Нема проблем бе додо ама затоа да се донесе закон за тие со резидентно да немаат право никаде на друг паркинг пред друга зграда да паркираат. Око за око мислам дека така би било најфер. А не кај нив несмееш а они секаде може епа неможе така бе.

se soglasuvam so ova, neka go napravqt i aerodrom rezidenten parking pa ke vidam kaj ke parkiraat koga ke idat na gosti.
Em toa ke ima poziteven efekt vrz ekologijata, site bez kola ke setaat
Vidiiisss...
Jay Leno: Racecar driving is like sex. All men think they are good at it but...

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4279
« Одговори #691 на: 28 Февруари 2015, 18:16:46 pm »
се слагам со ахтунг на темата резидентен паркинг,пошто е тешка глупост измислена од некој без доволно познавање на законите и прописите.
кога ќе бидат паркинг местата купени од станарите,тогаш ќе може да паркираат само они на тие места,а вака е насилно одземено правото на сите да се паркираат таму.еве жена ми има налепница од поц,на народен фронт,и паркингот пред зградата кај што и е адресата,е резидентен на соседните 2 згради и еднаш кога паркирала таму некое старо и мрчело дека ќе и викне пајак.е неможе вакви работи да се дешаваат,неможе.сакам ја да го начекам еднаш па мене да ми рече дека несмеам таму да паркирам.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #692 на: 28 Февруари 2015, 20:09:52 pm »
Ако местата се купени од станарите нема што ПОЦ да ги стопанисува тие паркинзи, туку станарите сами ќе си ги заградуваат, чуваат, чистат и слично, и нема да плаќаат на ПОЦ за да си паркираат на свое паркинг место.

Во Љубљана направија зградите паркинзите да си ги затворат со рампа и не смее никој да влезе освен станарите, што е исто како резидентен, дури не ни можеш физички со кола да влезеш на тој паркинг, не па да се паркираш. Истото го има и кај нас на неколку места низ градов, и тоа одамна пред да го уведат зонското па никој не се буни.

Друго е ако некаде лошо е решен паркингот, за кого е за кого не е резидентен, како примерот на фичомк. Али како концепт е сосема ок, според мене.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2790
« Одговори #693 на: 28 Февруари 2015, 20:22:34 pm »
Мене ми е исто ок концептот, кога биле градени зградите имало предвидено и паркингчиња мали за нив, ете конкретно во капиштец на народен фронт секоја зграда има паркинг за 15 коли одприлика и што да прават тие луѓе што живеат таму со години и сега одеднаш имаме пренаселеност и секој по 3 коли плус фирми и министерства па кој кај сака ке се паркира а тие што живеат таму да се снаоѓаат со алтернативни решенија од типот, да плаќаат паркинг на саат. Абе кај е тука логиката, тие луѓе некад имале паркинг за зградата, а сега и тоа што го имале го плаќаат па уште па и други да доаѓаат и да се паркираат, па овие пак да плаќаат (веке третпат), за да тој некој што упаднал тука да си заврши работи неплати ниеднаш. Не ме јеби, нема никаква логика.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34144
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #694 на: 28 Февруари 2015, 23:38:33 pm »
КОлку и да сакаат да те јебат Додо, сосем си во право. За паркирање на резидентен паркинг треба пајак да викаат и контролорите на ПОЦ а не само по пријава. Башка пајак нон стоп да патролира окулу резидентните паркинзи.
Треба да се знае редот. Низ центар седвижи пешки или со точак. А не цела Македонија сака да стане центарец и да има по две што поголеми коли за мочани 1500 евра.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5756
« Одговори #695 на: 28 Февруари 2015, 23:57:09 pm »
Jas sto da kazam zgradata mie na granica od opstina centar i opstina karpos..Na ulica ruzveltova  jas kako za belja sum vo opstina karpos pozadi ministerstvo za ekonomija.Imam povlastica da neplakjam zonsko parkiranje ali tuka me jebat zdravo....Site da gi narecam goveda od stranata na centar koj imaat vtoro vozilo go mknat kaj mene bidejki nejkat da platat ( za prvoto e bezpari za vtoroto se plakja godisno nekoja smesna suma ) i sega tie  prokleti direktorcinja,biznismeni,lihvari i bankari koj vozat dzipcinja i koli od 20-30000 eura kolite gi mknat kaj mene.Firmite sto se vo toj del kolite se kaj mene duri na nekolku slucai lugje so idat u beverli kolite gi nosat kaj mene iako e 10 denari 1 cas parking tamo..Celo ministerstvo e kaj mene pa pizda im materina i na institucii i na opstina karposh se zalevme,kukavme samo tapsanje po ramo...Sekoj den nekoj e zaglaven od nekoja kola vrtis po 20 min ili cekas u kola da izleze nekoj uzas...
Jas molam boga da ima zonsko kaj mene barem stokata kje ja isfrlam od parkin od kaj mene.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #696 на: 01 Март 2015, 00:00:40 am »
Кај тебе МОРА да се направи резидентен паркинг.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5756
« Одговори #697 на: 01 Март 2015, 01:03:01 am »
Stavi stevce odma posle izborite stupcinja sto se krevaat na dalinsko na dvata vleza od parkingot ali eve godina dena projde od lokalni izbori seuste dalinskite ne gi davaat...Ni veti kje nigo zatvori parkingot samo za stanarite ali kje rgjosaat stupcinjata dodeka gi pustat..Neznaeme sto e problemot 1000 pati bevme vo opstina site ja prefrlaat topkata uste nie ispadnavme krivi vikaat imate po 2-3 koli od stan..Abre sto te interesira kolku koli imame koga sekoj kje si plati za daljinsko i mirna glava..Nekoj posteno ja zakoci rabotata a sumljame na stanarite od zgradata ( poranesniot hotel na beton ) kade sto ima eden kup glauci koj gi stavaat kolite kaj nas a po novo nemaat pravo bidejki imaat podzemen parking i + parking zatvoren so vrata pred samata zgrada ali gospodata se zalat deka parkingot im bil pretesen demek nemale mesto a vnatre ima 2 glisera,kamp prikolka koj si gi cuvaat.Dodeka nekoj ne potegne nekoja hebla koj znae sto kje bide..Na nekolku pati edvaj se smiri situacija inace kje imase tepacki pa samo pominuvase so raspravii i pcovki za parking mesto.Sega se naucija i site sto idat po kafanive karsi radio bran vodenica,intermeco koj li se tamo sve kolite kaj mene na parking nejkat da platat tamo na parkingot karsi treska..
Nepodnoslivo e zatoa im zaviduvam na tie sto imaat zonsko parkiranje..
Imam drugarce sedi karsi soboren hram kaj poranesen  Camel kutriot vikase nemi se vadi kola posle parkiranje kaj bunjakovec pazarceto  ili ponataka.Sega otkako imaat zonsko miren e vika vo sekoe vreme ima mesto

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #698 на: 01 Март 2015, 09:30:33 am »
Вака, зонското е екстра и првично е наменето да го заштити станарот. Второ,  тоа кај тебе што се случува во нивна терминологија го нарекуваат домино ефект што во превод се преместува гужвата од кај нив кај тебе и се така до последниот каде што нема зонско. Зонското е убава работа, и кај мене пред зграда е зонско. Зонско и резидентно не е исто.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #699 на: 01 Март 2015, 09:42:52 am »
Не е исто.
Мислам дека е едноставно. Кај што е резидентно едноставно е забрането, односно резервирано. Паркирај 20 метра понатаму. Не гледам причина зошто од ништо се прави проблем.
« Последно менување: 01 Март 2015, 09:51:07 am Миле Џонтра »

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #700 на: 01 Март 2015, 09:52:46 am »
Ако во аеродром се направи резидентно место зонско дали едвај 20 места ќе има за плаќање зонско паркирање. Не е воопшто исто зонско и резидентно, разликите ги имаш погоре набројани.

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #701 на: 01 Март 2015, 10:10:31 am »
пак ќе речам,на основ на кој закон и на која правна основа постои резединтен паркинг,а тој не е во сопственост на станарите?
значи општината привилегира само одредени свои жители,по неразумен критериум,и плус ако паркираш на таканаречен резидентен паркинг може да добиеш и казна за тоа.многу многу глупости.

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #702 на: 01 Март 2015, 10:12:41 am »
Не бе другар, на резидентен не добиваш казничка, на резидентен директно те дига пајак и те кошта 2500 денара!!!

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #703 на: 01 Март 2015, 10:17:04 am »
да,на тоа и мислев.опердашување по сите не-прописи

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #704 на: 01 Март 2015, 10:39:06 am »
Така треба. Се да си биде по пропис. Барем една работа во државава.
Не така педерски, кој стигне и од кај стигне да ти го уништува квалитетот на живеењето. Башка што плаќаш за пакингот и е практично твој.