Автор Тема: Автомобилски Генерални Муабети  (Прочитано 494446 пати)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
Одг: Автомобилски Генерални Муабети
« Одговори #720 на: 03 Октомври 2014, 21:35:56 pm »
Филипв дали ти пред секое тргање со колата, сеедно дали од дома или од кафе/работа и правиш краток технички на колата? Да видиш дали сите сијалички, жмигавци и сл. ти работат?
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29797
    • CARclub.mk
« Одговори #721 на: 03 Октомври 2014, 21:37:13 pm »
I came here to ask the exact same question.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #722 на: 03 Октомври 2014, 21:39:03 pm »
Ксенон сијалички на секое ќоше има.
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #723 на: 03 Октомври 2014, 22:50:03 pm »
Банзаи и Зеро, хиљаду му реторти

1. како џандарот да разликува „ми цркна сијаличето пред сеа на пат на работа“ од „ми цркна пред месец дена ама ме мрзеше да ја сменам“? На жими мајка?

2. каква побогу врска има дали јас проверувам фарови или не со прашањето бр 1? до кога со тоа маалско-семкарско и - уште поважно - ирелевантно инсистирање „ти најде да збориш поарен да не си“

3. зеро, сфаќаш ли дека со „казните се исклучиво за полнење буџет“ влегуваш во клубот „прскаат со кемтрејлс за да мораме да садиме гмо“, „вакцини се само за профит на биг фарма и ништо повеќе“, „илуминати, масони и том круз не хипнотизираат со хаарп“ и слично? свесен ли си дека тоа е потполно истиот клуб? истата школа на мислење? следниот пут кога на некого ќе му се смееш за некоја моронска теорија на заговор, погледни се на момент во огледало и полека изговори ги овие зборови:

...исклучиво за штанцање казни и полнење буџет. Ништо повеќе.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #724 на: 03 Октомври 2014, 23:04:39 pm »

1. како џандарот да разликува „ми цркна сијаличето пред сеа на пат на работа“ од „ми цркна пред месец дена ама ме мрзеше да ја сменам“? На жими мајка?

Не разликува. И ти се согласуваш дека треба да си платиш казна пошто сијалицата ти изорела 3 мин. пред да те запрат?
Јас не се согласувам. На наредното палење ке ми светне на шалттаблата па ке си ја сменам.
Треба да има опомена, па ако наредниот ден повторно те види без променета сијалица да те казни.

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
« Одговори #725 на: 03 Октомври 2014, 23:27:06 pm »
Која е логиката да те казнат за прегорена сијалица кога сите аспекти за безбедно возење си ги запазил (возењ по ограничување, сигурносен појас, упалени светла, гуми со пропишана длабочина на шара и.т.н)? Се што треба да направат е да те одстранат од сообраќај како потенцијална опасност и доколку немаш резервни сијалички да те казнат. Ако не е така тогаш зашто треба задолжително да носиме резервни сијалици, кога според нив носел или не пак ќе бидеш казнет.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #726 на: 03 Октомври 2014, 23:38:03 pm »
Одлично кажано Габау.
Не би смеел да те казни ако не си свети сијалица, туку да ти укаже и да те натера да ја смениш, ако тоа е возможно. Ако немаш резервни сијалици тогаш да ти пише казна.

ФилипВ, убаво те прашаа, дали ти пред секое седнување во кола вршиш краток технички преглед на колата? Но чекај, тоа не е доволно... Дали ти на секој семафор вршиш технички преглед на исправноста на возилото? Зошто мене два пати во животот ми се има случено да се лупнам во дупка на патот и во тој момент да ми се скине влакно на сијалицата и ад престане да ми работи. Кој е крив за тоа?

Изгледа теориите на заговор те имаат длабоко погодено, па ги пикаш секаде каде не им е местото. Апсолутно не си во право во врска со репликата под број 3 кон Зеро. Не само што не си во право туку тотално грешиш.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29797
    • CARclub.mk
« Одговори #727 на: 03 Октомври 2014, 23:46:09 pm »

2. каква побогу врска има дали јас проверувам фарови или не со прашањето бр 1? до кога со тоа маалско-семкарско и - уште поважно - ирелевантно инсистирање „ти најде да збориш поарен да не си“

3. зеро, сфаќаш ли дека со „казните се исклучиво за полнење буџет“ влегуваш во клубот „прскаат со кемтрејлс за да мораме да садиме гмо“, „вакцини се само за профит на биг фарма и ништо повеќе“, „илуминати, масони и том круз не хипнотизираат со хаарп“ и слично? свесен ли си дека тоа е потполно истиот клуб? истата школа на мислење? следниот пут кога на некого ќе му се смееш за некоја моронска теорија на заговор, погледни се на момент во огледало и полека изговори ги овие зборови:

...исклучиво за штанцање казни и полнење буџет. Ништо повеќе.

1. Не може да знае. Нејсе, поентата на полицијата не е да казнува само. Поентата на полицијата е да решава проблеми, едуцира и казнува кога ќе дојде до тој степен. Не гледам како цркната сијаличка која може да се поправи или под а) со резервна сијаличка која секој возач би требало да ја има, или под б) на најблиската бензинска пумпа за цели 200 денари треба да е основа за казнување.

2. Ау, апсолутно има врска. Викаш дека треба да биде казнет секој со цркната сијаличка, односно „он ако не провери, кој ќе провери“. Он, возачот. Ти си возачот. Ти проверуваш? Колку редовно? Колку редовно на жена ти и викаш да влезе во кола и урлаш „леееев, дообар, деесееен, доообар“ од надвор додека ги проверуваш жмигавците? Се случува да цркне сијалица во возење. Мене ми се случило. Сум приметил после неколку километри, и во првата безбедна прилика сум ја сменил.

3. За ова нема да се објаснувам. Сите многу добро знаеме во каква земја живееме.

Јас на целава ситуација гледам вака - сакаат да направат луѓето да и веруваат на полицијата? Супер, нека почнат да работат малце на тоа. Нека покаже полицијата дека не е таму само за да казнува. Нека му рече џандарот на тој со цркната сијаличка - смени ја. Ако нема да ја смени, нека му пише казна и нека извози со него до најблиската бензинска каде што ќе купи човекот сијаличка. Не да му начука 100 евра казна за 200 денари сијаличка. Do you want people not trusting cops? Because that's how you get people not trusting cops. Наместо луѓето да имаат доверба и почит кон полицијата, имаат изграден СТРАВ од полицијата. Може да ги имаш сите можни дополнителни реквизити во кола, да возиш најлегално во свет, ама џандарот да сака да те казни за нешто или пак да сака да му оставиш 1000-че во трафиката преку улица.

Е тоа е проблемот.

Бонус поени за Велики Блек референцата!

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4286
« Одговори #728 на: 04 Октомври 2014, 00:04:02 am »
чекај,чекај,сакаш да кажеш дека за цркната сијаличка казната е 200 евра и на дел им е тоа ок?па дали сте вие нормални бре,бетер сте од тие што носат вакви казни

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #729 на: 04 Октомври 2014, 00:05:40 am »
ФилипВ зашто мислиш дека моето прашање беше одговор на твоите прашања? Ти не ми ги постави мене па да мислиш дека ти одговарам со друго прашање. Јас само те прашав врзано со темата. И искрено се надевам дека полицијата ќе биде ревносна према тебе и никогаш нема да има разбирање.

Исто дека ќе бидат ревносни и сите останати институции, фирми, физички лица и сл. ако некогаш нешто ненамерно заборавиш, погрешиш.

Највеќе ме нервира нееластичност во било која работа и слепо одење по пропишани правила и норми. По глупа и идиотска работа од тоа не постои. Секако се знае каде не смее да се отстапува ни малку.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14390
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #730 на: 04 Октомври 2014, 07:41:44 am »
Вчера слушнав нешто што доста ми се засвиѓа.
Пред недела дена на патарина тетово-скопје, застанати биле 30-40 возила и сите морале да одат на вонреден технички преглед. прекрасно нешто :) Нормално напишани биле 10тина казни за се и свашта, ама некако убаво ми е да слушнам дека конечно се казнува за нешто што треба да се казнува а не за се и сешто. Добро знам дека првичната намена на сето тоа е полнење на буџет и апсолутно ништо друго, али ипак.

Gledaj da ne se najdis vo nivna situacija pa da vidis kolku ke ti bide ubavo I da slusnos I da vidis.Ednas velis bile kazneti 10 vozila za se I svasta a posle velis deka ne treba da se kaznuva za se I sesto.
Na prijatel na takov vonreden tehnicki mu pisaa 2700 (odprilika) evra kazna za neispravna jabucica na kamionot, a kamionpt registriran pred mesec dena.Dali jabucicata bese neispravna? Dali bese neispravna I koga go registrirase? Dali vo megjuvreme si eba mamata? Najmalku bitno e bitno gk jade nemien , a neveruvam deka koga go registrirase mu bila neispravna poso kamionot e 2007g I vredi najmalku 40k evra pa sigurno ne bi go ostavil za jabucica od 50evra.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43937
  • Il Moderatore
« Одговори #731 на: 04 Октомври 2014, 07:50:44 am »
Јас за цркната сијаличка нема да платам 200е. Ни поени нема да дозволам да ми се пишат. Ни пола казна од 100е нема да платам. Ќе одам на судија за прекршоци.  Тоа е тотално неправедно, драконски и без никаква основа. Ако не добијам правда на суд, барем ќе го измалтретирам системот за 200е, ќе пишува покани за суд, ќе води евиденција, ќе одложува рочишта, ќе прима жалби, ќе разгледува жалби, па на жалбата жалба до второстепен, третостепен 8-степен суд итн... да си го испоти газот државата за тие 200 е*ани евра за цркната сијаличка.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3941
« Одговори #732 на: 04 Октомври 2014, 08:26:01 am »
Маката е што ќе ти ги земат парите од сметка. Управен суд донесува пресуда без да те покани на сослушување, добиваш пресуда и рок за плаќање. Ништо не ја одложува наплатата. Можеби ако добиеш на суд ќе ти ги вратат парите.

Пусто Турско! Селдното верувам е данк во крв, оти во тоа пусто турско глобите и даноците сигурно биле помали. Ама па сега проблемот на одливот на младите во странство може ќе го спречуваат така што ќе ги чуваат луѓето во работни логори.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #733 на: 04 Октомври 2014, 08:33:19 am »
Според мене тотално е промашен приодот во решавањето на проблемите со сообраќајната некултура.

1. Првата грешка е што властите се поставуваат како превоспитувачи.

На пример: многу е полесно да ги намалиш нервозата и опасните претекнувања кај одреден дел од возачите преку доближување на границите за максималната дозволена брзина, до брзината со која најчесто се вози по таа делница, одколку да ги натераш сите да ја почитуваат твојата граница и да не бидат нервозни.

Веќе неколку пати е покажано, каков ефект има оваа многу едноставна и евтина промена:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

2. Таму пак каде што е неопходно превоспитување, се користат тотално погрешни методи.

Најлошите примери за родител/воспитувач е некој што цело време ги игнорира грешките на детето, за во даден случаен момент (кога ќе им прекипи), да реагираат со преголема сила која може да донесе трајни последици.

Истото го прави полицијата. Седи на гз најголем дел од времето, па во повремени големи акции или кога ќе треба да исполнат квота, излегува и прави пуздер со казни поголеми од просечната плата, со тоа оставајќи трајни последици на случајните среќници.

Не треба да се фалат дека направиле акција и казниле многу прекршители, туку да се срамат што цело време не си ја работат така работата.

Казните пак треба да бидат воспитни, доволно големи за да здоболат, но да не остават дупка во домашниот буџет кога ќе се покрива неколку месеци. Казнените поени треба да бидат задолжителни. Подобро е да му се одземе дозволата на чест прекршител, одколку да се остави на пат, нервозен зашто отишол во минус од казни.

Поради вакви работи ќе излегуваат муабети дека тоа е така поставено само за полнење на буџетот, ќе се креира аверзија кон целиот систем, ќе се предизвика желба за бунт и непочитување на правилата. Истиот епилог како со лошо воспитано дете.

3. Се казнува таму каде што им е полесно, не таму каде што има поголем удел во безбедноста.

Техничкиот преглед сеуште е формалност, а е под нивна надлежност. Сеуште е поважно преку ден да ти се вклучени светлата, одколку истите да бидат убаво подесени...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43937
  • Il Moderatore
« Одговори #734 на: 04 Октомври 2014, 08:46:38 am »
Одлични поенти. Одлични.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.