Автор Тема: Олдтајмери..  (Прочитано 436397 пати)

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1923
Одг: Олдтајмери..
« Одговори #2670 на: 23 Ноември 2024, 21:34:57 pm »

Отсутен DimitarMK

• Редовен
« Одговори #2671 на: 25 Декември 2024, 01:19:07 am »
https://www.njuskalo.hr/oldtimer-auti/volvo-p180s-1972-projekt-oglas-44757718

Можам ова да го увезам во Македонија?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29719
    • CARclub.mk
« Одговори #2672 на: 25 Декември 2024, 06:41:54 am »
Да, како олдтајмер.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6787
  • Бенве сие бенве
« Одговори #2673 на: 25 Декември 2024, 17:59:34 pm »
Мислам дека имаше некој закон каде што треба да е фабричка состојба не знам до колку проценти, инаку нема да му помине. Нека си праша членот на машински за сигурно. За увоз ќе ја увезе, ќе ја царини, но хомологација дали ќњ ку издадат да ја пушти во сообраќај не знам.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1104
« Одговори #2674 на: 25 Декември 2024, 18:15:23 pm »
Мислам дека имаше некој закон каде што треба да е фабричка состојба не знам до колку проценти, инаку нема да му помине. Нека си праша членот на машински за сигурно. За увоз ќе ја увезе, ќе ја царини, но хомологација дали ќњ ку издадат да ја пушти во сообраќај не знам.

И ќе биде на олдтајмерски таблици, ќе може да се вози само во недела и празници ако не се лажам.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7107
« Одговори #2675 на: 25 Декември 2024, 21:57:34 pm »

И ќе биде на олдтајмерски таблици, ќе може да се вози само во недела и празници ако не се лажам.
Де бе, до толку ли се? Само на државни или и на верски ќе може да се вози? :)

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1104
« Одговори #2676 на: 28 Декември 2024, 11:00:32 am »

Де бе, до толку ли се? Само на државни или и на верски ќе може да се вози? :)

Така некако беше законот, дали недела и празници дали викенд и празници не се сеќавам точно. Не верувам дека полиција ќе ти направи проблем, али може да е проблем ако сакаш да го носиш надвор од државава.

Мене исто ме интересира дали постои можност да се донесе олдтајмер во неисправна состојба како Волвово, да се реставрира/надгради во Мк и да се регистрира со нормални табли. Претпоставувам не

Отсутен DimitarMK

• Редовен
« Одговори #2677 на: 28 Декември 2024, 12:30:19 pm »
Законот за данок на МВ вели дека олдтајмер возило не е наменето за возење секој ден, но не дефинира кога смее или не смее да се вози, така да во тој поглед нема ограничување.

Од друга страна во врска со состојбата, напишано е да е технички одржувано, исправно и усогласено со оригиналната конструктивна изведба, оттука и моето прашање дали може да се увезе не реставрирано олдтајмер возило во не-возна состојба.
« Последно менување: 28 Декември 2024, 12:37:16 pm DimitarMK »

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17562
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #2678 на: 28 Декември 2024, 13:25:53 pm »
Имаме сервис за реставрација на возила во Скопје, цело време идат прилично скапи, ретки примероци и најчесто во невозна и нефункционална состојба.

Тоа веројатно го решава со привремен увоз/престој па после ги извезува. Е сеа шпедитер треба да си каже дали после привремениот увоз за средување може да се трансформира во перманентен откако ќе се довезе колата до легална состојба пред закон.