Вчера слушнав нешто што доста ми се засвиѓа.
Пред недела дена на патарина тетово-скопје, застанати биле 30-40 возила и сите морале да одат на вонреден технички преглед. прекрасно нешто
Нормално напишани биле 10тина казни за се и свашта, ама некако убаво ми е да слушнам дека конечно се казнува за нешто што треба да се казнува а не за се и сешто. Добро знам дека првичната намена на сето тоа е полнење на буџет и апсолутно ништо друго, али ипак.
Gledaj da ne se najdis vo nivna situacija pa da vidis kolku ke ti bide ubavo I da slusnos I da vidis.Ednas velis bile kazneti 10 vozila za se I svasta a posle velis deka ne treba da se kaznuva za se I sesto.
Na prijatel na takov vonreden tehnicki mu pisaa 2700 (odprilika) evra kazna za neispravna jabucica na kamionot, a kamionpt registriran pred mesec dena.Dali jabucicata bese neispravna? Dali bese neispravna I koga go registrirase? Dali vo megjuvreme si eba mamata? Najmalku bitno e bitno gk jade nemien , a neveruvam deka koga go registrirase mu bila neispravna poso kamionot e 2007g I vredi najmalku 40k evra pa sigurno ne bi go ostavil za jabucica od 50evra.
Доколку возам технички неисправно возило, слободно нека ме казнуваат. Крив сум. Не ме разбра што сакав да кажам.
Треба и мора да се исклучат и казнат сите технички неисправни возила, не се и сешто да се вози.
Поентата е што тоа се е сега, колку да се наполни буџет а не да се доведе до побезбедна состојба во сообраќајот, па казнуваат за се и сешто. За сијаличка за елка на ретровизор, за капаче од ѕивана. Тоа е поентата.
И пријателот нека е среќен за таа казна. Што ако таа јабучица одкажела, што ке се десело? Плус камион е знаеш колку животи може да загрози таа јабучица смтана од 50 евра?
Не е битно кога, како и што битно е што возилото е технички неисправно, треба да има толеранција до некој степен, се слагам, ама сврти се наоколи и види што се вози, од ќелави гуми, до подвижни нуклеарни фабрики што чадат. тоа се треба да се исфрли од сообраќај.
Тука би мавнал еден офтопик (стари вс нови коли) наместо да се дозволува увоз да се полниме со гомна од страна, треба да се донесат некој олеснувања за импортерите или некој субвенции за НОВИ коли. Со тоа ке се решат неколку проблеми.
Али ипак живееме во една друга димензија каде бмв од 95та е 28 класи подобра од гланц нова Фиеста рецимо.
За жал, интелектуалните капацитети на креаторите на казнената политика се на многу примитивно ниво, па оттука и состојбата на државата во која се наоѓаме. Овој факт се гледа и од тоа што, нон-стоп се прават Измени и дополнувања на законите, нема трајност и не се гледа од носот понатаму.
Се бара таксист да знае англиски а 99% од пратениците не знаат колку е 2х+3х
Ако ви текнува немирите во Словенија кога се фрлаа молотиви коктели врз полицијата токму беа запалени со искрата на казнената репресивна политика врзана со сообраќајните прекршоци и драконското применување на казните.
Анд лец го бек ту риалити, во Македонија живееме народот не е способен за неешто такво