Автор Тема: Автомобилски Генерални Муабети  (Прочитано 494850 пати)

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2852
  • Слобода или смрт
Одг: Автомобилски Генерални Муабети
« Одговори #690 на: 02 Октомври 2014, 23:35:10 pm »
Би требало сам да научиш. Повеќе од 40 различни штетни гасови и честички од кои arsenic, benzene, formaldehyde, nickel со 70 проценти се најголемиот фактор за канцерогени заболувања.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20145
« Одговори #691 на: 02 Октомври 2014, 23:38:51 pm »
Кога посочуваш нешто ќе го докажеш до крај или не го почнувај воопшто. Нема јас што да учам сам нешто што ти си го почнал.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Слобода или смрт
« Одговори #692 на: 02 Октомври 2014, 23:43:07 pm »
ти набројав 4 супстанци кои ги има во издувните гасови од дизел возила а за кои ако пребараш на google ќе најдеш најмалку 10 страни со статии во кои се поврзуваат со канцер. А има и видео матријали ако не си по читањето. Ти посакувам среќа во едукацијата.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #693 на: 02 Октомври 2014, 23:44:38 pm »
Фило ете конкретниот пат е супер на суво 200 може да возиш, само треба да се очисти околу него да не се собира вода кога врне. Колку дека у годината се со вода? Заради нив ли да ставаат помали знаци кога проблемот може да се реши на друг начин. Уствари тури знак и тепај казни, тоа им одговара повеќе.
Сваќаш ли што сакам да ти кажам?
На пример виделе Тетово-Гостивар излетал некој неписмен, или Скопје-Велес идел во спротивна насока и си рекле: Ке ставиме знак од 70-80, па овој нормалниов ке има поголеми шанси да не удри во неписмениот. За 5% од возачите ке патат 95%.

кими тие штетни гасови ги имаше некаде ставено Losipatista, и кај современите дизели се во исти граници како и кај бензинците.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6676
« Одговори #694 на: 02 Октомври 2014, 23:51:25 pm »
Сметаш дека од катланово кон велес, односно од пред првиот тунел па се до кривината на вливот на вардад, а тоа е овој дел, безбедно е да се вози 120-130 ? Овој дел е со доста кривини. Второ патов е низ клисура, често има одрони. Трето, зимно време е претежно осојничав, па се појавува и голомразица.
Само во овој дел има еден знак пред тунелот чинам 50, после уште еден 70, а натаму е 80.

ЕДИТ: Гоогле мапс вели дека тој дел ке го поминеш за 6 минути, а гоогле мапс колку што знам се води според дозволената брзина.
6 факинг минутс ке те изнервираат на тој дел ? Па вие сте феномен.

ЕДИТ2: Можеби и на овој му било мало ограничувањето, па се изнервирал што ке плака 500 евра казна
http://media.mk/article/42990/teska-soobrakajka-vo-avtokomanda-se-prevrte-avtomobil
« Последно менување: 03 Октомври 2014, 00:03:43 am FiLo »

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #695 на: 03 Октомври 2014, 08:28:46 am »
Јас би сакал да знам колку км годишно минуваат двајцата најпаметни форумаши?
Се кладам дека не се повеќе од 3000.
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #696 на: 03 Октомври 2014, 08:31:29 am »

А-у? Кои се тие?

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
« Одговори #697 на: 03 Октомври 2014, 08:31:58 am »
Kimi i Filo
-J.Clarkson

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29801
    • CARclub.mk
« Одговори #698 на: 03 Октомври 2014, 08:47:35 am »
Кими и Фило - јас не можам да сфатам зошто ви е толку тешко да разберете дека не значи дека ако се покачат ограничувањата, сите автоматски ќе возат побрзо, и дека не секогаш ако некаде е дозволено 150, дека сите возат таму 150. Луѓето генерално возат онолку колку што им дозволуваат условите на патот. Дали некогаш ви се случило да излезете на некој пат и да не знаете колку е ограничувањето? И што сте направиле во тој момент, сте ја застанале колата и не сте продолжиле? Ајде ве молам, да не глумиме деви марии овде, Кими од тебе имаше видео како „го дрифташ“ Кадетот околу Штип..

@achtung: Олабави се. Јавно ти кажувам дека сите непотребни пораки кон Дени ќе ти ги бришам.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Слобода или смрт
« Одговори #699 на: 03 Октомври 2014, 09:52:14 am »
Јас неретко знам да возам над ограничувањата ама ние овде зборуваме за 50 над ограничувањата а тоа не е исто со прекршокот што јас го правам. 50 во некои случаи е 120% повеќе од ограничувањето и дефинитивно треба да се казни.

А последнава година поминав околу 2к со кадетот и 3-4к со корсата. Повеќе од доволно за Штип а и живеам во центарот.

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #700 на: 03 Октомври 2014, 11:09:02 am »
Се кладам дека не се повеќе од 3000.

И што има тоа врска ? Дека ако поминувам мала километража несмеам да имам одреден став за некоја работа во сообракајот ?
А вие сте шофериштата со илјадници километри на годишно ниво, и на вас како ви одговара во сообракајот да правите, така треба да биде ?

Мене на пример да речеме ми одговара да возам во лева лента, и сега што правиме ?

Сеа тоа е, има некаде мали ограничувања и ете ако се одлучам да прекорачувам, тоа ке биде докај 20-тина км/ч за да биде мала казната, таа сега е до 20 евра или 10 поенчиња и крај, јбг боље ке возам 80-100 на тетово гостивар него 500 евра на државава за подоцна за споменици да ги искористи.
Одговарало или не, тоа е, високата казна ке ме натера да се однесувам така. Вас незнам, излегувате на виделина генерално кои сте што плачете за 50+ над ограничувањата.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
« Одговори #701 на: 03 Октомври 2014, 11:25:25 am »
Фило абе пред некое време стави слика дека сте возеле со Кадетот со скршен дел во предница незнаете ни вие колку време. Којзнае колку такви коли поминуваат на технички кај нас,и се милион пати поголема закана за безбедноста отколку возење со 140 на саат.

Од Германија ми стигна казна од 35е за возење со 27 над дозволено,ај спореди со нас. Споредете ги казните во Европа и кај нас,споредете таму на кој начин се зголемува безбедноста,а како кај нас.
Висината на казната веќе ги надминува границите кога е правопропорционална со безбедноста.
Ти можеш да имаш став за што ти душа сака,ама немаш доволно искуство за да толку си самобендисан.
-J.Clarkson

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #702 на: 03 Октомври 2014, 11:50:41 am »
Фило абе пред некое време стави слика дека сте возеле со Кадетот со скршен дел во предница незнаете ни вие колку време. Којзнае колку такви коли поминуваат на технички кај нас,и се милион пати поголема закана за безбедноста отколку возење со 140 на саат.

Од Германија ми стигна казна од 35е за возење со 27 над дозволено,ај спореди со нас. Споредете ги казните во Европа и кај нас,споредете таму на кој начин се зголемува безбедноста,а како кај нас.
Висината на казната веќе ги надминува границите кога е правопропорционална со безбедноста.
Ти можеш да имаш став за што ти душа сака,ама немаш доволно искуство за да толку си самобендисан.

ај сега, да дискутираме за висината на казнаите? но сепак и да дискутираме за возачката култура, дали треба или не толкави казни? мвр и државата наназад во годините ја крева цената на казните постојано, но тоа не е (на прво место) заради полнење буџет, иако и тоа има улога, сепак е за да се достигне лимитот-нивото каде што ке почнат да има тенденција за надолна линија на жртви во сообраќајот. иако не ми се свиѓа 500 евра казна, иако сметам дека тоа е премногу, сепак гласам ЗА толкава па ако треба и поголема казна. само на тој начин “тркачите“ на автопат ке се смират...

инаку.. cuoresportivo159... подобро кажано амин... ни јас поубаво немаше да најдам компарација... или еве една од прекуокенаска земја. во нов зеланд максимална дозволена брзина е 100 на саат... да.. на автопат е 100. има причини зашто е така... тоа е миграциска земја. половина и повеке возеле волани од лева страна (како кај нас) а таму се вози обратно и затоа е толкав лимитот, мада мислам дека им е глупа таа логика ама ајде... поентата ми беше имав казна за возење 40 над дозволеното (возев 140) која кошташе 60 новозеландски долари, апроксиметрично беше околу 30 евра. или уште поубаво за да доловам колку е вредноста на таа казна би било во временска работа.. таму се плаќа на саат работењето, т.е. 60 новозеландски долари се ПОМЕЃУ 2 и 4 РАБОТНИ СААТИ.. значи денес од 8 саати рабтно време (а 90% се, поише т.е. 10 до 12 саати) ти ке изработиш просечно 3 саати за да платиш казна за пребрзо возење (40% над дозволеното)

секако... имајте на ум, дека културата на возење во таа земја, нема никаква допирна точка со џганов кај нас.. кај нас од култура на возење нема ни К... на многу бедно ниво сме... но и сообраќајните правила и прописи се многу поразлични кај нив одколку кај нас...

кај нас на пример, ако се паркираш во тревата, која што расте веднаш покрај тортоарот пред твојата куќа, ке ти ја собере пајак и ке си платиш 2500+казна(или бодови).. таму ако се паркираш на асвалтот-тротоарот а не си се паркирал во тревата (значи мораш во трева) тогаш ке добиеш казна од 50 НЗ долари за попречување при движење на пешаци во пешачка зона... обратен закон од нашиот, но сепак, видете ја казната.. кај нас е 45 евра+казна кај нив е 25 евра... или 1,5 саат работа...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #703 на: 03 Октомври 2014, 13:24:05 pm »
Фило абе пред некое време стави слика дека сте возеле со Кадетот со скршен дел во предница незнаете ни вие колку време.

И за тоа нека има казни, немој да мислиш дека сум ЗА за да се вози со неисправни коли и техничкиве станици да ги пуштаат колите на лепе очи и на газдата да му речат, слушај, задно десно не ти кочи ич, останатите докај 70% ти кочат, имаш скршена спирала и луфта во јабучици, види смени си тоа, ајде поздрав имај срекен пат.
И за тоа нека има драконски казни, се согласувам и за ова што го наведе.

Нека проверуваат и состојба на гуми, во смисла не само колку шара имаат, туку и која година се произведени, на пример нека има рок од 5 години да се возат, без разлика дали ке имаат и 5 мм шара после 5 години гумите откако си ги купил, прошле 5 години и да си обврзан да ги смениш.

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #704 на: 03 Октомври 2014, 14:54:01 pm »

http://www.skopjeinfo.mk/gradot/743303420/ova-se-novite-sankcii-za-soobrakajni-prekrsoci

Ако е вистина, ете од 70+ од ограничувањата ке ви биде 500 евра. Нема да плачете повеке ? :D