Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 543482 пати)

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 4111
Рано е да се замараш за детска,ја продадов 60м2 стан ради детска соба (малата има 6 години).
Сеа во станов кај што сум има малава соба и пак спие со мајка и на спална…Џабе се селев :(

Sent from my iPhone using Tapatalk
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 772
    • ibiz.mk
Сите на иста мака сме.
И кај мене и 2цата(6 и 3) сеуште спијат на спална. иако имаат соба

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15247
  • Пудингот на шоферството
Така ги учите. :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Кољо

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 246
    • MVP Ring
До 4 години детето спие со родителите, така да барем 5 години е мирен.

53мк2 со една спална е многу по комотен од иста квадратура со спална и детска. Ама поради високите цени, денес обично се прават со детска, пазарот тоа го бара.

Јас живеам во 58мк2 (+5 тераси) со една спална и затворена кујна. Зградата е правена пред 20 години, и за сега ми е супер, иако ке мора да менувам за 3-4 години.

Другиот стан кој е стар 5 години е 51мк2 (+2 тераса) е со спална и детска, и него го издавам. Иако на хартија и празен изгледаше како подбра опција од првиот стан, при опремување излегоа сите компромиси.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3943
Ја за година дена ќе бидам на исти маки како тебе, со среќа нека ти е и не се замарај дека ќе треба да менуваш за поголем, кога ќе дојде ред ќе му ја мислиш, премногу се оптоваруваме со шта би било кад би било, уживај во моментите, пари ќе се заработат.

Инаку децата сами си ги учите така, моите кога наполнија 2 год. трансфер во детска автоматски, што помали полесно се навикнуваат, а и спалната се знае за што е и за кого е 🙄

Отсутен Xristijan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 330
Мојот е 54 со две спални, таков и баравме ретко ги имаше во понуда, сега да спалните се по 9м2 ептен тесно, ама па од друга страна раат сум со детската, за тие пари толку е.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 4111
Не е така сме ги научиле,сме немале услови немало место за детска соба.Сеа се бара стан +70м2 или евентуално плац/куќа

Sent from my iPhone using Tapatalk
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3779
Мојот е 54 со две спални, таков и баравме ретко ги имаше во понуда, сега да спалните се по 9м2 ептен тесно, ама па од друга страна раат сум со детската, за тие пари толку е.

54 квадрати со една спална е сосема во ред. Но денес сè почесто гледаме станови од околу 50 квадрати во кои се сместени две посебни спални, дневна и кујна. Тоа значи дека спалните се по 7–9 квадрати. Каков е тој квалитет на живот? Во таква соба едвај собира кревет и плакар, а камоли нормално да живее човек.

Не треба да се меша бројот на соби со функционалноста. Подобро е стан од 50 квадрати со една пространа спална и удобен дневен простор, отколку на хартија да биде „двособен“ или „трисобен“, а во реалноста да добиеш мали соби без основен комфор.

За жал, градежништвото сè повеќе се води од квадрати и профит, а сè помалку од човекот што треба да живее во тој простор. Од станови од 120 квадрати се прават по три или четири мали единици затоа што така носат поголема заработка. Порано постоеја стандарди – се знаеше што е гарсоњера, што е стан со една спална, што е двособен, трособен или четирисобен. Денес тие стандарди полека исчезнуваат.

Купувачите плаќаат рекордни цени, а добиваат сè помалку простор и сè полош квалитет на живеење. Најтажно е што ваквите станови ќе останат на идните генерации, кои ќе треба да живеат со последиците од денешната алчност.На пример во згради од пред 30 години градени не е така нели?

И покрај тоа, ваквите мали станови се продаваат без проблем по 2.800–3.000 евра за квадрат, клуч на рака. Ако продолжи истиот тренд, на 31 јули следната година не би ме изненадило цената да биде уште најмалку 200 евра повисока по квадрат.
Мој совет што побргу се решите да купите кров над глава тоа повеќе уштедите немојте да чекате дека цените ке паднат.Ниту паднале ниту ке паднат, знаете шо паѓа само со  годините oна меѓу нозе.  :)
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4698
Сум се истренирал во рок од 2 секунди да приметам генериран текст од ВИ, фала Џимни :)

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2922
е со апостроф и долгото - (ти-ре) се класични знаци.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2907
Не сте фер, последната реченица е на Џимни 100%
Своерачен потпис ;)

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7877

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 2068

Отсутен Jimny

• Сениор
Сум се истренирал во рок од 2 секунди да приметам генериран текст од ВИ, фала Џимни :)
сам не се напишал текстот, љуби брат да живе Маск.
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен Jimny

• Сениор
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
јес да је стара Али не би и простил држача је, вришитела би ко да удаје сина....