Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 426071 пати)

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9132
  • Пичлеме
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Скопје, демек. https://www.facebook.com/photo/?fbid=1619348279497274&set=a.121787962586654

Лани на истава зграда им се урна ѕид од соседната зграда кога ставаа плоча, ништо страшно.

https://kanal5.com.mk/se-urna-dzid-od-zgrada-vo-gjorche-petrov-pri-betoniranje-na-soseden-objekt/a693815
То е проблем со другата зграда, многу слаба се покажа, не го додржа притисокот од новата :)

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2664
Дали имаме некој електричар на форумов?  :D
И ако имаме - можно е да имам потреба понатаму од ист бидејќи не сум сигурен изведувачот дали ќе сака да ми направи тоа што јас сакам, иако не се ни стигнати до заѕидување на цел спрат, не пак станот.

Направив еден план (excel фајлче, поделено по соби) со локација и намена за штекови, прекинувачи за светла (еднонасочно и наизменични)/потенциометри, како и плафонско осветлување.
Ми треба совет дали е изводливо ова што го сакам. Ми треба совет за каде треба да се пуштат само кабли (трифазен за проточен, плотната во кујна, ЛЕД огледало во купатило, кабли до ролетните (за далечинско управување) и сл.). Ми треба совет дали ќе треба да се спушти малку плафонот ако инвеститорот не сака да пушта кабли по таван каде јас сакам.

Мислам дека од цел стан - ова со електриката најмногу живци ќе ми изеде бидејќи навистина сакам по моја желба, не default и терај.
Спремен сум да се копа по ѕидови. На нов стан.
« Последно менување: 07 Февруари 2026, 21:31:09 pm balanar »

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7223
Треба некок локалнп да баташ, не верувам дека ќе ти се исплати од СК некој да доаѓа.

Не е само електриката, се е :) тек тоалетите какви заебанции знаат да направат. Со лесно и чувај си ги нервите.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7098
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
95k во кеш, за кокошарник без паркинг и подрум.   :D

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9428
Ova e ebarnik ne kokosarnik

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3512
Што е најтрагично тој од 37квадрати побргу ке го издадеш/продадеш него ли оној од 77...

Ако има некој од Гевгелија да сподели како се движат цените таму на становите
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен balanar

• Редовен
Да тргне работава (како за петок, 13-ти) - денес уплатено учеството.

Него, сакав да прашам нешто што не ми е нејасно, може ќе ми одговори некој што има пуштано custom таванско осветлување.
Мислам дека ќе треба да го спуштам цел плафон со гипсени плочи (еднакво по цела површина, не спуштено на среде или само по аглите) за 10-тина cm за да инсталирам плафоњерки и висечки светла по моја желба.

Вака нешто:
https://www.instagram.com/p/C5RU9ieo96n/?img_index=5

Ова ќе е најбезболно решение ако инвеститорот ќе нејќе да пушти тавански кабли баш таму каде што сакам. А да сака да пушти - не може да се инсталираат вградни плафоњерки (рамни со плафонот).
« Последно менување: 13 Февруари 2026, 16:23:45 pm balanar »

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2220

Него, сакав да прашам нешто што не ми е нејасно, може ќе ми одговори некој што има пуштано custom таванско осветлување.
Мислам дека ќе треба да го спуштам цел плафон со гипсени плочи (еднакво по цела површина, не спуштено на среде или само по аглите) за 10-тина cm за да инсталирам плафоњерки и висечки светла по моја желба.

Вака нешто:

Ова ќе е најбезболно решение ако инвеститорот ќе нејќе да пушти тавански кабли баш таму каде што сакам. А да сака да пушти - не може да се инсталираат вградни плафоњерки (рамни со плафонот).

Да, ќе мораш да симнеш плафон, ние го симнувавме мислам 10цм, моожда 15 :)

Отсутен balanar

• Редовен
Колку те кошташе отприлика  :D

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9132
  • Пичлеме
Скопје вакво било, Скопје онакво било...
Тој шо разбира шо е квалитет, си инвестира:

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3292
  • Хюндай Тюсон
Само што данциве се изгледа струуумичани. Продавале чууушки фрееенки и други земјоделски култрури.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15030
  • Пудингот на шоферството
Или Шипковица виа Копенхаген.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44808
  • Il Moderatore
Злато и недвижност у Скопје. Трето нема.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Кољо

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 228
    • MVP Ring

Вака нешто:

Ако спушташ плафон стави си и изолација, топлотна ако си на поткровје, или звучна ако си пониско.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15273
investmetal mk се испразна за една недела кога крена златото 5500 долари.

Стан никој не продава. Ако се реши да го продава, ќе се јават десет души, го трга од оглас и чека да кренат цените 😂