Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 495353 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30676
    • CARclub.mk
Не викам дека во Џеваир би било подобро. Викам дека мора да има механизам за да се надминат тие работи.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20377
Не викам дека во Џеваир би било подобро. Викам дека мора да има механизам за да се надминат тие работи.

Механизамот моментално е да се купи стан во добро маало(да не те ограбат или да се дешава штета по влезот), на понизок спрат и во мала зграда. 2000 за одржување е ретардирано.

Во повеќето згради има проблеми со фирмите што одржуваат, кај мене отприлика зградата (треба, нели некои не плаќаат па нешто пониско од ова е)плаќа 800 евра на месец за одржување и секој пат кога има дефект магично нема буџет зградата. Ова се 9600 евра на година и секој пат кога има дефект треба да се доплаќа.

Менување сијалици и хигиеничари еднаш или два пати неделно не кошта 9600 евра на година. И тоа мизерно менување на сијалици е во повеќето влезови што сум видел, фасонки висат од жици ко во градежна зона да си отишол.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Да така е, зависи како ќе ти се погодат и комшиите.
Најголем дел во зградиве секој со секого е искаран, ама затоа постојат фирми за управување. Ние неможевме да се договориме кој,што,како, па после неколку месеци расправии ангажиравме фирма за управување, која не колe со трошоци што најчесто ги измислува. Порано плаќавме сами плаќавме 300 ден и се функционираше, сега мин 700 ден, ама јбг кај што нема слога има сила, т.е. фирма што ќе те тужи ако не платиш и сакал не сакал ќе мора да платиш :D
Среќа такви банални примери како расипан лифт во подземна гаража немаме, понормални сме :)

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3063
Јас бев еден од тие што се побунија за гаражна врата кај мене во зграда од проста причина што сакаа да извлечат пари и од тие што немаат гаражи и тоа е во ред. Си има закон и правилник за вакви работи.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
Се сетив на еден муабет.
Тој на приземје не сакал да плаќа за лифт, не го користел.
Еден од состанарите го прашал со што се качува кај него на 5ти кат за на кафе ;D

Отсутен Inter1

• Редовен
Се сетив на еден муабет.
Тој на приземје не сакал да плаќа за лифт, не го користел.
Еден од состанарите го прашал со што се качува кај него на 5ти кат за на кафе ;D

По логика тој што е на приземје треба да е ослободен од лифт. Не може тој исто да плаќа како некој на 8ми со фамилија од 10 души.
Ама законов вика дека треба сите да плаќаат и затоа има расправии. Плус ако оди кај тој на 5ти на кафе, колку е тоа? еднаш неделно? Тој од горе секој ден го користи и тоа повеќе пати.
Така да лифт со тие од приземје е трики работа. Законски се обврзани, а е надвор од секоја логика. Ако некој на некого треба да му плаќа, треба на тие од приземје да им плаќаат што секој им ја лупа вратата од лифт и што мир немаат.

Отсутен Bojan j

• Сениор
Има закон и тоа е тоа. И кај нас беше истото прашање додека не го прашав зашто го користи да се симне до гаражата, а може пешки.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
@Inter1 - Имаш среќа да се погодиш со културни комшии. За жал, не е така секаде.

Ете, не било 4000 денари, 2500 денари било. Не е малку, далеку од тоа. Не реков дека е малку. Само реков дека тие работи си имаат трошоци. Не е еден вратар/домар, тројца се (по 8 часа на смена, саботи, недели, празници, итн), си има трошоци. Пиша @RedEco - нема дополнителни плаќања ако се расипе нешто, на секој спрат си има место за фрлање ѓубре, итн. Све е тоа убаво.

Убаво е да се имаат овие работи. Во било која зграда.

--

Банален пример ќе дадам само. Кај другарка во зграда се расипа лифтот за подземната гаража. Не можеше да си ја извади колата од гаража неколку месеци пошто со комшиите не можеа да се разберат и да соберат по 1500 денари по стан.

И во Џевахир немало да ја извади со месеци затоа што никакви поправки не спаѓаат во тие цени за одржување. Имам одржувано влез и знам како се понашаат станари. Никој не сака да плати никогаш.

ne zboram napamet znaejki ja problematikata znaci ubavo si prasav i mi potvrdija deka i redovnoto odrzuvanje i popravanje na liftovi, vrv,i agregati i sve oni si go pravat i ne snosat stanarite dodatni trosoci...

ne samo obezbeduvanje 3 smeni firmata za odrzuvanje tuka imaat kancelarii i luge za odrzuvanje i cistenje sekojdnevno se prisutni tuka to im bilo rabota...

ps: ovde si ima standardni rampi za do parking, i so standardniot lift se spustas do podrumite... parkingot mesto (belezano tvoe) cinese nesto pomalce oood 3000
« Последно менување: 07 Април 2021, 16:10:25 pm RedEco »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Inter1

• Редовен
Има закон и тоа е тоа. И кај нас беше истото прашање додека не го прашав зашто го користи да се симне до гаражата, а може пешки.

Тоа го викам и јас де, закон има, а логика нема. И да оди до паркинг и да оди до 5ти на кафе колку пати го користи тој од приземје лифтот? А колку пати го користи тој од 2кат нагоре? Ако е по закон или да тераме инает да треба сите да плаќаат, ама никаква логиќа нема поправка на лифт да плаќа приземје. До заутре може да разговараме утре, логика пак ќе нема. Секое друго одржување, вода, струја, чистач да, ама лифт и приземје никаква логика. Инаку на 7ми живеам, ама се борам за правата на тие на приземје, да не си помислиш дека нешто ми менува плаќањето. Само се чуствувам како да ги ограбуваме тие од приземје кога ќе дојде поправка на лифт.

Отсутен Bojan j

• Сениор
А ако протече кровот само тој најгоре да плаќа?
Законот не може да одреди што и колку ќе се користи, затоа е и направен да опфати се и да биде подеднакво. Ете и за скали не треба да плаќа тој на приземје нели, ама нека се телепортира до гаража и до влез ако има некоја скала. Се што е со имотен лист се плаќа поединечно, се останато во зградата се дели.

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4777
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
Кога живеев во зграда во РЦА имавме фирма што не тераше да ги бараме сами комшиите што не плаќале. Они не можеле да ги добијат или не знам какво ретардирано оправдување извадија, пошто голем дел од становите беа празни и сопствениците не плаќале, при што на неколку наврати ни гасеа струја од ЕВН во влезот за неплатени сметки. 40 станови, 5 ката со лифт, скалите без природна светлина, паѓаа луѓе ко крушки по темниците.

Татко ми беше неподвижен тој период и очајно ни требаше лифт, па морав да се заканувам буквално со насилство, при што фирмата ДИВО пушти кабел ко јас да сум го врзал(немам појма од струја), висеше од еден до друг влез и се шлепавме од другиот влез струја со месеци, додека не наплатија од тие што не плаќале.

До сега немам слушнато некој да е задоволен од фирма за управување и најискрено сега сум среќен што пак живеам во влез со 6 станови и се функционира без фирма, месечно по 250-300ден плаќаме чистачка струја и БЕГ подстаница, лифт нема, сијалици сами си мењаме. Кровот сам си го правиш или чекаш општина да го смени  ;D

Додуша 4 од 6те станови се знаеме веќе +30год. и нема ништо скапо и комплицирано за одржување како лифт за коли, ама во секој случај, помалку луѓе = помалку табиети = полесно.

Отсутен Inter1

• Редовен
Cekav nekoj krovot da go prokomentira 😁😁😁
Krovot i skalite se za site, plus retko se rasipuvaat ;)
Kako i da e dodeka ne go smenat zakonot ti si vo pravo i treba site da plakjaat. Koga ke dojdam na vlast, ke go smenam toj zakon i ke napravam ti da im plakjas na tie od prizemje za narusen mir.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20377
А ако протече кровот само тој најгоре да плаќа?
Законот не може да одреди што и колку ќе се користи, затоа е и направен да опфати се и да биде подеднакво. Ете и за скали не треба да плаќа тој на приземје нели, ама нека се телепортира до гаража и до влез ако има некоја скала. Се што е со имотен лист се плаќа поединечно, се останато во зградата се дели.

Кај мене тече кровот цела зграда е поплавена 10 години и не се средува затоа што кај тој што е проблемот дома не сака мајстори да дојдат на 1 ден :)

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
Затоа, мув инту да кантри :D

Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 913
Дечки, секој со своето искуство.
Живеам во зграда каде не функционира кукен совет, и немаме ни чистачка, а камоли одржување.
Доага еден ром и му плакаме 50-100 ден секој 2 недели да подзачисти.
Живеам на најгорен спрат, и сам си го санирам кровот.
Пред некоја година пукнала цевка во подрум, комшијата од 1ви сам си платил санација.
Имаме скривница, и комшијата од 1ви ја користи како подрум, и во неа чува зелка. Цело зимо влезот има одредена арома.
40ден по метар квадратен со задоволство ке платам за одржување.
4000 ден месечно е за стан од 100 м2. Помал стан ке плати помалку. Да многу е, но имаш едно гајле помалце. Одржувањето на зградата и лифтовите и се е вклужено со таа цена.
Секој друг приватен бизнис како градинка, базент, фитнес центар си се плака дополнително, што е логично.

Да, премногу бавно оди работата,. трговскиот требаше одсмна да биде готов.
Лифтовите се брзи.
Цената по м2 зависи од стан и од спрат. До 25ти спрат цените почнуваат од 800м2. Информирајте се пред да пишувате.

Некој спомна греење и цена. Јас платив 8000 ден греење за стан од 55м2 минатиот месец.
Се е плус минус. Имам поглед, имам зеленило, имам мир, не ги слушам комшиите, но немам одржување во зграда, немам надворешна изолација на стан, немам гаража.