Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 479025 пати)

Отсутен Angel Skopje

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 272
за 53м2 стан 2000 денари одржување, лифт, чистење, обезбедување

Никакви привилегии во однос на базен, теретана, спа центар, само попуст.

Отсутен Angel Skopje

• Јуниор
  • **
Влезовите во становите се ужас во скоро сите нови згради. Во пола од овие на биси влегуваш во дневна, а во другата половина во кујна/трпезарија. Мизерно.

Архитективе не знаат ходник што е изгледа.

Имаш во Џевахир како што сакаш влез. Ама од 99м2, 20 м2 се ходник. Па го имаш моментот, па ја за ходник ли да пкаќам толку пари и одржување.

Тоа е тоа што велам, цените се нереално високи за наш стандард или јас си мислам согласно официјалните бројќи дека кај нас преовладува сиромашно население. Па затоа сите се со муабетот, не сакам 1200е за ходник да плаќам.

Леле немој само Џевахир да спомињаш.

Што викаш имаш ходник пример 8м2 (или повеќе) ама немаш тераса (никаква) во некои станови.
imas stanovi so terasi i od niv si zemes :) sega do kraj godina gotov stanot 970e go davaat, i hodnik obavezno imas
ps: ako e tolku biten hodnikot neli ...

Не благодарам, за ламинат и најефтините турски врати и оков, фала.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
epteen si mi kulturen ko jas da ti go prodavaam mojo stan... :D

jas da gi pravam zgradine; staam parket, ubavi dve vrati, na vrvot gore eden panoramik restoraan ne za sekogo, go doteruvam malku stanot i po 1270 ti go prodavam... ama turcive ne gi biduva... :)
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
за 53м2 стан 2000 денари одржување, лифт, чистење, обезбедување

Никакви привилегии во однос на базен, теретана, спа центар, само попуст.

Чек јас како што сфатив влегува се во таа цена? Сериозно само попуст даваат? ;D

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 902
Да, само попуст.
Не е лоша цената, мислам околу 1500ден е се вклучено, но не сум сигурен. ја заборавив точната сума.

Инаку не се лоши зградите.
Нема подрум. Паркинот е голем и е малце хаос пошто се е оставено таму, точоци, детски колички. Барем сигурен е штоом така стојат по паркингот.
Становите изгледаат ок. Дел од собите во становите не можеш да отвориш врата и да го исчиштиш изметот од птиците. Они чистат 2 пати годишно. Мал проблем, но сепак проблем.
Лифтовите се супер. на секој спрат си има соба каде може да се остави отпад. Голем плус за мене.

Распоредот на тој станот од 100м2 со 18м2 ходник е сменет, но горе доле ист пошто просторот е тој. Нема ништо лошо во ходник, баш напротив, имаш каде да ставиш плакари пошто нема место во собите. Додатно, 3 соби се паралелно поставени во тој стан, една 25м2 и 2 со 14м2, треба некако да стасаш до нив, колку мислете ходник треба да има ?
Стан е ова, не куќа па да имаш мал ходник и сови на сите страни.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1928
Баш го приметив следниов стан на Биси https://www.facebook.com/186022751551453/posts/1853655021454876/?sfnsn=mo

Што е со распоредот...

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
Кога ќе те прашат на што потроши 70 000 еур, каде погреши во инвестиција?
Му го покажуваш станот.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Sto mu fali na ovoj? Osvem lokaciski sto nema ni pogled ni nishto. Ama zatoa dobivas poniska cena, jbg you win some you lose some. Jas ovaa kvadratura 3sobna bi ja napravil.
Info od strucen aspekt zosto ova bi bilo pogreshna investicija, jas ete laicki napisav 😁
Inaku ako ova e pogreshna investicija sto ostana za parking prostorot sto ludiov go prodava od 10-20000 evra 😁

Отсутен Angel Skopje

• Јуниор
  • **
Да, само попуст.
Не е лоша цената, мислам околу 1500ден е се вклучено, но не сум сигурен. ја заборавив точната сума.

Нема подрум. Паркинот е голем и е малце хаос пошто се е оставено таму, точоци, детски колички. Барем сигурен е штоом така стојат по паркингот.
Становите изгледаат ок. Дел од собите во становите не можеш да отвориш врата и да го исчиштиш изметот од птиците. Они чистат 2 пати годишно. Мал проблем, но сепак проблем.
Лифтовите се супер. на секој спрат си има соба каде може да се остави отпад. Голем плус за мене.

Распоредот на тој станот од 100м2 со 18м2 ходник е сменет, но горе доле ист пошто просторот е тој. Нема ништо лошо во ходник, баш напротив, имаш каде да ставиш плакари пошто нема место во собите. Додатно, 3 соби се паралелно поставени во тој стан, една 25м2 и 2 со 14м2, треба некако да стасаш до нив, колку мислете ходник треба да има ?

две ипол години живеат баџото и балдската,
ни еден ден не биле на базен, фитнес-теретана, спа, а главен адут им беше тоа  ;D
+ молот и градинката кои требаше оддамна да бидат готови  :-X
Живеат на градилиште, втората кола неколку пати крената од пајак служба, лошо.
Зградите не се лоши, според мене промашен е концептот и најмногу околу греењето.
Толку е ладно значи тоа е ненормално, тоа демек дува топло а долу подот камен, како во куќа да си.
Сметка за декември 2020 за ладење/греење и топла вода за 53м2 им дојде 5000 денари   :-\
За наредни месеци не прашав незгодно ми беше  :-[
Секако има предности но сепак многу малку е реализирано од ветеното и многу споро оди во глобала се.

Присутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
Sto mu fali na ovoj? Osvem lokaciski sto nema ni pogled ni nishto. Ama zatoa dobivas poniska cena, jbg you win some you lose some. Jas ovaa kvadratura 3sobna bi ja napravil.
Info od strucen aspekt zosto ova bi bilo pogreshna investicija, jas ete laicki napisav 😁
Inaku ako ova e pogreshna investicija sto ostana za parking prostorot sto ludiov go prodava od 10-20000 evra 😁

Освен што личи на затворска ќелија топ си е.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4290
Лошо е што нема ходник од каде би се пристапувало до собите. Овде од дневна се оди во ВЦ, што е смешно.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Angel Skopje

• Јуниор
  • **
Лошо е што нема ходник од каде би се пристапувало до собите. Овде од дневна се оди во ВЦ, што е смешно.

од шанк во тоалет, директ, може и со лазење  ;D

шала на страна 62м2 за стан со една спална по сите стандарди треба да има екстра комоција а не да нема ходник и терасата да биде толку мала  :-X

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект

Распоред ужас. Фронт на целиот стан е само 6 метра.
Светлина само со рефлектори.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4290
Денес скоро сите станови одат повеќе во длабочина него ли во ширина па затоа имаат малку прозори. А згради правени во Југославија скоро сите одат повеќе во ширина(барем тие што ги имам видено) па имаат еден куп прозори. Порано си имаше стандарди денес едини стандард е повеќе квадрати да се извадат, се друго е небитно.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
Да, само попуст.

Вака сеа. 40 денари од квадрат за одржување, плус на тоа 1500 денари за базен, теретана. Плус на тоа сметки, а еве читам и слабо парно.

Ќе земам една округла бројка за 60 квадрати:
2400 денари одржување
1500 денари базен, спа
....
Речиси 4000 денари без сметки?! Ајде бе.

Подвлекувам ако навистина има одржување на зградата на ниво, со обезбедување, промена на елементите на одреден период, во Шведска ова е Avgift, тогаш да. Ама за чистачка и портир да плаќам секој месец 4000... не :)