Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 479405 пати)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
dodaj i uste manikir pedikirot dolu i ... :D
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
Подвлекувам ако навистина има одржување на зградата на ниво, со обезбедување, промена на елементите на одреден период, во Шведска ова е Avgift, тогаш да. Ама за чистачка и портир да плаќам секој месец 4000... не :)

Ако имањето чистачка и портир значи дека влезот, скалите и лифтовите ќе бидат правилно и темелно чистени, дека нема да има шкртање по ѕидови и лепење налепничиња насекаде, дека влезната врата ќе се затвара и дека нема да може да влезе било која петарда од улица, дека дотрајаните сијалици ќе бидат навремено сменети, дека домофоните и сите слични други работи ќе работат, и нема да го има оној мирис на урина и прашина (точно знаете кој, оној што преовладува во многу постари и неодржувани згради кај нас), тогаш тоа е во ред.

4000 можеби е многу, ама сепак, ако сакаме да живееме во саглам зграда, треба да бидеме подготвени и за саглам трошоци. Не може сето тоа да биде бесплатно.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10598
Цитат
од шанк во тоалет, директ, може и со лазење  ;D

Е ова ми се свиѓа :)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
Подвлекувам ако навистина има одржување на зградата на ниво, со обезбедување, промена на елементите на одреден период, во Шведска ова е Avgift, тогаш да. Ама за чистачка и портир да плаќам секој месец 4000... не :)

Ако имањето чистачка и портир значи дека влезот, скалите и лифтовите ќе бидат правилно и темелно чистени, дека нема да има шкртање по ѕидови и лепење налепничиња насекаде, дека влезната врата ќе се затвара и дека нема да може да влезе било која петарда од улица, дека дотрајаните сијалици ќе бидат навремено сменети, дека домофоните и сите слични други работи ќе работат, и нема да го има оној мирис на урина и прашина (точно знаете кој, оној што преовладува во многу постари и неодржувани згради кај нас), тогаш тоа е во ред.

4000 можеби е многу, ама сепак, ако сакаме да живееме во саглам зграда, треба да бидеме подготвени и за саглам трошоци. Не може сето тоа да биде бесплатно.

Поправање домофон, врата, сијалици и лифтови не кошта 4000 х број станови секој месец. А кога ќе се расипе нешто пак ќе побараат да се плати посебно.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
Чек јас како што сфатив влегува се во таа цена? Сериозно само попуст даваат? ;D
Да, само попуст.
Не е лоша цената, мислам околу 1500ден е се вклучено, но не сум сигурен. ја заборавив точната сума.

Инаку не се лоши зградите.
Нема подрум. Паркинот е голем и е малце хаос пошто се е оставено таму, точоци, детски колички. Барем сигурен е штоом така стојат по паркингот.
Становите изгледаат ок. Дел од собите во становите не можеш да отвориш врата и да го исчиштиш изметот од птиците. Они чистат 2 пати годишно. Мал проблем, но сепак проблем.
Лифтовите се супер. на секој спрат си има соба каде може да се остави отпад. Голем плус за мене.

Распоредот на тој станот од 100м2 со 18м2 ходник е сменет, но горе доле ист пошто просторот е тој. Нема ништо лошо во ходник, баш напротив, имаш каде да ставиш плакари пошто нема место во собите. Додатно, 3 соби се паралелно поставени во тој стан, една 25м2 и 2 со 14м2, треба некако да стасаш до нив, колку мислете ходник треба да има ?
Стан е ова, не куќа па да имаш мал ходник и сови на сите страни.

две ипол години живеат баџото и балдската,
ни еден ден не биле на базен, фитнес-теретана, спа, а главен адут им беше тоа  ;D
+ молот и градинката кои требаше оддамна да бидат готови  :-X
Живеат на градилиште, втората кола неколку пати крената од пајак служба, лошо.
Зградите не се лоши, според мене промашен е концептот и најмногу околу греењето.
Толку е ладно значи тоа е ненормално, тоа демек дува топло а долу подот камен, како во куќа да си.
Сметка за декември 2020 за ладење/греење и топла вода за 53м2 им дојде 5000 денари   :-\
За наредни месеци не прашав незгодно ми беше  :-[
Секако има предности но сепак многу малку е реализирано од ветеното и многу споро оди во глобала се.

Јас пак обратно
Наши пријатели во Б кула, стан 55 со 1 спална, не ни имаа греење пуштено, надвор беше под нула, станот беше мн топол. Сметката за греење им беше за декември оомалку од 1000.

Мн добра раб е што во станот не се гледаат столбови.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Sto mu fali na ovoj? Osvem lokaciski sto nema ni pogled ni nishto. Ama zatoa dobivas poniska cena, jbg you win some you lose some. Jas ovaa kvadratura 3sobna bi ja napravil.
Info od strucen aspekt zosto ova bi bilo pogreshna investicija, jas ete laicki napisav 😁
Inaku ako ova e pogreshna investicija sto ostana za parking prostorot sto ludiov go prodava od 10-20000 evra 😁

Распоред ужас. Фронт на целиот стан е само 6 метра.
Светлина само со рефлектори.

Sega go vidov rasporedot...
Za zal vo najgolem del od stanovi sto sum gledal posledno vreme rasporedot e takov. Vleguvas vo kujna :)
Aj bi proshol nekako preku toa, ama sto si zagraden od site strani bez nikalva svetlina, mi e najgolemiot minus. Istoto vazi i za sprotivnata strana od tie sto ke gi gledas :) Ama bitno ultra najnaj hiper luksuz bla bla.
Uste nemozam da se pomiram so faktot deka parking e od 10 do 20 iljadi EUR. Posle toa sekoj stan mi izgleda top 😁

Edit: Top e obezbeduvanke i cistacka da kostaat 4000 den, ama da imas 2000+ eur plata. So 400eur glumenje luksuzi...

Отсутен Angel Skopje

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 272
Да, само попуст.
Не е лоша цената, мислам околу 1500ден е се вклучено, но не сум сигурен. ја заборавив точната сума.

Инаку не се лоши зградите.
Нема подрум. Паркинот е голем и е малце хаос пошто се е оставено таму, точоци, детски колички. Барем сигурен е штоом така стојат по паркингот.
Становите изгледаат ок. Дел од собите во становите не можеш да отвориш врата и да го исчиштиш изметот од птиците. Они чистат 2 пати годишно. Мал проблем, но сепак проблем.
Лифтовите се супер. на секој спрат си има соба каде може да се остави отпад. Голем плус за мене.

Распоредот на тој станот од 100м2 со 18м2 ходник е сменет, но горе доле ист пошто просторот е тој. Нема ништо лошо во ходник, баш напротив, имаш каде да ставиш плакари пошто нема место во собите. Додатно, 3 соби се паралелно поставени во тој стан, една 25м2 и 2 со 14м2, треба некако да стасаш до нив, колку мислете ходник треба да има ?
Стан е ова, не куќа па да имаш мал ходник и сови на сите страни.

две ипол години живеат баџото и балдската,
ни еден ден не биле на базен, фитнес-теретана, спа, а главен адут им беше тоа  ;D
+ молот и градинката кои требаше оддамна да бидат готови  :-X
Живеат на градилиште, втората кола неколку пати крената од пајак служба, лошо.
Зградите не се лоши, според мене промашен е концептот и најмногу околу греењето.
Толку е ладно значи тоа е ненормално, тоа демек дува топло а долу подот камен, како во куќа да си.
Сметка за декември 2020 за ладење/греење и топла вода за 53м2 им дојде 5000 денари   :-\
За наредни месеци не прашав незгодно ми беше  :-[
Секако има предности но сепак многу малку е реализирано од ветеното и многу споро оди во глобала се.

Јас пак обратно
Наши пријатели во Б кула, стан 55 со 1 спална, не ни имаа греење пуштено, надвор беше под нула, станот беше мн топол. Сметката за греење им беше за декември оомалку од 1000.

Мн добра раб е што во станот не се гледаат столбови.

Станот млак(за стан со парно слободно можам да кажам ладен за куќа топол), плочките камен, картонот ладен.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер

4000 е со "базен, спа". 2500 е одржување.

Отсутен Inter1

• Редовен
950ЕУР за м2 или колку и да беше во Џеваир ќе си ги преплатиш после со 4000 ден одржување и ќе си правиш mind games после дека леле колку ти е топ што имаш обезбедување, зошто ако си речеш се зезнав ќе скокнеш таму од 38-ми спрат. Така да кој си купил таму стан убеден ќе е дека добро направил :D

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8

Да, само попуст.

...

Вака сеа. 40 денари од квадрат за одржување, плус на тоа 1500 денари за базен, теретана. Плус на тоа сметки, а еве читам и слабо парно.

Ќе земам една округла бројка за 60 квадрати:
2400 денари одржување
1500 денари базен, спа
....
Речиси 4000 денари без сметки?! Ајде бе.

vo tije 4000ki carpatian stavi i bazeni i spa , sto ne e neli del od mesecni trosoci za odrzuvanje...

kao vo hotel bese cisto sigurno se cisti postojano, no odrzuvanjeto podrazbiraa osven cistenje postojano i obezbeduvanjeto 24 casa i odrzuvanje na liftovi za 40 katnica (neznam so koja brzina bile se drn drn) i VRV sistemi ladenje/greenje, agregat za struja (cinam tije se od poskapite) i sekoj sprat si ima mesto za odlaganje na gubre i oni si go nosat, i se ostanato sto bi se rasipalo ne plakas naknadno; e se rasipa liftot ajde da sobirame parii :D

« Последно менување: 07 Април 2021, 15:11:09 pm RedEco »

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
Ако не се плаќа за одржување на влез, влезот ќе изгледа како во сите згради каде не се плаќа одржување на влез.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
kato vo hotel bese cisto kakvi grafiti kakvi nalapnici, ili uriniranja ...
jas planirav vo gradba da zemam (togas ima najdobra cena) bez ideja sto bi prael so nego ponatamu, ama odrzuvanjeto mi bese trosok sekoj mesec po 2-3000 da davam...
« Последно менување: 07 Април 2021, 15:16:24 pm RedEco »

Отсутен Inter1

• Редовен
Кој рече да не се плаќа? Има влезови по 500 денари собираат па изгледаат топ. Поентата е „одржувањето“ да е нормална цена. Јас во помал стан живеам, струја, парно и нет ми е 4000 ден :) А не одржување на влез толку да плаќам. Ама јбг кај нас се е средено и толку. Нема обезбедување, нема чистачка секој ден добро утро да ми вика, јбг проста маса, не сум во тек со „елитниве“ случувања.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
@Inter1 - Имаш среќа да се погодиш со културни комшии. За жал, не е така секаде.

Ете, не било 4000 денари, 2500 денари било. Не е малку, далеку од тоа. Не реков дека е малку. Само реков дека тие работи си имаат трошоци. Не е еден вратар/домар, тројца се (по 8 часа на смена, саботи, недели, празници, итн), си има трошоци. Пиша @RedEco - нема дополнителни плаќања ако се расипе нешто, на секој спрат си има место за фрлање ѓубре, итн. Све е тоа убаво.

Убаво е да се имаат овие работи. Во било која зграда.

--

Банален пример ќе дадам само. Кај другарка во зграда се расипа лифтот за подземната гаража. Не можеше да си ја извади колата од гаража неколку месеци пошто со комшиите не можеа да се разберат и да соберат по 1500 денари по стан.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
@Inter1 - Имаш среќа да се погодиш со културни комшии. За жал, не е така секаде.

Ете, не било 4000 денари, 2500 денари било. Не е малку, далеку од тоа. Не реков дека е малку. Само реков дека тие работи си имаат трошоци. Не е еден вратар/домар, тројца се (по 8 часа на смена, саботи, недели, празници, итн), си има трошоци. Пиша @RedEco - нема дополнителни плаќања ако се расипе нешто, на секој спрат си има место за фрлање ѓубре, итн. Све е тоа убаво.

Убаво е да се имаат овие работи. Во било која зграда.

--

Банален пример ќе дадам само. Кај другарка во зграда се расипа лифтот за подземната гаража. Не можеше да си ја извади колата од гаража неколку месеци пошто со комшиите не можеа да се разберат и да соберат по 1500 денари по стан.

И во Џевахир немало да ја извади со месеци затоа што никакви поправки не спаѓаат во тие цени за одржување. Имам одржувано влез и знам како се понашаат станари. Никој не сака да плати никогаш.