Автор Тема: Вработување  (Прочитано 661967 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Одг: Вработување
« Одговори #3885 на: 10 Декември 2019, 11:04:01 am »
Во 2020, ако ги земеме во предвид државните + христијанските (православни) празници, мислам дека искачаат 18-тина неработни денови.

Ако се додадат 20 до 26 дена годишен одмор (колку што е законската обврска), искача дека скоро два работни месеци годишно не работиме.

Чисто да се знае. :)

Не ги додаде и „спојките“ ако се падне во вторник или четврток празникот, со одработување некоја „работна“ сабота, која воглавно се претвара во дрвење мур од типот чистење околина, садење дрва или сл.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22223
« Одговори #3886 на: 10 Декември 2019, 11:37:09 am »
Pa ne razbrav shto ti menja dali si viken 2 dena vo nedelata sloboden ili bilo koi 2 dena. Ja rado bi menil vikend za bilo koi 2 dena kako bi zi zbrkal privatni raboti...

И те како менува дали си викенд или не си викенд. И те како менува дали си на празник слободен или не си...
Ете и кај мене некокогаш викал газдата: Работата мора да се заврши!!! И сум останувал на 31 декември до 20:00 за да завршам некоја работа која што никого нема да го интересира, а додека јас клечев и штрафев глупости, кои некој ќе ги види и поќне да работи со нив тек после месец дена, другите си се спремаа за славење а и некои од нив почнаа да си слават нова година.

Едноставно викенд е период во неделата кој е за семејството. Сабота да прошеташ, да испазариш (до 16 часот) и после да ручаш, да се видиш со домашните, да размениш мислења, да разговараш, да се расправаш.
Недела е ден за одмор, семеен ручек, средување работи по дома, спремање за престојната недела. Или ако е убаво времето да прошеташ со деца, девојка ...
Која ми е поентата да одам на викенд во работна недела?
А сите се научиле да спијат до 12 на пладне, па да се тегнат, па да станат, доручек у 15:00 наместо ручек и ке одиме ноќе ке шетаме и пазариме....глупости на квадрат.
Треба да одам сам? Другата половина е слободна у петок а ти у среда. Кај ке одите?
Тоа со било кој ден во неделата е најголемата глупост која што некој ја измислил, само за да се направи паметен.
Треба изрично да се направат измени во законот за работно време и работни денови. Со цел сите да бидат подеднакво третирани, ке се направи дежурство, на кое ке треба секој од вработените по еднаш да биде опфатен.

На времето кога бевме држава, се ова функционираше беспрекорно и идеално.

Кога се осамосталивме, си ги оставивме мозоците во минатото и со празни глави влеговме во демократијата, анархијата и самоволието.

Во недела не треба ништо да работи. Во сабота до 16 часот максимум.
Луѓето треба да поминуваат време заедно, а не да живеат сами како утови... Луѓето не знаат да зборуваат.
Преку недела работно време до 20:00, почнувајќи од 8:00.
Тие што се во една смена од 7:30 до 15:30.
Прехрана од 7:00 до 20:00

Дежурни бензиски, дежурни аптеки, дежурен маркет.
Другите институции се знае: Полиција, Пожарна, Здравство.

Од приватните ми е преку курац. Ако не ги почитуваш работните времиња, 1: Опомена, 2: Опомена и Казна, 3: Казна и затварање на дуќанот во наредни 6 месеци. Ако го фатам за било каков пропуст после ова, одземање на лиценца за приватно стопанисување.

Од идеално општествено уредување, се вративме назад во времето на робовладетелството...
Нема што да се додаде на ова. Точно од збор до збор. До пред еден период од 10тина години, ретко кој работеше во сабота. Зборам фирми и реален сектор. Сега се подразбира дека и сабота се работи, а во недела по потреба. Живот поминува, деца пораснале, а не си ги видел. За што? За пари.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

За почеток, Сити Мол и слични нему треба да се запалат до темел.
Таму имаш втора смена до 22ч во Недела, а празник за нив не постои.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #3887 на: 10 Декември 2019, 12:04:52 pm »
Во 2020, ако ги земеме во предвид државните + христијанските (православни) празници, мислам дека искачаат 18-тина неработни денови.

Ако се додадат 20 до 26 дена годишен одмор (колку што е законската обврска), искача дека скоро два работни месеци годишно не работиме.

Чисто да се знае. :)

Не ги додаде и „спојките“ ако се падне во вторник или четврток празникот, со одработување некоја „работна“ сабота, која воглавно се претвара во дрвење мур од типот чистење околина, садење дрва или сл.

ДОСТА БЕ ВИЈЕ ДВАЈЦА, ЌЕ ВИ ГИ ДУПИМ ГУМИТЕ...А ПЛАТАТА КОЛКАА Е...ЦЦЦЦ КЛЕТО МАКЕДОНЧЕ :D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30070
    • CARclub.mk
« Одговори #3888 на: 10 Декември 2019, 12:12:46 pm »
За почеток, Сити Мол и слични нему треба да се запалат до темел.
Таму имаш втора смена до 22ч во Недела, а празник за нив не постои.

Имам некое мое размислување за тоа зошто продавници и слични работи работат до ниедно време - а тоа е дека таквото работно време е директна последица на работното време на сите други. На времето, моите родители одеа на работа од 7 до 3. Ќе се вратеа дома до 3:30, ручек, дремка, ово-оно, го имаа целото попладне и целата вечер за да посветат внимание на децата, да завршат обврски по дома, итн.

Арно ама, полека-полека, се наметнаа сè поглупави и поглупави работни времиња. На работа од 9 до 5? Додека да се прибереш те фатило 6, додека да јадеш и да се упристоиш 7, кога да се посветиш на семејство, кога да отидеш да купиш нешто? Јебига, мора после 8 вечер, а тоа значи дека продавниците мора да работат до 10.

Па соодветно на тоа, остануваат само викенди - и секако, газдите на продавниците гледаат да работат колку што можат повеќе за викенди, за да заработат повеќе.

Секако, можно е и да грешам.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22223
« Одговори #3889 на: 10 Декември 2019, 12:22:44 pm »
За викенд Сити Мол работи за Косово, не за Скопје.
ГТЦ до ден денес не работи во Недела..иако имаше обиди за тоа откако видоа дека им се може на  Сити мол.
За се останато го мислам истото што и Сале погоре.
Да не се повторувам.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #3890 на: 10 Декември 2019, 15:19:55 pm »
Време е за 6 часовни смени да почнат да се воведуваат.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7218
  • French diamond
« Одговори #3891 на: 10 Декември 2019, 15:39:23 pm »
Баш на муабетот

Сабота ќе биде работен ден за вработените во јавната администрација. Со чистење административците ќе го обработуваат 2 јануари 2019, којшто беше прогласен за неработен ден за вработените во државните институции

https://sdk.mk/index.php/makedonija/v-sabota-administrativtsite-so-chistene-ke-go-odrabotat-2-januari/

Си го прогласиле за неработен, нив и онака секој ден им е неработен, од што се уморни незнам.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #3892 на: 10 Декември 2019, 15:45:49 pm »
ќе се потепаат кој попрв да дојде на 3-ти (петок) на работа

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #3893 на: 10 Декември 2019, 15:47:14 pm »
Така е, ама во англија имаат 5-6 празници цела година и затоа ги местат така.

2020 Bank and Public Holidays:

New Year’s Day: Wednesday 1 January
New Year’s Holiday: Thursday 2 January (Scotland only)
St Patrick’s Day: Tuesday 17 March (Northern Ireland only)
Good Friday: Friday 10 April
Easter Monday: Monday 13 April (England, Wales and Northern Ireland only)
Early May bank holiday: Friday 8 May
Spring bank holiday: Monday 25 May
Battle of the Boyne (substitute day): Monday 13 July (Northern Ireland only)
Summer bank holiday: Monday 3 August (Scotland only)
Summer bank holiday: Monday 31 August (England, Wales and Northern Ireland only)
St Andrew’s Day: Monday 30 November (Scotland only)
Christmas Day: Friday 25 December
Boxing Day (substitute day): Monday 28 December

Душава ми знае, остај...

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #3894 на: 11 Декември 2019, 07:40:21 am »
Време е за 6 часовни смени да почнат да се воведуваат.
И секоја втора среда неработна да е.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8945
  • Пичлеме
« Одговори #3895 на: 11 Декември 2019, 14:38:07 pm »
Секој втор петок да е неработен, ние сме нација која е фан на продолжени викенди... што ќе ни е неработна среда, така ќе треба да правиме "технички" продолжени викенди (ќе треба недела со среда да се спојува или среда со сабота...) :)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5200
« Одговори #3896 на: 13 Декември 2019, 20:03:22 pm »
Ако некоја солидна фирма бара машински инженер нешто околу одржување, возила, такви работи би ми значела информација.
Во меѓувреме еве и CV: https://drive.google.com/open?id=1nVNcN_IDJVvSWRnbHgXxFkxy4MWPyCkD
Секако истото може да биде и на македонски.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #3897 на: 13 Декември 2019, 20:10:53 pm »
Ако некоја солидна фирма бара машински инженер нешто околу одржување, возила, такви работи би ми значела информација.
Во меѓувреме еве и CV: https://drive.google.com/open?id=1nVNcN_IDJVvSWRnbHgXxFkxy4MWPyCkD
Интересно CV. Што мислиш за Мида Форд?
Имам еден познаник, да прашам како стојат со луѓе?

Сигурен сум дека и @zeroSignal има познаници низ дистрибутериве.

Ако ми текне и нешто друго ќе ти пишам.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5659
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #3898 на: 14 Декември 2019, 00:56:46 am »
https://www.vrabotuvanje.com.mk/Rabota/394117/Referent-za-vozen-park-mzh/?utm_source=vrabotuvanje&utm_medium=email&utm_campaign=AD_SEARCH_SAVED_&utm_content=1

Slucajno mi naleta.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #3899 на: 14 Декември 2019, 09:26:47 am »
A GDE JE PLATA, mora da pisuva kolkava e platata