Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3828872 пати)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
На крај на денот ако возел од Грција без престан, преуморен… сепак дава лев жмигавец се спрема за претекнување.

Како год било, сепак трагедија.

Иначе 99% возиме со сите nanny системи уклучени.

Отсутен mac_mk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 111
И јас не знам да терам воловска кола, ни магаре да јавам, па не ме прави тоа нешто поинфериорен во однос на моите предци кои ги владееле тие вештини.
Мешаш баби и жаби, денес никој не користи воловски коли и магариња, ама автомобилите ќе се користат уште долго време. Според тебе е ок новите шофери скроз да се зависни од технологија и ако му откаже park assist да не знае да се паркира паралелно, или ако нема камера да не знае да вози рикверц? Технологијата е добра само ако се користи правилно, т.е ако ја користиш како помошна алатка за да напредуваш, а не да се потпреш скроз на неа и да не знаеш како да функционираш кога не ти е достапна.

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18016
Шала на страна, особено ако имал некој искуство - дали ако побарам во овластен сервис и потпишам одговорност за тоа, може да ми деактивираат дифолт пуштање на лејн асист или некој друг систем што не ми се допаѓа како функционира?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44956
  • Il Moderatore
И јас не знам да терам воловска кола, ни магаре да јавам, па не ме прави тоа нешто поинфериорен во однос на моите предци кои ги владееле тие вештини.
Мешаш баби и жаби, денес никој не користи воловски коли и магариња, ама автомобилите ќе се користат уште долго време. Според тебе е ок новите шофери скроз да се зависни од технологија и ако му откаже park assist да не знае да се паркира паралелно, или ако нема камера да не знае да вози рикверц? Технологијата е добра само ако се користи правилно, т.е ако ја користиш како помошна алатка за да напредуваш, а не да се потпреш скроз на неа и да не знаеш како да функционираш кога не ти е достапна.

Види, да, малце ја карикирав споредбата, ама со причина.
Ќе се користат автомобили, и тоа се' повеќе со некои автономни решенија и за 10-15 години веројатно исклучиво со електрични мотори. Тоа не значи дека син ми или ќерка ми треба да учат да возат мануелен мењач, да се мучи без серво волан, да се мучи на угорница ручна да крева и да гори ламела и слични минатовековни принципи на возење. Едно е ентузијастички пристап кои ние како љубители на возила тука треба да го гаиме, а друго е реална примена на возилата ко што ги користат најголемиот број корисници на истите.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5231
  • The Spartan General
Јас кога гледам романски табли или во Романија, не се ни замарам да тумачам дали лејн асист работел или не работел. Кој си немал работа Романци, да не си ни има работа со тие мамалигари.

Сигурно работел како што треба и возачот нешто друго имал оправено па после не можело да се исправи ситуацијата, особено ако удри паника.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен mac_mk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 111

Види, да, малце ја карикирав споредбата, ама со причина.
Ќе се користат автомобили, и тоа се' повеќе со некои автономни решенија и за 10-15 години веројатно исклучиво со електрични мотори. Тоа не значи дека син ми или ќерка ми треба да учат да возат мануелен мењач, да се мучи без серво волан, да се мучи на угорница ручна да крева и да гори ламела и слични минатовековни принципи на возење. Едно е ентузијастички пристап кои ние како љубители на возила тука треба да го гаиме, а друго е реална примена на возилата ко што ги користат најголемиот број корисници на истите.
Овие работи што ги наброја се океј, се согласувам со тебе. Мене муабетот ми е повеќе во правец дека секој кој учествува во сообраќај треба да има развиено какви такви возачки вештини и способности, да знае да држи правец, да знае да паркира, да вози рикверц, да има осет колкаво му е возилото, да знае да размислува логички и слично. Ова кај новите генерации на шофери ќе го има се помалце и помалце пошто од прв ден ќе возат коли со милион системи и асистенции и ќе бидат зависни од нив. Еве ти жив пример, другар го имаше удрено некој на семафор и сјебан заден браник, тргаме да ја остави колата на сервис, на искачање од паркинг у рикверц удира и паркирана кола. Го прашувам нели ја виде на ретровизори, ми вика ја видов ама чекав сензорите да се вклучат, а сензорите сјебани од претходниот удар. Значи он пошто секојдневно ги користи тие сензори веќе е од зависен од нив и повеќе им верува нив отколку на она што го гледа со свои очи.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2358
Шала на страна, особено ако имал некој искуство - дали ако побарам во овластен сервис и потпишам одговорност за тоа, може да ми деактивираат дифолт пуштање на лејн асист или некој друг систем што не ми се допаѓа како функционира?

Во овластен нема шанса. Појди кај некој добар што кодира и ќе ти средат. На БМВиња можеш преку OBD и Bimmercode дома за 10 мин да изгасиш

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3407
  • Хюндай Тюсон

Не може. Имав доста дискусии околу ова со овластениве и барав написмено да ми дадат дека не може.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10583
Не ми е јасно како не им текнало во ЕУ да вметнат во регулативите безбедносен систем да не ти дозволи да возиш доколку со една рака го држиш воланот :-X

А доколку го држиш со 2 прста системот да те катапултира од колата :P

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4124
Пријателка ќе загинеше со нов тусон, Катланово - Велес од нигде никаде системот “и ја зел колата од раце” кога сакала да заобиколи дупка и среќа удрила во камен столб затоа што на тоа место нема браник па не заврши во Вардар. Некаде пред црквичките. Од модерни системи само кочењето го признавам, се друго е глупост.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ја чувал господ

Истото ми се има случено на Фиат Дукато 2025та, ММЕ. А Форд Транзит 2024та ми остави лузна при нагло кочење со 30 км/ч (немав појас правилно врзан), ми го сврти воланот накај една кола (имаше паркирано коли во двете ленти на улица и јас поминав измеѓу нив) и закочи нагло, при што немав време да реагирам.

Те чувал господ и тебе

Комбе полно со навивачи, на магистрален пат, претекнува камион во крајно хазарден маневар.

Комбето на лимит од маневарски способности. Товарено.

Сигурен сум навивачката екипа внатре е добро подмачкана со алкохол, трева, цртки.

И секако дека системите за безбедност се криви.

Не ги чувал нив господ, ги заебал системот :(
« Последно менување: 29 Јануари 2026, 09:12:40 am Sase_91 »
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
2003 година, колега на татко ми во UNDP, се преврти на Плетвар со чичка нов Land Rover Freelander од прва генерација ама facelift.

ESP-то нешто глична на кривина блокирало тркало или тркала и се преврти. Беше проверен Land Roverot од увозникот тогашен и МИСЛАМ од машински. Не ме држете за збор.

Бидејќи се работеше за возило на UNDP мораше целосен извештај, записници од полиција, дали бил под дејство на алкохол итн итн.

За среќа немаше никакви повреди човекот и се заврши добро.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4124
2003 година, колега на татко ми во UNDP, се преврти на Плетвар со чичка нов Land Rover Freelander од прва генерација ама facelift.

ESP-то нешто глична на кривина блокирало тркало или тркала и се преврти. Беше проверен Land Roverot од увозникот тогашен и МИСЛАМ од машински. Не ме држете за збор.

Бидејќи се работеше за возило на UNDP мораше целосен извештај, записници од полиција, дали бил под дејство на алкохол итн итн.

Сигурно имало глич, нема шанси да претерал човекот :D :D

Што беше заклучокот од вештачењата на крајот?
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11878
  • Архитект
Како тоа му се активираше ESP на кривина? Колку возел? Во какви услови?

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7606

Сигурно имало глич, нема шанси да претерал човекот :D :D

Што беше заклучокот од вештачењата на крајот?

Руски агенти го саботирале ланд роверот/

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6692
Не, Господ не ги чувал зошто возел ланд ровер