Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3828867 пати)

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 901
Kaj мене трикот е првото свртување да е понагло, ова практично го лаже/гаси системот, и потоа наредниот обид за вртење оди како да е без lane assist.
Ретардирано е да мораш на вакви потези да размислуваш додека возиш. И опасно, на поголеми брзини. Посебно во гужви на аутопат.

После тоа ги сменив сетинзите на највисоко ниво, и богами треба да се бориме со воланот ако сакам да се престројам во лента без жмигавец.
Ги вратив сетиннзите на low и од тогаш немам вклучено lane assist.
Си реков, ако се ослонам на ова, ке се учукам во некоја кола.
На мислење сум дека ова не е за кај нас. Нашите автопати се полни со кривини, успони.

Значи на фабричко ниво ако на појак отпор наместено, ако не знаеш како да смениш или нова ти е колата уште не си научил, теоретски (скраја да е) свашта може да се деси.

Половна кола земав јас, не знам како е фабричко ниво, ама очекувам да е на Средно.
Кај мене има 3 опции, Low, Normal и Aggresive.

Low има мал отпор на воланот, али колата брзо се откажува од само управување и излегува од линија на мали кривини.

Normal има појак отпор на воланот, и колата сама држи правец на релативно прав пат.

Aggresive треба да се тепаш со воланот, а колата може за излезе од лента само при кривина од 90 степени и брзо возење. Ако возиш бавно, нема излегување од лента. Ке оди лево десно, и тешко се стабилизира на средина на пат, али да излезе од лента скоро никогаш. Затоа пишав, во комбинација со адаптивен темпомат и автоматски менувач, можеш слободно пауза да направиш од возење.
Ама па за тоа го има тоа досатното што не можеш да го исклучиш што ти вика да ставиш рака на волан, ако не ке те исклучи од сообракај.
Не е Тесла, јбг

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4285
Line assist низ град е бескорисен. На оторено ако веќе возам со помагала ќе си биде селф драјвингот кој е независен од лај асистот барем кај мене. Може да имаш исклучен лајн асист и вклучен селф дриве. Со вклучен селф дриве ионака ти следи очи да се на пат и раце на волан па ако почнеш да забушаваш ти вибрира пишти па затоа и кога е вклучен мора да го следиш патот и да го држиш воланот.

Нели лејн асист работи само на брзини над 70кмх, низ град колку што знам не работи.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7780
Kaj мене трикот е првото свртување да е понагло, ова практично го лаже/гаси системот, и потоа наредниот обид за вртење оди како да е без lane assist.
Ретардирано е да мораш на вакви потези да размислуваш додека возиш. И опасно, на поголеми брзини. Посебно во гужви на аутопат.

Се слагам. Затоа и го имам користено до сега, се на се, дваесетина пати. Ми го прави возењето ептен роботичко, знае често да ме однесе поблиску до линијата која е подобро обележана, а често е таа до банкината, што не ми дава никаква сигурност.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7122
  • Бенве сие бенве
Пријателка ќе загинеше со нов тусон, Катланово - Велес од нигде никаде системот “и ја зел колата од раце” кога сакала да заобиколи дупка и среќа удрила во камен столб затоа што на тоа место нема браник па не заврши во Вардар. Некаде пред црквичките. Од модерни системи само кочењето го признавам, се друго е глупост.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
Lane Assist работи на брзини над 60км/ч и во кривина и вака од искуство под одреден агол ако ти е воланот во кривина не те „исправува“.

Ова на Toyota (комбево е Пежо ама сејм шит) Safety системот избегнувал

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44956
  • Il Moderatore
Веќе 5-6 години возам коли со сите тие системи, старт-стоп, лејн асист, чуда, врагови, дистанс крузои и сл. Ништо не гасам. Се е уклучено, како првиот ден. Само дистацата до возилото пред мене ја менувам чат/пат завосно од потребите. Ако возам побрзо од останатите, на најблиската вредност, ако терам во колона кај што треба, оставам повеќе растојание. Једино нешо што некад од такт ме вади, е што на семафор кога ќе застанам, нашиве „пациенти“ знаат да крипаат на црвено по пола метар/ метар, и тоа знае да ми го упали моторот кој мирно си дреме со старт/стоп на семафор. Ама тоа не е до колата и системите, тоа е до менталниот склоп на просечниот македонски возач.

Пријателка ќе загинеше со нов тусон, Катланово - Велес од нигде никаде системот “и ја зел колата од раце” кога сакала да заобиколи дупка и среќа удрила во камен столб затоа што на тоа место нема браник па не заврши во Вардар. Некаде пред црквичките. Од модерни системи само кочењето го признавам, се друго е глупост.

Sent from my iPhone using Tapatalk
А бе на 147цата ништо немаше од системи, па балдзата заврши малце у ендек со скината гума и искршен браник, среќа ништо повеќе.И она ми викаше „а бе сама отиде колата“. Како да ти кажам, до сега не ми се десило било кој активен безбедносен систем да ме „победи“ во контрола на возилото.
Инаку, дај да угаснеме се, и серво волан и абс, и тракшн контрол и аутоматски мењачи и да се вратиме во `63 во времето на милетреченто. :) Муабетов, ко ониеи у УСА шти им се заглавувала педалата за гас под патосница...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3407
  • Хюндай Тюсон
Line assist низ град е бескорисен. На оторено ако веќе возам со помагала ќе си биде селф драјвингот кој е независен од лај асистот барем кај мене. Може да имаш исклучен лајн асист и вклучен селф дриве. Со вклучен селф дриве ионака ти следи очи да се на пат и раце на волан па ако почнеш да забушаваш ти вибрира пишти па затоа и кога е вклучен мора да го следиш патот и да го држиш воланот.

Нели лејн асист работи само на брзини над 70кмх, низ град колку што знам не работи.

Работи и низ град и на помали брзини од 70. Среќа има копче за гасење и за него и за старт стоп и за лимитерот.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2358
Инаку, дај да угаснеме се, и серво волан и абс, и тракшн контрол и аутоматски мењачи и да се вратиме во `63 во времето на милетреченто. :) Муабетов, ко ониеи у УСА шти им се заглавувала педалата за гас под патосница...

Може!

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44956
  • Il Moderatore

Може!

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Тука не е инсталирано, нема што да се гаси :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2358

Може!

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Тука не е инсталирано, нема што да се гаси :)

А чекај, вие не гасите traction control кога возите? :)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4586
А што е тоа traction control?

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10583
Старт стоп систем е најголемата глупост.

Тоа со воланот како се викаше да те држи во средина на коловоз истотака, ако не го држиш алармира да го фатиш, ако го држиш па постојано ти "пулсира" под рака.

За лентите да не ги газиш исто кретенска работа, демек јас не знам да возам па асистентот ќе ја оправал, 2 пати досега ќе ме оправеше.
Фактички треба со две раце да го држиш воланот како некое папанче во автошкола за во даден момент да не те изненади доколку ете не си дал жмигавец за банално прегазување лента.

Значи, со еден збор, тоа ЕУ режимот наметнува  улави работи тргнувајќи од со2 џомити норми, преку коивид вакцинацијата  (среќа Путин не спаси од бустеризација), па се до електричните коли при што немааат сопствена индустрија за батерии и им седнаа во скут на Кинезите.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6861
  • Шо да пишам тука?🤔
Истото ми се има случено на Фиат Дукато 2025та, ММЕ. А Форд Транзит 2024та ми остави лузна при нагло кочење со 30 км/ч (немав појас правилно врзан), ми го сврти воланот накај една кола (имаше паркирано коли во двете ленти на улица и јас поминав измеѓу нив) и закочи нагло, при што немав време да реагирам.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30607
    • CARclub.mk
Пак ќе кажам, можеме само да шпекулираме за конкретниот случај. На видеото (барем колку што јас можам да видам) се гледа дека прво е даден десен жмигавец, и не би имало ама баш никаква причина LKA системот да го спречи комбето да се врати во десната лента. После тоа се гледа лев жмигавец. Не се ни дрзнувам да претпоставувам што се случувало, а ние од позади тастатура можеме да се преправаме дека сме експерти колку што сакаме.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
Не знаеме како е баждарен TSS. Не е овде само лентата овде е TSS препознавање на дупки не знам што. На патот се гледа дупка. Баш во моментот кога менува правец.

Со тоа што возачов дава жмигавец значи бил свесен што прави.

LA не е проблем овде.