Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2542969 пати)

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #5235 на: 22 Април 2013, 15:40:20 pm »
Проблемот е друг, кога некој од дизелашите ќе постира ваква или помала бројка од Борд, веднаш се убацуат модератори, сератори, мрчатори, петролхед гњаватори, да го разубедат дека е тоа неможно, да го испљукаат дека лаже и дека можеби возел на удолница, а колку што гледам сега ни еден од нв не се одзва на постираново? Или сум грешка? ;D

А зашто би се убацувале модератори, сератори, мрчатори итн итн? Немам апсолутно никаква причина ни да помислам дека лаже, исто толку колку што marjanot нема апсолутно никаква причина да лаже. Тоа што дизелашите одбиваат да го сфатат, пошто им е непоимливо како е тоа можно, е сосема друг муабет.

Јас кажувам и стојам зад тоа, дека Лансерот низ град ми е под 8.5 литри, и ме праат дека лажам. Немам причина да лажам. А најискрено, ме заболе дали некој не може да сфати како е тоа можно или не. „Не бе, нема шанси, не ти е испод 12! - Епа ако толку знаеш, шо к** ме прашуваш бе?! Ме праша, ти кажав, за кој таков побогу, би те лажел?!“

Верувам дека и тек како е можна таа потрошувачка, со модерен турбо-бензински агрегат, особено ако знаеш како да го возиш!

Комшијава има Астра 1.4 Турбаш бензинец и се жали дека у град испод 10 зимно време не му се симнува а летно време без клима испод 9.

Тука ќе се навратам на тежината на Астрата, од 5 ипол месечини, за која што во темата што ја милуваат Опелџиите, испадна дека голема тежина, во фамилијарен хеџбек било „добра“ работа и „нештедење“ на материјали.

На страна тоа што можеби Турбо-бензинецот на VW е подобар од тој на Opel, или (пу-пу скраја да е) возачот да не знае да го искористи соодветно потенцијалот на возилото и агрегатот што го има.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #5236 на: 22 Април 2013, 15:42:47 pm »
Зема турбаш и очекува ниска потрошња.Не ми се верува..
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 312
  • It is what it is and that is it :)
« Одговори #5237 на: 22 Април 2013, 15:45:14 pm »
Значи никој не вика дека неможеш да извадиш потрошна од 7,5-8 литри туку муабетов е дека се вади потрошња од 6.2,6.4 дури и 5.5 литри спомнавте. Луѓе бидете реални во салон не викаат 5.5 дека троши а пари прави од лажење така да неможе да ме убеди никој за таа потрошња. 7.5-8 да и тоа како е возможно и логично на поновиве коли...

Зема турбаш и очекува ниска потрошња.Не ми се верува..

Е и тоа не ми е сватливо искрено уште од кога излегоа турбо бензинците...

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #5238 на: 22 Април 2013, 15:47:14 pm »
Проблемот е друг, кога некој од дизелашите ќе постира ваква или помала бројка од Борд, веднаш се убацуат модератори, сератори, мрчатори, петролхед гњаватори, да го разубедат дека е тоа неможно, да го испљукаат дека лаже и дека можеби возел на удолница, а колку што гледам сега ни еден од нв не се одзва на постираново? Или сум грешка? ;D

А зашто би се убацувале модератори, сератори, мрчатори итн итн? Немам апсолутно никаква причина ни да помислам дека лаже, исто толку колку што marjanot нема апсолутно никаква причина да лаже. Тоа што дизелашите одбиваат да го сфатат, пошто им е непоимливо како е тоа можно, е сосема друг муабет.

Јас кажувам и стојам зад тоа, дека Лансерот низ град ми е под 8.5 литри, и ме праат дека лажам. Немам причина да лажам. А најискрено, ме заболе дали некој не може да сфати како е тоа можно или не. „Не бе, нема шанси, не ти е испод 12! - Епа ако толку знаеш, шо к** ме прашуваш бе?! Ме праша, ти кажав, за кој таков побогу, би те лажел?!“

Верувам дека и тек како е можна таа потрошувачка, со модерен турбо-бензински агрегат, особено ако знаеш како да го возиш!

Прашањето е, зошто кога е обратно е застапено ова, а не дека зошто сега нема коментари !!!

Штета што е избришано да ти постирав то ест цитирав убацуење од модератор и неговата мафија :) на пост и фотка за потрошувачка кај дизел и тоа повеќекратно ! ;D

Колку што се сеќавам, повеќето од коментратите беа насочени во насока на неверување, нешто надолница, џрррр...мррррр... и така! ;D

Присутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #5239 на: 22 Април 2013, 15:59:49 pm »
Па да уствари, тие потрошњи се постигнуваат на удолница, со поволен ветер во грб, и строго во вакумски простор, за да нема воздушно триење.

Значи никој не вика дека неможеш да извадиш потрошна од 7,5-8 литри туку муабетов е дека се вади потрошња од 6.2,6.4 дури и 5.5 литри спомнавте. Луѓе бидете реални во салон не викаат 5.5 дека троши а пари прави од лажење така да неможе да ме убеди никој за таа потрошња. 7.5-8 да и тоа како е возможно и логично на поновиве коли...

За 5.5 литри, тешко, освен у 3 саат сабајле, на празни улици :)

Другите се и тек како достижни потрошњи. Луѓе забораваат дека со поголема релација се постигнува поубава бројка... Јас со поладневно „шетање“ од Центар-Пинтија-Драчево-Визбегово-Карпош-Центар, при што кога возев, не ми блендираа полжави за да се тргнам од патот, со 4ца во кола и пуштена клима, постигнав потрошња од 6.4.

Не е само да ја имаш колата, треба да знаеш што да правиш со нејзе во даден момент.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #5240 на: 22 Април 2013, 16:08:05 pm »
Последната реченица ретко кој ја разбира.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #5241 на: 22 Април 2013, 16:11:12 pm »

Грешка си. Никој не коментирал никогаш на прикажана потрошувувачка на било кое дизел возило која била поголема од 6L/100km.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
« Одговори #5242 на: 22 Април 2013, 16:11:50 pm »
Другите се и тек како достижни потрошњи. Луѓе забораваат дека со поголема релација се постигнува поубава бројка... Јас со поладневно „шетање“ од Центар-Пинтија-Драчево-Визбегово-Карпош-Центар, при што кога возев, не ми блендираа полжави за да се тргнам од патот, со 4ца во кола и пуштена клима, постигнав потрошња од 6.4.

Не е само да ја имаш колата, треба да знаеш што да правиш со нејзе во даден момент.

Муабетов беше направен во стилот дека возиш нормално секаде и без многу пазење и вадиш потрошња од 6.3-6.4 литри со фамилија во кола ако се сеќавам добро. Јас извадив со матиз потрошња од 3.5 литра ама со многу пазење на отворен пат, ама кога малце го збркав одма 5.5 така да гачки од стилот возам без кузнае колку пазење во 4 на пладне и вадам 6л потрошувачка е нон сенс. И се тоа со турбо бензинец и каросерија од 1т и нешто

Грешка си. Никој не коментирал никогаш на прикажана потрошувувачка на било кое дизел возило која била поголема од 6L/100km.

Јас признавам дека ми троши 6,5-7 литра зимно време со исклучиво кратки релации а дека летно време не троши над 6. Се ова со возење нормално по моите стандарди и без курчења на семафори сигурно ако ги шлајфувам сите семафори ќе троши повеќе ама со возење кое не замара и без посебно пазење на потрошња тоа е тоа. За возење на -15, релации никогаш подолги од 8км и без стискање на педалата со пердув мислам дека е повеќе од задоволителна потрошувачка. Спротивно на ова, возење на +40 со клима на истите релации и заглавувања по истите гужви како Рамстор и Рекорд во 4 поручек 6л на 100км дури е и смешно колку е малце со оглед на тоа што за 100км ми требаат 3 дена мин. рачунајте со полн резервар колку време возење е :)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #5243 на: 22 Април 2013, 16:14:59 pm »

хаха ако е помалце, тогаш е или лажење, или грешно покажува компјутерот, така?

хаха

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #5244 на: 22 Април 2013, 16:16:03 pm »
Зависно од возилото и зависно колку помалку. И зависно од рутата која е извозена.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15123
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #5245 на: 22 Април 2013, 16:16:52 pm »
Моментална потрошувачка не се важи.Моментално можи да ја спуштиш и на 1л,ама не значи дека ти троши 1л на 100км.Друга приказна е начинот на возење,за некој нормална брзина е 50км/х за некој е 100км/х.Така да ...
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Присутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #5246 на: 22 Април 2013, 16:18:05 pm »
И ја со цел памет се нафатив да објаснувам...

Бркајте работа, шо да кажам друго.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #5247 на: 22 Април 2013, 16:22:00 pm »
Ете ја горе истата реакција :)
Башка не е некоја сериозна бројка па така да се навреди еден дизелаш, истиот пат од погоре сум го извозел и за 5,5л/100, само во други услови ;)

Слушај ако си толку сигурен за потрошњава ако сакаш ќе се пуштиме некоја релација низ градов и ќе мериме точно која колку ќе потроши, ќе возиме еден до друг иста брзина и ако си за се кладам во горивото на двете коли што ќе се потроши дека не вадиш помала потрошња од ТДИ-то :) може и судии во кола да качиме не ми смета за да нема забуни

Ауууу, па ти од старт си ја утнал работата и сфаќањето на работите. Нема што да се кладам во нешто за што одстарт знам дека ќе излезам како губитник ;)
Требало јас со класа погоре кола да се рамњам со 1.4 дизел мотор  :D
Што се нема да прочиташ.

Се вади, ете ти ги сликите погоре. Не е просек на 100 изминати километри, туку просек на 22 изминати километри. Тоа треба да го разбереш.

Еве ти потрошувачка од Маврово - Скопје:

Еве ти од Охрид - Скопје:

Еве ти просеци на наполнет резервоар, со тоа што не е апдејтувана сликава скоро една година:

И најсериозно, читни за совети во темава, доста корисни информации ќе прочиташ: http://forum.carclub.mk/index.php/topic,69.0.html

Отсутен Nikola X

• Јуниор
  • **
« Одговори #5248 на: 22 Април 2013, 16:27:36 pm »
Сум ги прочитал советите не се секирај ама на сликава последна не покажува нигде под 6, најниско ти е 6.2 а имаш и потрошња од 9 литра тоа е различно од сликата маврово-скопје пошо маврово-скопје е пола пат уздолница а другата половина прав пат, нормално дека 4 ќе троши во 4-та пуштена на инерција надоле  ::) , да возам со дизел-от мој ќе извадам потрошња 4 ако не и помалце. Споредбата беше за 1.4 затоа го спомнав не викам дека е иста коњажа мада 1.9-ката троши 1-1.5 повеќе макс.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #5249 на: 22 Април 2013, 16:40:14 pm »
Негледаш нормално, просеците се за цел резервоар. Можеш да приметиш и во кој период од годината колкава била разликата, или да ти дадам отчет евентуално.
И тоочно е дека ти под 4 ќе бидеш од Маврово, пошто јас со претходниот Леон 1.9TDi бев 3,8 ;)