Автор Тема: Skoda lane assist  (Прочитано 417 пати)

Отсутен krumesk

• Почетник
  • *
  • Пораки: 1
Skoda lane assist
« на: 06 Февруари 2025, 08:36:30 am »
Zdr ve molam za pomos ... vcera morav mnogu naglo i silno da zakocam i se slusna nekoj cuden zvuk ama kolata si rabotese (i seuste si raboti) normalno. Denes mi svetna lane assist unavailable sensor impaired po sto po 10tina minuti samo od sebe se sredi i sega pak e ok. Dali ova bese random ili ima nekakva vrska so vcerasnoto naglo kocenje i sto bese toj zvuk? Kolata e skoda kamiq 2024 automatic

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1813
Одг: Skoda lane assist
« Одговори #1 на: 06 Февруари 2025, 08:44:06 am »
Zdr ve molam za pomos ... vcera morav mnogu naglo i silno da zakocam i se slusna nekoj cuden zvuk ama kolata si rabotese (i seuste si raboti) normalno. Denes mi svetna lane assist unavailable sensor impaired po sto po 10tina minuti samo od sebe se sredi i sega pak e ok. Dali ova bese random ili ima nekakva vrska so vcerasnoto naglo kocenje i sto bese toj zvuk? Kolata e skoda kamiq 2024 automatic

По добра помош од вонредна проверка на сервис нема да најдеш ако се сомневаш дека нешто се случило, овде не верувам дека некој може да дијагностицира нешто.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20697
« Одговори #2 на: 06 Февруари 2025, 08:51:05 am »
Тазе ти е колата, и многу веројатно уште под гаранција, однеси ја нека ја ѕирнат да не се откачило нешто случајно.

Мене на Инсигнијата еден таков сензор ми правеше глупости малтене откако ја купивме, и ко демек ништо не беше, се изгуби грешката а у... После тоа испадна дека треба да се смени и дека би било накај фини 1000 евра.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 881
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #3 на: 06 Февруари 2025, 08:52:01 am »
Ова може да се појави ако ти е нечиста камерата на ветробранот. Можно е сабајлево да ти бил замрзнат ветробранот во тој дел и откако се одмрзнал, да почне да ти функционира нормално. :)

Нема врска со наглото кочење. Звукот што си го чул е веројатно од АБС.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #4 на: 06 Февруари 2025, 09:47:01 am »
Скузи, ми пребаци централата...

Lane Assist има сензори и камера напред, за да ги прати линиите на коловозот, кај Инсигнијата проблемот беше позади, кај сензорот за Blind Spot Monitoring.

Move along, nothing to see here :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1335
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #5 на: 06 Февруари 2025, 11:33:30 am »
Чудниот звук е АБС. Нормално.
Сензорот за лајн асистент детектирал нешто што го збунило. Се корегирала електрониката, и толку.
Не би одел специјално на сервис, за да му кажат терај работа откако ќе ги избришат грешките.
Инаку лајн асистант за по град е малтретажа. За пат да.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43900
  • Il Moderatore
« Одговори #6 на: 06 Февруари 2025, 11:43:28 am »
Инаку лајн асистант за по град е малтретажа. За пат да.
Приметив дека кај вагените се пали ако возиш над 50км/ч, така да „по знаци само“ и нема да ти се упали никад :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #7 на: 06 Февруари 2025, 14:02:10 pm »
Кај мене низ град не е активен системот, чинам дека над 55 или 60 км/ч се активира.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8767
  • Пичлеме
« Одговори #8 на: 06 Февруари 2025, 14:10:33 pm »
Паметно, да не мора да го исклучваш на секое влегување в кола, како јас шо прам :)

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1335
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #9 на: 06 Февруари 2025, 19:30:03 pm »
Низ менито (кај мене е копче на волан) можеш скроз да го исклучиш.
Читнете малку емануел :)

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8767
  • Пичлеме
« Одговори #10 на: 06 Февруари 2025, 20:07:14 pm »
А баш се прашував за шо се дугмињата на волано ;D

Мислев на моментот да се активира како на Волвото, на поголема брзина, над 50-60, да не досадва низ град. Не сакам скроз да ми е исклучено.

Ама можно е да работи како кај Волвото, само што по булевари сум возел побрзо и ме нервирало па по дифолт низ град почнав да го исклучувам.

Првата опција ми е уклучена

ЕДИТ:
Да, така е и кај Киата

Значи наместо да го исклучвам треба да почнам побавно да возам по булевари пред да почнат да снимаат камерите ;D
« Последно менување: 06 Февруари 2025, 20:21:19 pm Ipkisija Meskosa »

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6659
« Одговори #11 на: 06 Февруари 2025, 20:18:57 pm »

Ако сакаш да те утешам, пред две недели на службената Шкода Рапид во возење на отворен пат во краток интервал се упалија прво грешка за АБС, кратко потоа за Тракшн контрол, за после некоја минута и загуба на притисок во гуми.
Стигнав на работа, се упали и грешка за аирбег.

Утредента бевме со намера да пријавиме за да се носи на сервис, излеговме да ја возиме низ Скопје имавме работа, една по една се тргнаа сите грешки, ене ја 2 недели никаква грешка не појавува :D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14142
« Одговори #12 на: 06 Февруари 2025, 20:24:28 pm »
Ништо не и е. Терај. Грешката си стои, кога ќе ја однесеш на сервис за масло филтри ќе видат. Сите нови коли со толку сензори им се случуваат вакви испади. Кај Audi, кај BMW, секаде е исто. Ако е нешто проблем цело време ќе ти кажува.