Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1471900 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Хм. Интересна точка за размислување - не ми текнало на тоа до сега. Дали и колку би смеел доктор да даде вакцина која е набавена од странство, и од друга страна - дали вакцинирањето во странство (со уредна пропратна документација) би се прифатило кај нас?

Ај размисли, и направи сам една своја претпоставка - со тоа што ќе ја земеш како фактор потребата од профитирање на паразитските „установи„ како Зегин (тие со иконите на чело), плус потребата од профитирање на коруптираниот систем што го имаме.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43929
  • Il Moderatore
Денес бев да ја вакцинираат ќерка ми, прима редовно вакцини според календарот за вакцинација, и интересно беше што ми кажаа е дека следни вакцини се сипаници и заушки ако сакам да ги прими. Јас нормално реков сигурно дека сакам, ама ме зачуди можноста за избор.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи

Не, пишав и погоре. Немаш шанси
немој вакви директни заклучоци.. има шанси...
имам клиент кој со сопругата негова после скоро деценија, успеаја да добијат дете... му се тресат, вие немате појма колку многу... кога дојде ред за вакцини НИТУ ЕДНА не дозволија тука да ја прими. за сите отидоа во грција, таму да го вакцинираат и сите му се впишани во неговиот здравствен картон... едноставно, имаат извори свои на кои они им веруваат, кои ги убедиле дека прво кај нас вакцините што се тураат повекето се веќе исфрлени од употреба во ЕУ а и тие што не се се релативно многу разблажени. дали е така или не, незнам.. колку е вистина со вакциниве исто така незнам, но знам дека стварно во грција го носеа на вакцинирање...

поентата ми е, што ке направи тукашниот матичен лекар? ке рече неможе така, не важи тоа, мора пак да боцкаме? или со комплетните документи едноставно ке ги впише вакцините што ги примило детето...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг:
« Одговори #1473 на: 04 Мај 2015, 20:55:40 pm »
Значи НЕМА ШАНСИ да донесеш вакцини преку граница и тука да ти хи стави доктор легално

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Значи НЕМА ШАНСИ да донесеш вакцини преку граница и тука да ти хи стави доктор легално
читај убаво што пишувам... никаде не реков да ги носиш тука вакцините...

второто прашање е што тие се релативно поголеми моќници да си дозволат да идат во гејлада и да платат приватно... третото прашање е што тие моќници се убедени од други моќници дека тука кај нас смрди по прашање вакцини... колку има вистина во тоа...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
Денес бев да ја вакцинираат ќерка ми, прима редовно вакцини според календарот за вакцинација, и интересно беше што ми кажаа е дека следни вакцини се сипаници и заушки ако сакам да ги прими. Јас нормално реков сигурно дека сакам, ама ме зачуди можноста за избор.

Па има задолжителни и незадолжителни. За грип вакцината е за возрасни и не е задолжителна, кој сака си пријавува. Ако сметаш дека имаш голема изложеност на луѓе во текот на Октомври-Мај, тогаш убаво е да се заштитиш. Ако си тежок гејмер немора да ја примаш. :)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?

Дали некоја вакцина е задолжителна или не зависи од мал милион фактори, кои не се сите од медицинска природа.

мала дигресија: во Германија вакцинирањето не е законски обврзно. Зошто? Писмен народ - и без принуда ги вакцинира децата во доволен број за да се постигне задоволителен процент на имунизација. Но, хипотетски, ако тој процент ќе падне под некое прифатливо ниво истата милисекунда ќе ја направат вакцинацијата задолжителна. Ко што правеле. Слично на непостоењето на ограничувања на брзина на некои автопатишта. Но, доста со дигресијата.

Назад кон вакцината за грип. Заради постоењето на безброј мутациски нишки на вирусот на грип како и сезонските антигенски поместувања, таа вакцина е релативно неефикасна: кој ќе ја прими пак можеби ќе закачи грип доколку е изложен. Вакцината затоа се препорачува на ризичните групи од фаќање грип (на пример шалтерски работници и сл.) и/или кај оние со лоша општа здравствена состојба, луѓе кои грип може да ги дотолчи т.е. убие. Тебе те виделе здрав-прав и ти рекле како сакаш, не дека ќе се осигураш ако ја примиш, но не ни дека ќе умреш ако се разболиш. Терај.

Да беше поефикасна, веројатно и таа ќе беше задолжителна: од компликации од грип годишно во светот умираат пола милион луѓе.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43929
  • Il Moderatore
Некако мислев дека од заушки е мандаторна...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
 Може да се донесат од Грција и може да се стават во Систина, нормално со уредна документација.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
Со која сигурност и веродостојност е ова за во Систина?

Лично искуство, веродостојно искуство или на ѓутуре?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
Со која сигурност и веродостојност е ова за во Систина?

Лично искуство, веродостојно искуство или на ѓутуре?

Информација во женски групи на ФБ кај што е зачленета невестата. Претпоставувам нивно лично искуство

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
Тие жениските групи се толку глупи до немај каде. Ја сум за да се забранат тие женски групи.
Прочитав 5 реда еднаш, и на крај сватив зошто сме тука каде што сме.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
А ако знаеш дека вакцините се неподобни?

Сакаш да го вакцинираш детето, ама имаш солидни и веродостојни информации дека вакцините кои се носат кај нас, не се добри. И сеа?

Има огромна разлика помеѓу не се најдобрите што постојат и се неподобни.

Во секој случај твоја граѓанска должност е да реагираш и да вршиш јавен притисок за подобрување на состојбата. Тој притисок, секогаш треба да се врши со солидни и веродостојни информации. (пр. вакцината повеќе не е на листата на препорачани според СЗО, затоа што веќе одамна има подобра).

Со лаги само се крева непотребна паника и тоа има контра-ефект. Дури и да се издејствува промена, многу од родителите кои биле подложни на типичната анти-ваксерска кампања полна со лаги и измислици, ќе одбијат да го вакцинираат детето со најмодерните вакцини кога ќе им станат достапни.

Аха... А во случај кога ни јавен притисок, ни бутур не се рецка 2%, и се тера свој филм (бидна јавен притисок за Тамара, испаднаа родителите криви)? И дури и кога ќе пробаш со јавен притисок, ќе бидеш означен како дебил/кретен/идиот/верувач во теории на заговор? Што тогаш?

Така ќе бидеш означен ако аргументите ти се базирани на теории на заговор. На пример како ќе го опишеш постов, ако не како дефетизам, базиран на теории на заговор?

Се наметнува изборот:

1. Да ги користиш аргументите: вакцината повеќе не е на листата на препорачани според СЗО, затоа што веќе одамна има подобра. Низ цела Европа веќе одамна се заменети.

2. Да го користиш неоснованиот аргумент: вакцините од тој тип предизвикуваат аутизам.

Втората опција се потпира на лага која ќе крене повеќе паника, ќе ја засили недовербата на народот во медицината, но за возврат, можеби во пократок рок ќе издејствува некоја промена.

Прашањето е каква ќе биде таа промена, ако активистите кои ја издејствувале се потпираат на псевдонаука? Дали можеби ќе се воведе хомеопатија како замена на вакцини?

Дали целта ги оправдува средствата?

Во ред ли е ако активистка се бутка во барикадите, си удира бокс и се обидува да го претстави човекот од обезбедувањето како силеџија кој ја претепал? Можеби и ќе има моментален ефект, се додека некој не го фати моментот на камера, но доколку не ја фатат, дечкото е неправедно етикетиран како тешко сељачиште, а можно е и да биде осуден на суд.

Не поддржувам активизам за добра цел, но од погрешни причини. Можеби ќе ти текне на муабетов од пред година и нешто.

Можеа да се спротивстават на градбата на кулата со издржани аргументи, но тие одбраа да се послужат со тактики на заплашување и истресоа дека ќе емитирала штетно зрачење.

Такви иницијативи базирани на псевдонаука, нема лесно да поминат. Веднаш штом ќе добијат значаен медиумски простор, ќе бидат разнебитени со аргументи од другата страна. Ако аргументите ти се цврсти и не се базирани на ХААРП и слична псевдонаука, нема да можат така лесно да те етикетираат како професионален лудак теоретичар на заговори.

Додека да се променат вакцините, ќе се примаат старите, оние кои сме ги примиле ние и милиарда други деца во светот, без страшни последици (ова е потврдено преку истражувања, не е базирано на анегдоти).

Многу е пострашно да го оставиш детето без вакцина, одколку да го пратиш да ја прими страта вакцина.

без вакцини <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< стари вакцини < нови вакцини.

Само преку постојана борба се создава демократско општество. Додека се прави здравствен туризам во Грција за да се избегне решавањето на проблемите дома, тешко дека ќе се подобри состојбата. Ова е делумно последица од тоа што никој не размислува за проблемите додека не дојде 5 до 12, а тогаш веќе нема време да се издејствува промена и сите почнуваат да мислат само на себе.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Дали целта ги оправдува средствата?

Никогаш.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Здравје, медицински установи, опрема и &
« Одговори #1484 на: 05 Мај 2015, 11:30:05 am »
Koга некој го чита Васил, ама онака отстрана без да ги познава приликите во државава - ќе си каже дека се е супер и розово овде.
Дека се е како што треба, дека нема корупција во здравството и дека системот навистина се грижи за здравјето на граѓаните. Дека олигарсите како газдата на Зегин не направија богатство за десетици генерации негови наследици - со неверојатни лихварски маржи на лековите, на сметка на болните во државава. Дека постојано не гинат луѓе заради неквалитетни лекови (и вакцни), и недостаток од истите заради надуените цени.

Може да вергла Васил колку сака псевдодискусии со ступидни споредувања и паралели за офтопик глупости (како кулата на Водно), без да се помачи да причита макар неколку состави на денес употребуваните вакцини во Македонија. Ама останува фактот дека дотичниот е само уште еден апологет на сегашнава бедна состојба со здравството и со вакцините - и дека постојано се обидува да ја покаже ситуацијата како демек не треба да се бориме за поквалитетни вакцни, добри му биле и сегашниве - а ако за него се добри тогаш автоматски мора и за нас да бидат добри, и никакви факти не постојат за неспоредливо поквалитетни вакцини кои се без презервативи на база на жива и алуминиум.