Автор Тема: Квалитетот на воздухот во Скопје  (Прочитано 601370 пати)

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9197
  • Аstra la vista baby !
Одг: Квалитетот на воздухот во Скопје
« Одговори #240 на: 14 Ноември 2013, 19:00:16 pm »
Гуми, чевли, стара облека... Се тоа бутаат комшиите над мене кога ке распалат бољерот. 3те ќерки да му ги разебам!

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #241 на: 14 Ноември 2013, 19:01:22 pm »
Чмарчето да им го разнебитиш.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #242 на: 14 Ноември 2013, 19:05:18 pm »
А да ја поканиш мајка му на кафе, да си попраите муабет.

И после ќе му се јавиш на телефон, дур е она тука:

-„Комши шо праиш?“

Он ќе ти одговори: „Еве серија гледам, ти што праиш?“

-„Еве се спремам да ти ебам мајката.“

Отсутен Jordan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 219
« Одговори #243 на: 14 Ноември 2013, 19:07:39 pm »
А скара на ќумур не ви смрди и чади црно, а? :D Којзнае што палат тие бе, гуми (тоа е опасно) и сл.

Ја типувам на моторно уље..

од моторното прегорено уље нема скоро никаков чад ... проверено 99% .... има нормално но многу малце 10% од чадот што го испуштаат дрвата .... значи да не се разбереме погрешно ... зборувам за централна печка за парно и исправен специјален горилник ... за тоа е така за некои други типови на загревање со моторно уље незнам ...

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #244 на: 14 Ноември 2013, 22:38:38 pm »
моторно масло да се користи како загревател е казниво со закон... казните се бројат во илјади евра...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #245 на: 14 Ноември 2013, 23:14:43 pm »
моторно масло да се користи како загревател е казниво со закон... казните се бројат во илјади евра...

Ne sum znael. A vo kola da se sipe ?

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #246 на: 15 Ноември 2013, 01:27:31 am »
Греењето на секакви видови материјали и издувните гасови од кршовите е занемарливо загадување во однос на она од железара. Али џабе си веземе ние и железара и цементара и уште ред други загадувачи си го имаат изрентано загадувањето на воздухот, така што, на некој децата му се трујат од воздухот, ама си лапнапле пари они битно.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20680
« Одговори #247 на: 15 Ноември 2013, 09:48:46 am »

Цитат
Сведоци сме на масовно повеќестрано манипулативно и преќутно уништување на парк шумата Водно – единствениот излез на чист воздух од загадениот град во кој живееме. Тоа НЕ смееме да дозволиме да продолжи.

За таа цел, на иницијатива на неформална група граѓани под називот ”Да го спасиме Водно” повикува на учество во протестниот марш кој има за цел да ја рашири веста за урбанизацијата на Водно до граѓаните на Скопје и да се спротистави на насилната урбанизација на белите дробови на Скопје. Водно НЕ смее да се претвори во ресторантски комплекс, паркинг, елитна населба, телекомуникациска кула со штетни зрачења или било каков друг урбан проект за остварување на профит. ВОДНО е и ќе остане симбол за бегство од асфалтната џунгла во Скопје.

Планинарските и еколошките друштва, како и сите вљубеници во природата, се првите кои треба да го кренат гласот против оваа катастрофа.

Маршот ќе се одржи на ден 17 ноември 2013,
собирно место „Кочо Рацин“ во 10:30 часот и Средно Водно во 11:30 часот. Врв на Водно 13:00 часот.

Апел и до сите бајкери да ни се приклучат бидејќи оваа иницијатива и bike friendly. Местото и времето на чекање останува исто како и за тие што ќе одат пешки.

Очекуваме Ваше масовно присуство.
За воздухот се работи !!! Да дишеме како луѓе !!!

Поздрав
”Да го спасиме Водно”

https://www.facebook.com/events/435223353243918/438115786288008/?notif_t=plan_mall_activity
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #248 на: 15 Ноември 2013, 12:53:27 pm »
Истово го имаше објавено и за минатиот викенд, го смениле само датумот.

Зошто секогаш покренуваат вакви иницијативи кога веќе е предоцна? Пробиени се веќе 70% од патот. Која шума сега ќе ја спасуваат?

И дополнително, зошто мораат секоја ваква иницијатива да ја извалкаат со додавање на некоја екстремистичка агенда?

Со кој памет го уфрлија „телекомуникациска кула со штетни зрачења“? Знаат ли овие кои го пишуваат ова, некои информации за типот и јачината на тоа зрачење, знаат ли што ќе се случи со нивните телефони, без тие предаватели? И што точно ќе се промени на тој план со изградбата на новата кула? Имаат ли претстава колку и дали воопшто тоа зрачење е штетно? Ако имаат нека дадат извори од кај ги добиле тие информации, зашто ако изворот е онаа што лечи СИДА и Дијабетес за 2 недели со чајче, да знаеме од старт какви будали стојат зад ова.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43792
  • Il Moderatore
« Одговори #249 на: 15 Ноември 2013, 13:11:24 pm »
А скара на ќумур не ви смрди и чади црно, а? :D Којзнае што палат тие бе, гуми (тоа е опасно) и сл.

Скара на ќумур е од дрвен јаглен, греењето е на камен јаглен, кокс смрдлив. Уствари еве зошто е смрдлив: Камен јаглен = антрацит + коксен јаглен + битуминозен јаглен

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14339
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #250 на: 15 Ноември 2013, 13:13:27 pm »
Ретко кој сега се грее на јаглен. :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43792
  • Il Moderatore
« Одговори #251 на: 15 Ноември 2013, 13:18:14 pm »
Е па оди кажи им на тројцата мои комшии....

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20680
« Одговори #252 на: 15 Ноември 2013, 13:19:38 pm »
Истово го имаше објавено и за минатиот викенд, го смениле само датумот.

Зошто секогаш покренуваат вакви иницијативи кога веќе е предоцна? Пробиени се веќе 70% од патот. Која шума сега ќе ја спасуваат?

И дополнително, зошто мораат секоја ваква иницијатива да ја извалкаат со додавање на некоја екстремистичка агенда?

Со кој памет го уфрлија „телекомуникациска кула со штетни зрачења“? Знаат ли овие кои го пишуваат ова, некои информации за типот и јачината на тоа зрачење, знаат ли што ќе се случи со нивните телефони, без тие предаватели? И што точно ќе се промени на тој план со изградбата на новата кула? Имаат ли претстава колку и дали воопшто тоа зрачење е штетно? Ако имаат нека дадат извори од кај ги добиле тие информации, зашто ако изворот е онаа што лечи СИДА и Дијабетес за 2 недели со чајче, да знаеме од старт какви будали стојат зад ова.

Таа што остана. Таа шума е и за мене, и за тебе, и за сите други граѓани и дојденци во Скопје, и за наредните генерации. Дојденците ги боли цевка, ако нешто не им чини, имаат каде да си се вратат. Ние што ќе правиме?

Ако не сметаш дека е битно да се бориш за нејзиното добро, твое право е тоа. Поради седење дома и куцкетање на тастатура додека чекаме некој друг да ни ги избори битките, стигнавме до ова дереџе.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14339
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #253 на: 15 Ноември 2013, 13:25:37 pm »
Па Симо јбг,3/3,толку малер си да го еам. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #254 на: 15 Ноември 2013, 13:34:55 pm »
Јас бев минатиот викенд, планирам да одам и овој, но сега веќе е доцна. Додека да се креира атмосвера кај народот за да има некоја интервенција, веќе целиот пат од сончев град ќе биде пробиен.

Така како што е организирана маршрутата, ги избегнува сите проблематични места на Водно. Зошто се трга од Кочо Рацин, кога шумата се сече над Пржино и Кисела Вода, а веќе е пресечена на јужните и така слабо пошумени падини на Водно?