Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1472018 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Одг: Здравје, медицински установи, опрема и &
« Одговори #1485 на: 05 Мај 2015, 11:55:19 am »
( . . . ) неспоредливо поквалитетни вакцини кои се без презервативи на база на жива и алуминиум.

Што тоа ги прави „неспоредливо“ поквалитетни? Самото тоа што немаат жива и алуминиум, или реферираш на некои други нивни својства?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
@Vasil: Ти благодарам за поприлично непотребниот и неповрзан пост (во ситуацијава барем).

1. Не сум против вакцинирање.
2. Нигде нити спомнав аутизам, ни паники, ни што ти ја знам.

Кога вработен на детска клиника ти одмавнува и со рака и со глава истовремено, кога ќе го прашаш за одреден тип на вакцини, тогаш што останува?
Баш ме интересира, утре, кога ќе бидеш соочен со истиов момент, дали ќе полемизираш, филозофираш и ќе „градиш демократско општество“ или ќе ја бараш најдобрата можна варијанта за здравјето на твоето дете. А до тогаш, најлесно е да се правиме паметни по форуми.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
@Vasil: Ти благодарам за поприлично непотребниот и неповрзан пост (во ситуацијава барем).

Ти прво пиша дека се неподобни, па следеа меѓусебни цитирања. Мислев дека е потребно да дообразложам зошто сум против таква кампања.

Кога вработен на детска клиника ти одмавнува и со рака и со глава истовремено, кога ќе го прашаш за одреден тип на вакцини, тогаш што останува?

Ќе го прашам докторот, зошто одмавнува? Да објасни кој е проблемот со истите, а не да си игра пантомима, па ја како родител да помислувам на најлошото. Ако видам дека докторот е анти-ваксер склон да верува во псевдонаука, ќе го променам.

Баш ме интересира, утре, кога ќе бидеш соочен со истиов момент, дали ќе полемизираш, филозофираш и ќе „градиш демократско општество“ или ќе ја бараш најдобрата можна варијанта за здравјето на твоето дете. А до тогаш, најлесно е да се правиме паметни по форуми.

Ова малку звучи како обвинување дека на мене ми е гајле за вашите или за децата на моите пријатели.

Едит: Се обидувам да не му дозволам на стравот да ме води. Се надевам дека ќе можам да му се спротивставам и во моментите кога ќе имам дете и дека ќе бидам способен со ладна глава да ги носам одлуките поврзани со неговото здравје.
« Последно менување: 05 Мај 2015, 12:33:45 pm Vasil »

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Здравје, медицински установи, опрема и &
« Одговори #1488 на: 05 Мај 2015, 12:39:32 pm »
( . . . ) неспоредливо поквалитетни вакцини кои се без презервативи на база на жива и алуминиум.

Што тоа ги прави „неспоредливо“ поквалитетни? Самото тоа што немаат жива и алуминиум, или реферираш на некои други нивни својства?

Пак cherry picking, или само тоа парченце си кадарен да го разбереш од целиот пост?
Во тоа и е целата работа. Мoрам да се обидам да објаснувам доволно едноставно за таквите како тебе да разберат. И сето тоа мора да биде кратко, во пар реченици објаснето. Зошто ако почнам да објаснувам за изолирањето на специфични антигени, и концептот на сето тоа - џабе ќе си ги трошам контактите на тастатурата. Пошто не само што не можеш да разбереш туку и недостатокот на внимание нема да те остави да допрочиташ.
Ама како и да е, повели гуглај и прочитај за концептот на ацелуларните вакцини. Знаеш како велат, надежта последна умира - можеби ни за тебе не е прекасно.

Отсутен velestrumf

• Легенда
Можеш да се дообразложуваш пред човек што е против твоите верувања. Тоа не е случај во моментов.

Во многу години поминати во близина на медицински лица, дали едвај на прсти од една рака можам да ги избројам поборниците за псевдонаука. Не викам дека е невозможно, туку дека е малку веројатно.

Не те обвинувам, не си ми дал причина. Само ете, се прашувам, дали ако ти се најдеш во ваква ситуација, дали ќе им кажуваш таму како се гради демократско општество, или ќе бараш чаре за доброто на твоето дете.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Пак cherry picking,

Не, друго е черипикинг. Дрш уште еден за тебе непознат поим:

http://en.wikipedia.org/wiki/Cherry_picking_%28fallacy%29

На кратко - за да биде черипикинг треба да биде во функција на одбрана на некој став (значи и самото пропозиција). Но, во моето нема ништо такво. Моето е прашање, а не пропозиција и како такво по дефиниција не може да биде черипикинг.

само таа пола реченица успеа да ја прочиташ од целиот пост?

Не, туку само за тоа имав потпрашање за појаснување.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Горниов пост е само уште еден пример типичен за тебе.
Тоа што ти си опишан како практикувач на cherry picking, не значи дека треба да ја тераш дискусијата во досадни три лепе пи*ке материне, со некои вики линкови и дефиниции. Но секако можеш да се обидеш да објасниш, како тоа што постојано коментираш само и само минискулни делчиња од нечии постови - не е cherry picking. И како тоа што постовите што ги засноваш на cherry picking, не се целосно вадење од контекст на мислењето на соговорникот.

Како да се обидам политички коректно да се изразам, а истовремено да бидам и искрен: не си кадарен за нормална дискусија, се што знаеш е дрвење и масирање на кесестите органи кои се задолжени за создавање на машките репродуктивни келии.

Отсутен Vasil

• Сениор
@velestrumf

Дообразложувањето не беше само за тебе, иако ти беше цитиран. Да беше само до тебе, ќе одеше преку ПП.

Не те обвинувам, не си ми дал причина. Само ете, се прашувам, дали ако ти се најдеш во ваква ситуација, дали ќе им кажуваш таму како се гради демократско општество, или ќе бараш чаре за доброто на твоето дете.

Како што веќе кажав, демократско општество не се гради во 5 до 12.

Отсутен velestrumf

• Легенда
Баш затоа не треба да си гаиме илузии дека живееме во такво.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43929
  • Il Moderatore

Кога директор на детска клиника ќе ти изјави вакво нешто тогаш што останува?
Цитат
Д-р Софијанова: Молитвите можат да помогнат

- Се израдував од тоа што се случи со малата Лора и јас верувам дека нејзините и молитвите на родителите ~ помогнале во излекувањето. Јас сум верник и верувам во тоа дека молитвите до Господ можат да помогнат. Ние како лекари правиме с` што може медицината да даде, но има и нешто што е необјасниво. Kога луѓето имаат верба на тој начин само уште повеќе можат да помогнат, таму каде што медицината веќе не може. Се сеќавам и на случајот со малиот Јован Kолоски, кој четири години беше во кома од која се разбудил по молитвата што ја правела мајката - ни рече д-р Аспазија Софијанова, директорка на Детската клиника.

http://www.dnevnik.mk/?ItemID=7F37B268092E5E42AD00F3001CA9D745

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velestrumf

• Легенда
Има една красна нумера која нема да можам да ја линкам сеа - "Rage Against The Machine - Bullet in the head"

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43929
  • Il Moderatore
Екзактаменте!
Да помогнам:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Vasil

• Сениор
Баш затоа не треба да си гаиме илузии дека живееме во такво.

Ете гледаш дека е потребно да се дообјаснувам.

Ниту еднаш не кажав ниту алудирав на тоа дека живееме во демократско општество.

Последниве неколку постови беа за методите кои ги превземаме за да ја постигнеме таа цел.

Дали треба да бидеме чесни и со издржани аргументи да се обидуваме да направиме промени, или треба да тргнеме по секоја цена да ги оствариме целите и притоа да се изгубиме себеси по тој пат, како и сите до сега кои тргнале по истиот?

Отсутен velestrumf

• Легенда
Да бидам брутално искрен, неам појма што уствари дообјаснуваш.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10989
  • 430i
Без да навлагам детално и да цитирам, ќе бидете најблагодарни родители на цел свет ако Софијанова стигне на ред да ви го гледа детето.
Не навлагам во нејзината политичка припадност, активизам и слично, туку како доктор, личност и посветеност во работата.

Ова го пишувам од права рака, од искуство, а не од рекла казала. Само заради нејзе му се радуваме денес на бр. 3 иако сите останати го отпишаа.
Тука ќе завршам со Софијанова.