Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1802220 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30607
    • CARclub.mk
Колеги, препорака за добар офтамолог во Скопје, ми треба второ мислење, бев Систина и некако останав несигурен во одредување на диоптријата, па сакам да се потврдам, благодарам

Јас веќе со години одам на одредување диоптер и контрола во Визус, кај Др. Софрониевска.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5433
  • Пиши лаже
Бриши.
« Последно менување: 24 Април 2026, 07:57:06 am Boshe »
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44956
  • Il Moderatore
Колеги, препорака за добар офтамолог во Скопје, ми треба второ мислење, бев Систина и некако останав несигурен во одредување на диоптријата, па сакам да се потврдам, благодарам
Препорака и од мене за Ристовски. Зајебот е што долго се чека за термин.
Др. Лазар Тренчев од Офталмомедика - спроти Завод за Невработување во Капиштец.
Не е скап приватниот преглед и не се исплати да се чека термин.

И кај Ристовски и кај Тренчев ист резултат од одредување на диоптрија (со конуси цилиндри и сите други геометриски тела), така да слободно кај Тренчев, да не го чекаш Ристовски, кој е и „солен“ малце со цените.
Дури и преку матичен кај Тренчев релативно нормално време за преглед, а за приватно ден-два.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 972
  • The best or nothing.
Која е цената кај Тренчев?

Лани бев кај Ристовски, 2.000 платив. Прегледот траеше 10мин.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44956
  • Il Moderatore
Која е цената кај Тренчев?

Лани бев кај Ристовски, 2.000 платив. Прегледот траеше 10мин.
Не знам за приватно, преку матичен таму.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7122
  • Бенве сие бенве
Цена на доктор не се коментира ако соодвествува со неговата стручност.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • The best or nothing.
Зошто да не се коментира цената? Се работи за нешто свето?
По таа теорија, треба да прифаќаме секаква сума за секој професионалец, од мајстор до доктор.
Слажемо се дека стручноста заслужува почит, но добро е да се знае цена на преглед/работа, за да знам дали можам да си дозволам такво нешто.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Бенве сие бенве
Затоа што на почеток дијагнозата е тешка, лечењето е лесно, а потоа дијагнозата е лесна лечењето е тешко.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • The best or nothing.
Еее макијавели и менување тема...
Во ред, нормално е да имаме различни мислења. Здравоумни луѓе сме. Јас си останувам на ставот дека секоја услуга треба да има јасна цена, па и докторската.   :)

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Бенве сие бенве
Не мењам тема, јас си имам патено од лоша дијагноза и затоа не жалам пари за докторска услуга, затоа што на крај пак ќе мора да се отиде кај “мајсторот”. Исто е и со механичар, стоматолог, готвач, тренер, физио терапевт, психолог или било кое стручно лице.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • The best or nothing.
Жалам што си имал лошо искуство, но високата цена не е автоматска гаранција за непогрешливост или "квалитет". Цената заслужува транспарентност и човечност.
А и сите тие професии што ги наброја си имаат јасни цени, не гледам зошто кај докторите би било поинаку.
И ќе напоменам, не навлагам во стручноста на персоната, туку само ме интересира, колку кошта услугата и дали јас можам да ја платам. 

Јас имав лошо искуство со доктор (светски човек, студии и работа во странство, советник во влада итн) на кој му беше платено скапо... Тука можев да си дозволам да платам (скоро тројно поскап од многу доктори), ама беше залудно. И се водев по онаа стара: Не прашувај што е добро, прашувај што е скапо.