Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1615855 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Во ординација се прават поситни работи ако се без целосна анестезија, на пример.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2178
Македонија и македонското здравство е одличен мотиватор да се чува сопственото здравје.

Секое лошо за добро е.

Присутен Xristijan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 258
Ponudata od Sava e primamliva 3100den. mesecno, jas zena mi i deteto, jas mislev da go imam zaradi kilata, kaj i da e ke treba operativno da se resi, ama imaat naglaseno deka samo novi dijagnozi pokrivaat, mene mi stoi veke vo moj termin deka imam kila poradi pojas sto baravme.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3698
Јас имам на Сава, изминативе 2год., покриваат само нови дијагнози. Пред 4 месеци правев операција за дијагноза што ја имам веќе 6год. заведена во систем и не ми покриваа приватно, си чекав 2год. термин во 8ми Септември. Нормално после 2год. чекање и неможност веќе да се трпи здравствената ситуација си фатив врски...

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3049
Сава не покриваат оперативни трошоци на хронични состојби, само на новонастанати. Покриваат прегледи на хронични состојби до 500 ЕУР годишно.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7514
Зарем постои некој што покрива стари дијагнози?

Отсутен aronmacedon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 240
Услугата што ќе ја добиете во приватните болници како корисник на приватно осигурување, нема да биде со истиот квалитет како оние корисници кои плаќаат на каса.

My 2 cents.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Моето неодамнешно искуство беше баш спротивно, се помина супер и со дијагноза и со оперативен зафат. Ама можеби тоа зависи и од пакетот кој ми го плаќаат од работа.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Како се сите среќни што газдите им овозможиле/уплатиле здравствено осигурување за во "приватно". Чувството е неописливо, како да си цело скалило над останатите кои мораат да го чекаат судниот час на 'државно".

Толку се чувствуваат супериорни што ич не ги боли уво за средствата што си ги уплаќаат секој месец во здравствениот фонд како задолжителното здравствено осигурување.
« Последно менување: 23 Јануари 2024, 13:18:47 pm Mikius »

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4023
На државно третманот е ист, дали од бруто плата ти ќинат 50евра месечно или 250евра :D
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Токму тоа, 250 евра у бајбук, за ку*ово здравје.

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 616

Да. Кај мене на работа ги покрија и старите дијагнози. Ама станува збор за колективно осигурување за голем број на вработени.
Условите за полисите се различни, како поединец немаш голема моќ за преговарање за условите... ама како компанија со голем број на вработени, може да се преговараат условите за што се и колку покрива приватното осигурување...

Несакам имиња да спомнувам (сепак се работи за колективни договори), ама со првата осигурителна компанија имавме проблеми, зафркаваа. Исти работи кај некого ги покриваа, а кај некого одбиваа со глупи изговори..
Сега со новата е многу поинаку. Јасно се дефинирани условите за осигурување и многу поедноставно е целиот процес за покривање на штети.. т.е. покривање на трошоци за здравствени услуги...
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2178
Ај да пробам да бидам појасен. Еден лекар ќе ве излечи со совет и 70 денари лек, друг ќе ве лечи со сите можни иследувања и операција. Резултат ќе има и од едниот и другиот. И двајцата ќе ве излечат почитувајќи ја Хипократовата заклетва.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Присутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6154
  • Шо да пишам тука?🤔
Што значи "наод на леукоцити и еритроцити во урина?"
Препорака - Контрола на урина.
Ова е најверојатно од крвна анализа и еве ги резултатите:

Урина:
уробил 0, билирубин 0, шеќер 0
Седимент:
6-8 le, 3-4 er

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Deka  si prehladwn naj vetojatno. Ako poesh paracetamol, ili bilo shto sho sodrzi paracetamol batali.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576

Да. Кај мене на работа ги покрија и старите дијагнози. Ама станува збор за колективно осигурување за голем број на вработени.
Условите за полисите се различни, како поединец немаш голема моќ за преговарање за условите... ама како компанија со голем број на вработени, може да се преговараат условите за што се и колку покрива приватното осигурување...

Несакам имиња да спомнувам (сепак се работи за колективни договори), ама со првата осигурителна компанија имавме проблеми, зафркаваа. Исти работи кај некого ги покриваа, а кај некого одбиваа со глупи изговори..
Сега со новата е многу поинаку. Јасно се дефинирани условите за осигурување и многу поедноставно е целиот процес за покривање на штети.. т.е. покривање на трошоци за здравствени услуги...
Kaj rabotis :D