Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1613849 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Скраја да е, ама прво што ми иде на ум е:
https://en.wikipedia.org/wiki/Bubonic_plague
Боље е од беснило ;) , на што се сумљаа последниот пат :) Ќе побара тест од доктурот, иако нема такви отоци како на сликите.
Ќе ти велев мононуклеоза, да намалиш со лапањето тро, ама не оди дo ребра :D Mожи да е некоја инфекција , грип и сл, ако си бил испоразболен периодов, и да слегло на респираторнио тракт, знај да јави на гради, како детиште сум потеквал така.
има и трети болести, шо ги викаме "лошите" ама ваљда писмени се за то, ќе приметеа, плус чим ти се дешавало и поарно и здрав жив си уште не е то :D
летоска ми праја за мононуклеоза, бруцелоза  и не знам што уште не, све негативно, а и ртг успат, на што имаше некаква лузна, но не била ништо страшно. Баш ради третите болести појдов летоска на лекар, и мене тамо ми замина умот ама не открија ништо.
Сега не знам како би болеле каротидите, оти нели се блиску, а и ја не су некој вичен толку па на допир да роспозна прецизно што е отечено, што не е.
ЗНајш некоја тапа болка ко кол да ми забодел некој в врат кон плуќа. Мада од вибрамицинов сестабилизират состојбава, ама нели, добро е да се знае причината, не би пиел ан секое таков тип на антибиотик.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5315
  • Пиши лаже
Не сум имал проблеми со болести и слично, лани ме фати некоја настинка на 3,4 дена и тоа... Пред 2 дена вечерта ке црнев од болка во стомакот и помислив дека е од јадење. Денес бев крв и мокраќа да испитам, ми најдоа хелико бактери и железото ми паднало на 5.5, инаку до сега секогаш ми било високо (последен пат пред 3 месеци).
Најдов видео од некој доктор Србин, што кажува за зелка рендана во вода и да се чува 3 дена во фрижидер, па да се пие сабајле и навечер. Има некој искуство со тоа, или ке треба да се трујам со апчиња?

Немам некои сериозни болки во желудникот засега, имам главоболка и некако како да губам рамнотежа, но претпоставувам тоа е од ниското железо. Ми препорачаа да се направи тестирање од измет, дека бил најточен, така да утре ке одам да проверам и тоа.
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5934
За хелико ќе си попиеш терапија, нема друго чаре, зелката не е на одмет, полна е со витамин К меѓу другото, добар е за цревната флора, особено за мојте маки, чиреви гастритис итн, само и тоа со усил треба. Најдобро е не тка да ја стоиш, туку  ако имаш соковник, јас имам онаков џек ла лејн повер џусер, цедиш пиеш, пола чаша ти е доволно за почњток, да не ти орае проблем. Сторена зелка исто може, ама домашна, да е со сол само и вода, купечките кмаат хемија и ги ништи пробиотиците, можеш и од неа по малце млце, доволно е за пробиотик да внесеш, или четврт чаша расолница.
Како и да е, за хелико си сака антибиотици За да се истреби, ова другото ти е само плус, или ако неќиш зелка сторена тогаш обавезно едеен пробиотик земи си.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
Не сум имал проблеми со болести и слично, лани ме фати некоја настинка на 3,4 дена и тоа... Пред 2 дена вечерта ке црнев од болка во стомакот и помислив дека е од јадење. Денес бев крв и мокраќа да испитам, ми најдоа хелико бактери и железото ми паднало на 5.5, инаку до сега секогаш ми било високо (последен пат пред 3 месеци).
Најдов видео од некој доктор Србин, што кажува за зелка рендана во вода и да се чува 3 дена во фрижидер, па да се пие сабајле и навечер. Има некој искуство со тоа, или ке треба да се трујам со апчиња?

Немам некои сериозни болки во желудникот засега, имам главоболка и некако како да губам рамнотежа, но претпоставувам тоа е од ниското железо. Ми препорачаа да се направи тестирање од измет, дека бил најточен, така да утре ке одам да проверам и тоа.

Гадно лајно е тоа, роџо, ама не е толку страшно.
Малку мутава равенка е, ама - не е до тоа што ќе јадеш туку тоа што НЕ треба да јадеш...

Претпоставувам ти дадоа лекови веќе?
Не те подучија ништо за исхрана?

Целата ствар е да преовладаат "добрите" бактерии над неа, за побрзо да ти помине.
Не паметам точно што треба т.е. што е добро да се избегава во исхрана, ама уште еднаш ќе речам... самиот доктор требало тоа да ти го каже - се работи за протокол, буквално. :)

Вака, може само да те заебеме со препораки...

Да надополнам за пробиотиците...
Ако се прима било што од антибиотик, оној од Proven стандардна верзија (со две раце и авион на сликата) - едно дневно, обавезно.
Поефективно од било што друго за заштита на желудник штом ќе тргнеш на лекови...
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен flashgordon007

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 129

Глупости.
Ти откриле покачени резултати од helycobactery pylori. Што очекуваш од тестирањето на изметот? Да ти ги пребројат колку бактерии од тоа хеликото имаш?

Тоа што ти треба е да одиш кај твојот матичен доктор да ти препише рецепти со терапија. Лечењето треба да го знае секој доктор. Терапијата се состои од два антибиотика, amoxicilin и claritromycin и инхибитор на протонска пумпа nolpaza, controloc или нешто слично. Се пие два пати дневно во должина на терапијата од 7-10-14 дена. Потоа завршуваат антибиотиците а nolpaza-та се пие уште три месеци.
По 6 месеци правиш контрола.
Ако не ја лечиш, стануваш сериозен кандидат за рак на желудник, а од тоа мнооогу брзо те снемува.

Какви зелки, какви јајца, какви глупости...
Ако сакаш да прочиташ, читај ги текстовите на Мајо клиник, ги има бесплатно на интернет.

Имаш и некој микс на треви во билна аптека на Алкалоид - Хелико микс - правиш чај три месеци, ама прво антибиотиците.

Тоа ти е за хелоко-то. Од таа бактерија не би требало да имаш болки. А таа бактерија се претпоставува дека ја има 1/2 население на планетата Земја. Си ја изел со некоја термички НЕобработена храна.

А за болките што ги спомнуваш, правец на клиника за гастроентерохепатологија... Веднаш.

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
Добар ден, докторе. :)

Ми се допадна муабетот, ме потсети како беше (само за друга работа) пред некои 5-6 години...

Со еден исклучок.
Нолпаза... три месеци?
Добро го памтам што лајно е, а самиот интернист ми рече да пијам 2 недели па да се вратам на контрола.
Мислам дека го пиев макс 3 недели...

3 месеци - тоа некако премногу да не е?

Отсутен flashgordon007

• Јуниор
  • **
Добар ден, докторе. :)

Ми се допадна муабетот, ме потсети како беше (само за друга работа) пред некои 5-6 години...

Со еден исклучок.
Нолпаза... три месеци?
Добро го памтам што лајно е, а самиот интернист ми рече да пијам 2 недели па да се вратам на контрола.
Мислам дека го пиев макс 3 недели...

3 месеци - тоа некако премногу да не е?

Не сум доктор, паталец сум.

Не мораш нолпаза, пој контролок, производ на Бајер е...

Има разлика кој ти препишува терапија.
Матичен доктор: антибиотик 7 дена + 3 недели нолпаза
интернист во поликлиника: антибиотик 10 дена + 3 недели нолпаза
Професор од гастро, началник на клиника: антибиотик 14 дена + 3 месеци нолпаза

Зошто има таква градација во терапијата, незнам. Членот нека консумира колку ќе му препише матичниот доктор. Ама НЕтретирано не смее да остане...

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
За пола се слагаме - рано откривање е клуч на сите подобри решенија.

За матичен - дискутабилно, зависи колку си ја завршил науката.
Првпат кога ме акна хипертензија, матичната ми даде Дијазепам...
Какво ебено монументално погрешно откритие излезе тоа, не сакаш ни да знаеш... :)

На кратко: знаат тие (највеќето) антибиотик како се вика на латински и да го пишат на рецепт.
Ако боли: оди си на специјалист, батали тоа матични фатични...

Отсутен flashgordon007

• Јуниор
  • **
За пола се слагаме - рано откривање е клуч на сите подобри решенија.

За матичен - дискутабилно, зависи колку си ја завршил науката.

Ќе си бараш друг матичен, ако претходно избраниот не го бива...
Јас сменив три во последниве 10 години...
Првата отиде во странство, замената не ја биваше...
Втората правеше грешки, па ме клеветеше дека лековите не ми ги издаваат оти не сум имал платено придонеси...
Третиов има ординација на 100m од моето живеалиште а и го бива, се ангажира човекот... 90% од работите ги завршуваме телефонски, не сум го видел 2 години човекот

Отсутен Bicikle

• Легенда
https://www.facebook.com/groups/2157728504482280/ ako bahs te interesiraat zelki i takvi raboti
Ko kje imash bolki probaj 2-3 morkovi, nema nishto da ti izleci, no kje ja neutralizira kiselinata.
za zhelezo spanakj( ne pokje od 3 pati nedelno), semki od koprii ( ne znam kako se dozirashe) i cveklo. Ako ne ti pomognit imatshe nekoj ampuli za zhelezo.
Drugar imase bolki, mu proverija heliko bakter, no ispadna deka mi e bilo od nervozi.

Присутен vladic3110

• Сениор
Јас кога ме опна така стомакот лани , леукоцитите ми беа над 50, железото 1.2, од здрав прав претходните денови, полежив 5 дена, ме пуштија без јасна дијагноза.... МОжи хеликото да ти има и некој чир раздупено во желудникот,прати го изметот деновиве, да не има црнила или црни дамки како кафе, не ти е на одмет.
Ferofolic, од Грција се земаат, јас не ги земав оти само се крена за брзо.., бог и батине се за кревање на железо, спрема останати лајна кај нас, уствари ако се треба лекарства, јас се земам од Грција. Не е суеверие, стварно се шо суим земал од таму спрема од овде, лично на мене сум осетил разлика., Самите доктори викаат, барем кај нас Бт, ако те носи патот земи од Лерин.
 Шо се од PPI не се изнапив за желудникот овде, мислам дека се 80% нишесте се внатре. Сега сум на Esomeprazole, кај нас под Еманера. Ги земам како Nexium од Astrazeneca  од ЛЕрин, сум си играл играчки земи едните   едните па другите, дефинитивно ми беше е подобро со овие од Астра зенека, ем поефтини се, уствари се е поефтино од ап таму, освен ако не ти е тука на позитивна листа па да го земаш на пола цена.. Неуробионот исто, поквалитетен е. и ред други работи.
Колагенот од DoppelHertz e 3390 денари кај нас, Бугарија е 53 лева..
 Овде ем не ребрат со цените, ем квалитетот е сумљив, спрема мене и во овие работи или се дешаваат срања како на онкологија, да штедат на лек за повеќе ќар или и низ овие фармацевстките куќи владее страшна неукост во браншата шо ја учеле и работат.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5315
  • Пиши лаже
Ви благодарам на одговорите погоре. Денес оставив измет на тестирање, па ке кажат утре резултати.
Инаку, ми препишаа три вида апчиња: Амоксиклав, Ланзул и едни други жолти апчиња им го заборавив името.
Едни ми рекоа да ги пијам 7 дена, други 14. По 4/6 месеци контрола пак. Ке почекам доколку го потврдат истото резултатите од утре, тогаш ке почнам со пиење по шема од нив. 
Исто така, денес купив семе од коприва, заедно со мед се мешало и по 3,4 лажичиња дневно за железото. Утре ке си купам и аронија, исто и јаболко со клинец ке јадам.

Гледав некои видеа, но како што гледам се пренесува ова само преку плунка, не преку воздух, така?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Bicikle

• Легенда
јаболко со клинец?

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
Исто така, денес купив семе од коприва, заедно со мед се мешало и по 3,4 лажичиња дневно за железото. Утре ке си купам и аронија, исто и јаболко со клинец ке јадам.
Лапај си џигерче, батали ова тревиве. Има две-три места во градов што прават добар џигер за лечење железен дефицит :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен vladic3110

• Сениор
@Simo - Carrier159  Телечо џигерче, дома подомекнато пола саат до саат во млеко и квалитетен кромид запржен горе, плус тавчето ми е cast iron, звани гус, од сите страни да прска железо во месото :D
Офтопик едит: не е џигер ама половина се домача свињетина ранета со житарица и пасена колбаси, другите поцрните се од тие по планини свињето :)

« Последно менување: 15 Февруари 2024, 22:17:04 pm vladic3110 »