Автор Тема: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24V - Busso Project  (Прочитано 8303 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44634
  • Il Moderatore
Одг: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24V - Busso Project
« Одговори #105 на: 29 Декември 2025, 21:53:20 pm »
Скоро месец дена не сум апдејтувал, ама секој слободен и неврнежлив викенд по нешто се штрафи и подзатегнува и подсредува:

Некој кога го демонтирал предниот браник, ги откачил нефункционалните прскалки за фарови, ама ги оставил цревата да висат под браник. Знаев дека не „држи“ течност за брисачи, ама не знаев дека цревата висат. При вожња, испадна цревото, и се искина. Нејсе, и онака нема да бидат функционални прскалките за фарови во скоро време, си го собрав цревото во гаража. Ја онеспособив пумпата за прскаалки на фарови, ги запушив цревата што не се потребни, и ги поминав со силикон дихтунџињата на пумпите, пошто и од таму пушташе вода. Сега имам ненаштелувани, но функционални прскалки на брисачите :)

Колата фабрички имала електрохроматски ретровизор, кој претходниот газда го извадил зошто не ја држел позицијата и го заменил со обичен. Среќа го сочувал оригиналниот и го добив заедно со колата. Додуша со колата добив мнооогу демонтирани делови кои ги монтирам полека полека.
Проблемот со ретровизорот беше скршен држач, го демонтирав и видов каде е проблемот.

Сите обиди да се зацврсти со стеги, жици и сл. беа безуспешни, па на крај мораше радикално да се пристапи кон проблемот. Го уништив обичниот ретровизор, тој не се рскллопуваше, па морав да го искршам куќиштето, за да го искористам држачот. Малку лепак, малку дремелче, си легна на место. За жал, немам слики од процесот, на крај ми снема батерија и немав време да чекам. Сепак, успешно го монтирав електрохроматскиот ретровизор.

Задните светла на на вратата од гепек беа лом испукани и оштетени, пуштаа вода кога врне и внатре во гепекот капеше вода кога ќе отворев гепек. Некој пробувал да ги лакира, па лакот испукан и матиран.
Ги извадив, пробав да ги средам, не многу успешно. Имав заштитна фолија за фарови купена за Апчето, па ги обвиткав со фолијата, ги вратив назад, но на прв дожд, пак влага во гепек, Толку испукани, не само стаклата, туку и самите куќишта на светлата

Овие се веќе NLA (No Longer Available) штопови, дури и од афтермаркет производители. Ако се најде олд њу сток, тогаш се ѓаволски скапи. Среќа се појави една фејслифт за растурање пред некој ден, па си купив светла во солидна состојба. Едниот маалку напукнат, но употреблив. Како и да е, ќе кркаат фолија пред да  ги доуништи забот на времето. Еве ги :

Исто така, кога веќе „одврзав новчаникот“, земав и тапацирите и патос што фалеа во гепек поради монтираниот метан.

Еве сликици пред:

Еве после вадење на боците:

Еве сега како изгледа. Само провизорно се ставени, ќе се растурат сите тапацири и ќе се наместат како што треба во следна прилика. Чистење на пролет. Сега не мислам да си играм со влага на кола која стои надвор на ова време:

А да, и си купив и катадиоптер на задниот браник кој ми фалеше:

И си купив и гуми на старо, од наш член кој ја продаде колата, Sava Intensa UHP2 за летни 225/45/17 кои  ќе одат на летните бандаши (на пролет).
Следно, веројатно ќе биде хладњачето за во кабина, сервис, преглед на свекици, манжетни, подвозје и амортизери, само за тоа си бара потопло време, сега се мислам да ја сместам во оддалечена гаража на презимување до пролет.

Во меѓувреме, се гледа убав туторијал - ќе затреба:

« Последно менување: 31 Декември 2025, 11:41:15 am Simo - Carrier159 »
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6096
« Одговори #106 на: 29 Декември 2025, 22:56:02 pm »
Мислам дека можи со светла/благо затемнета фолија да се стави над старите фарови да се зачуваат, а да не изгледа бричомански и да не се познават пукнатините. Колку да ги зачуваш за недај боже.
Едит, не прочитав си пробал веќе.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #107 на: 29 Декември 2025, 23:00:55 pm »
Мислам дека можи со светла/благо затемнета фолија да се стави над старите фарови да се зачуваат, а да не изгледа бричомански и да не се познават пукнатините. Колку да ги зачуваш за недај боже.
Едит, не прочитав си пробал веќе.
Да, моожеби благо затемнета. Ама пак влегуе вода од некаде, испукани и крти се не само „стаклата“, туку и самата „шасија“. 
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17855
« Одговори #108 на: 29 Декември 2025, 23:31:51 pm »
Мило ми е што помогнав со постот за фејслифт донорот :)

Супер ќе се комплетира, колава е доживљај.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #109 на: 29 Декември 2025, 23:35:21 pm »
Мило ми е што помогнав со постот за фејслифт донорот :)

Супер ќе се комплетира, колава е доживљај.
Фала! Секое малку помага (BTW, го видов пред тебе :P )

Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11107
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #110 на: 31 Декември 2025, 09:03:40 am »
@Simo - Carrier159 минатата недела бев до Штип и приметив на влезот од десната страна дека има отпад и надвор имаше 2 х 166-ки.
Можеби ќе се најде некој потребен дел.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #111 на: 31 Декември 2025, 11:39:24 am »
@Simo - Carrier159 минатата недела бев до Штип и приметив на влезот од десната страна дека има отпад и надвор имаше 2 х 166-ки.
Фала @marjanot :) Ќе го посетам!

Како тргнав да читам „...накај Штип има отпад“ викам сеа ќе следи „таман да ја паркираш“ :D
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3151
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #112 на: 31 Декември 2025, 11:43:17 am »
Имаше опели на времето сега на алфи се префрлил изгледа почесто завршуваат на отпад.  ;D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30298
    • CARclub.mk
« Одговори #113 на: 31 Декември 2025, 12:14:24 pm »
Опелите од тоа годиште веќе се дезинтегрирале, затоа. ;D

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2574
« Одговори #114 на: 31 Декември 2025, 12:54:27 pm »
Фала @marjanot :) Ќе го посетам!

Како тргнав да читам „...накај Штип има отпад“ викам сеа ќе следи „таман да ја паркираш“ :D

Пиши ако доаѓаш некој ден, Нецко е само на километар понатака од отпадите...

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3151
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #115 на: 31 Декември 2025, 13:19:49 pm »
Опелите од тоа годиште веќе се дезинтегрирале, затоа. ;D

Имаше на отпадот еден сенатор или дипломат од 80ти претпоставувам. Страшно добра кола за тоа време. Внатре подобра од мерцедес е класа од тој период.

Инаку наместо со газдата Џоко ако начекаш со син му да договараш паѓа подобар дил за цена и успат си собираш ситници за колата покрај главниот дел.
Но ова пред 10тина години па и повеќе немам стапнато таму не знам како е сега.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6414
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #116 на: 31 Декември 2025, 21:26:03 pm »
Исто и во Прилеп има делови.
https://www.facebook.com/share/p/1ZXjSSJasq/