Автор Тема: Renault Megane 3 RS250  (Прочитано 2687 пати)

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
Одг: Renault Megane 3 RS250
« Одговори #15 на: 10 Ноември 2024, 21:31:34 pm »
Многу убаво!

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1104
« Одговори #16 на: 10 Ноември 2024, 21:46:25 pm »
Сега гледам дека таблицата несакајќи ти се погодила со спецификацијата за моторно масло од Рено за моделов, т.е RN0710  ;D

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1658
« Одговори #17 на: 10 Ноември 2024, 22:36:25 pm »
Ваквите коли реално треба да се чувани. Не ти вози Ѓоќо од Сингелиќ RS250 па да штеди на колата. Мора да имаш мерак за ваква кола.

Би се зачудил колку често знаат да паднат во грешни раце. :) ама сега колава е топ и не се сомневам дека ќе биде исто чувана

Без гајле, од моја страна ќе биде чувана на максимално ниво и подобро, како механички така и естетски.

Инаку мислам дека секоја кола заслужува да биде одржувана без разлика дали е возило со врвни перформанси или возило за секојдневна употреба. :)
Со здравје да си ја возиш, сигурно ќе уживаш во неа максимално.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6884
  • French diamond
« Одговори #18 на: 10 Ноември 2024, 23:11:53 pm »
Многу добро му стои бандажот, топ количе.

Отсутен DinoIsm

• Почетник
  • *
  • Пораки: 22
  • 2011 Renault Megane 3 RS250
« Одговори #19 на: 10 Ноември 2024, 23:14:32 pm »
Сега гледам дека таблицата несакајќи ти се погодила со спецификацијата за моторно масло од Рено за моделов, т.е RN0710  ;D
Да да, уште да пишуваше на крај RS наместо BS ќе беше одлично

Sent from my SM-A736B using Tapatalk

Simplicity is the ultimate sophistication.

Отсутен DinoIsm

• Почетник
  • *
« Одговори #20 на: 10 Ноември 2024, 23:19:22 pm »
Многу добро му стои бандажот, топ количе.
Фала многу. Се слагам со тоа особено откако ги офарбав во бојава понекогаш дури делуваат и поголеми, единствено штета е што не се по исфрлени меѓутоа верувам дека има причина зошто е така фабрички.

Отсутен DinoIsm

• Почетник
  • *
« Одговори #21 на: 10 Ноември 2024, 23:47:37 pm »
Моментално се мислам да ги офарбам кочионите шепи, меѓутоа има еден мал проблем кој што се двоумам како да го решам. Станува збор за логото на Брембо на предните шепи. Имам две варијанти:
Прва варијанта: да ги офарбам комплетно шепите и пред да го нанесам последниот слој на лак, да залепам налепница Брембо и врз неа да ставам уште еден слој лак (мислам дека нема да држи многу долго налепницата со оглед на условите на кои што е изложена).
Втората варијанта: да го оставам предниот дел од шепата неофарбан каде што е логото и на крај само да ставам лак и врз неофарбаниот дел (ова би било полесно и подобро, меѓутоа не знам како би изгледала шепата со 2 нијанси на неа). Неофарбаниот дел е заокружен на сликата.

Истотака сакам да ги офарбам со боја и лак кој што е за шасија а не специјално за висока температура, и не знам дали ќе издржи крајниот резултат бидејќи боите кои што ги имам одбрано нормално не се достапни во таква изведба.
На интернет имам прочитано дека многу луѓе имаат фарбано шепи на тој начин без никаков проблем, па би сакал да слушнам и мислење од вас доколку некој го пробал тоа.

Сега се префрламе на одлуката за боја. Во глава ми се вртат 5 бои, сите се од BMW (според мене ги прават најубавите бои за коли) и тие се следните:
1. Sapphire blue metallic

2. San Marino blue metallic

3. Marina Bay blue metallic

4. Twilight Purple metallic

5. Liquid Copper metallic (ова е веќе многу поразлична боја од другите, дури и можно е да штрчи премногу)

Црвена, жолта и други бои не ми се свиѓаат така да тие отпаѓаат.

« Последно менување: 11 Ноември 2024, 00:30:31 am DinoIsm »

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29719
    • CARclub.mk
« Одговори #22 на: 11 Ноември 2024, 10:52:39 am »
Twilight Purple <3

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1104
« Одговори #23 на: 11 Ноември 2024, 12:44:58 pm »
На црна каросерија од овие ми лежи само портокаловата за шепи. Јас дури и би одел со Tonic Orange од последниот Меган РС. Или можда Meridian Gold, бојата БМВ што ја користи за шепите за карбон-керамичките кочници.

Секако би барал боја отпорна на висока температура, би требало било која боја да може да се добие во таа изведба.

За логото, ќе најдеш некој да ти исече шема за фарбање, односно на лист хартија да ти го исече логото во точна димензија што ти треба за на шепата, фактички логото да е исечено/дупка. Кој и да ги фарба, откако ќе ја нанесе основната боја, го позиционираш листот кај што сакаш да стои логото и прскаш со бојата што ја сакаш за логото. И после тоа нанесуваш лак на целата шепа.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29719
    • CARclub.mk
« Одговори #24 на: 11 Ноември 2024, 12:53:54 pm »
Збориме за шепите? Оооф леле, ја мислев цела кола.

Отсутен DinoIsm

• Почетник
  • *
« Одговори #25 на: 11 Ноември 2024, 13:42:13 pm »
На црна каросерија од овие ми лежи само портокаловата за шепи. Јас дури и би одел со Tonic Orange од последниот Меган РС. Или можда Meridian Gold, бојата БМВ што ја користи за шепите за карбон-керамичките кочници.

Секако би барал боја отпорна на висока температура, би требало било која боја да може да се добие во таа изведба.

За логото, ќе најдеш некој да ти исече шема за фарбање, односно на лист хартија да ти го исече логото во точна димензија што ти треба за на шепата, фактички логото да е исечено/дупка. Кој и да ги фарба, откако ќе ја нанесе основната боја, го позиционираш листот кај што сакаш да стои логото и прскаш со бојата што ја сакаш за логото. И после тоа нанесуваш лак на целата шепа.
Убави се и тие бои што ги наброја, меѓутоа најмногу мразам жолта боја а тие доста наликуваат на жолта

Се распрашав и кај луѓе кои што прават бои за коли по фабрички код, дали воопшто е возможно да се направи таква боја во изведба која што може да издржи високи температури, но сите ми кажаа дека не е можно тоа и дека обичната боја најверојатно нема да издржи.

Инаку да, и таа идеа со штембилот за логото е добра, но со оглед на тоа дека најверојатно јас ќе ги фарбам сам, не верувам дека имам толкаво познавање со фарбање за да ми успее тоа

Како и да е ќе морам добро да размислам и уште да се распрашам, па доколку неможе да се изведе оваа идеа со фарбањево ќе ги оставам како што се фабрички и нема да ги чепкам.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10975
  • 430i
« Одговори #26 на: 11 Ноември 2024, 14:40:15 pm »
јас на ебај имав пазарено стикери за шепите кои беа доста солидни и издржаа на шепите
мислам дека наједноставна варијанта ти е да ги офарбаш шепите, стај стикери, па лак одозгора

саглам стикери можеше да направи и од форумов некој, ама не ми текнува кој

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5958
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #27 на: 11 Ноември 2024, 15:13:49 pm »

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17562
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #28 на: 11 Ноември 2024, 16:09:51 pm »
Исто варијанта ти е да исфарбаш бела (сива, црна, небитно) боја кај што треба да лежи логото, да го залепиш логото, да си исфарбаш во бојата што ја сакаш, и пред да лакираш да го одлепиш стикерот.

Отсутен DinoIsm

• Почетник
  • *
« Одговори #29 на: 11 Ноември 2024, 17:55:44 pm »
Исто варијанта ти е да исфарбаш бела (сива, црна, небитно) боја кај што треба да лежи логото, да го залепиш логото, да си исфарбаш во бојата што ја сакаш, и пред да лакираш да го одлепиш стикерот.
Е тоа немаше да ми текне никогаш, фала ти многу за сугестијата и најверојатно така ќе го направам. Знаев дека ќе ми предложите нешто попаметно затоа и барав ваше мислење.