Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 574237 пати)

Присутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2624
Јас би ги препорачал Сан Марти.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3162
Шате имаат топ плочки и ок цени. Ама плочките мора да ги загледаш, некои од нив се криви (удубени). А тоа за жал се гледа откога ќе ги купиш.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20406
Дополнително рандом прашање, прекинувач за бојлер мора да е дво полен? Каде да најдам 20 амперски?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45276
  • Il Moderatore
Зошто двополен? Па и уште „мора“?  Јас имам смарт бојлер, не ни има прекидач. (претходно глупиот беше „always on").
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

There’s nothing better than driving a car you fixed

Отсутен nikola98

• Редовен
  • Пораки: 1075
  • The best or nothing.
Каков е тој смарт бојлер? Пали/гаси преку апп?

Отсутен balanar

• Сениор
  • Пораки: 3018
Мене ова ми излезе/го меркам и мислам дека ќе го купам.

https://smartspace.mk/proizvod/switchbot-lock-ultra-touch-doorbell-combo/

Овие SwitchBot се новите Шаоми.
Немаст уште смарт штипки за алишта.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
Зошто двополен? Па и уште „мора“?  Јас имам смарт бојлер, не ни има прекидач. (претходно глупиот беше „always on").

Да се изгасат сите спроводници. Се мислев и смарт прекинувач да побарам конкретно за бојлерот.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45276
  • Il Moderatore
Каков е тој смарт бојлер? Пали/гаси преку апп?
Да, преку wifi комуникација. Можеш и со Home Assistant да го врзеш.

Да се изгасат сите спроводници. Се мислев и смарт прекинувач да побарам конкретно за бојлерот.

Зошто би ја прекинувал и нулата покрај фазата на прекидач? Ако сакаш безбедност од струен удар, тогаш FID склопка (диференцијална заштитна склопка 30mA). А и модерниве бојлери имаат „суви“ грејачи, кои не се во директен контакт со водата, па и тоа не е веќе проблем. Јас не гледам причина зошто нулата би ја прекинувал према бојлер, односно не гледам дека би направило некоја разлика. Дека може така да се изведе - може, само прашањето е зошто би комплицирал?

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

There’s nothing better than driving a car you fixed

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
За струен удар си во право тоа е работа за FID, а не на прекинувачот. Прекинувачот го барам за целосна изолација при сервис или чистење.

Двополен наложуваат некои производители во упатствата, ова го најдов додека барав каков прекинувач треба да купам. На пример, Ting во Техничкото упатство (стр. 17):
Цитат
Се препорачува приклучокот на напојувањето да биде директен преку двополна склопка на електричната мрежа со напон од 220V (не со помош на штекер, приклучница).
...
Производителот на бојлерот не одговара за последиците што ќе настанат поради не придржувањето кон наведените прописи.

За 20 A сфатив дека нема потреба грејач од 2500 W влече околу 10.9 A, па стандарден 16 A би бил океј.

Отсутен nikola98

• Редовен
  • The best or nothing.
За сервис вадиш бушонот.

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 953
  • Am386 DX/DXL-40
Што ако го извадиш осигурачот, кога нулата не е прекината од осигурачот? :)

Отсутен nikola98

• Редовен
  • The best or nothing.
Што ако го извадиш осигурачот, кога нулата не е прекината од осигурачот? :)

Во право си. Јас по навика вадам бушонот и чистам.  :)

Присутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7277
Вие гасите осигурач ?!?!

:D ;D

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18232
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
Многу пријатно изненаден бев од Midea бојлерот со сув греач кога видов дека има класичен штекер за местење, наместо да се ебавам со жици и керамички редни клеми и 300 други глупости.

Си наместив надграден штекер на соодветна локација, си го уштекав бојлерот и ајт у пичку матер. Кога треба да се чисти некогаш, извади кабел од штекер и терај си со обврската.
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Присутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2624