Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 459439 пати)

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2749
Побарај од новите ресивери. Андроид бокс се,  нема потреба од кабел. Со оптика си функционораат како што треба.

Андроид боксовите немаат оптика. Имаат ethernet.
Оптиката од надвор оди до рутер дома (Technicolor или било што), па потоа кој сака си уштекува кабел у боксовите.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7092
Постарите махтв уреди функционираа исклучиво на кабел и се поврзуваа на портите 3 и 4 на хуавеи рутерите бидејки тие порти беа наместени да добиваат дхцп мрежа различна од таа за интернет, додека 1 и 2 добиваш за интернет.
На прашањето дали може махтв ресиверите да се поврзуваат на свич, да може, од портите 3 или 4 на хуавеи рутерот, во една од нив уштекуваш најобичен свич и потоа на него уклучи ги махтв ресиверите и ќе си работат.

Сега телеком од нова опрема го става техниколор рутерот каде што сите порти се од исто дхцп за интернет, така да нема посебни порти за махтв, туку една иста мрежа е.
Бидејки даваат и нови андроид мали тв боксови, тие може да работат и на кабел и на ви фи.

И нема никаков проблем и да се на ви фи, јас дома ги користам на ви фи 5 гхз без никаков проблем.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11877
  • Архитект
https://www.facebook.com/share/p/1CPTJ67zVU/

Дали некој има или знае некој што има ваков мијалник?
Ми се допаѓа, а првично сакав да купам надграден...

Најдов 2-3 фирми што ги изработуваат - сите се од Струмица хах

Да. Шате изработуваат вакви. Сум правел за клиенти кај нив. Едно 4-5 имам до сега монтирано вакви.
Исто има и други фирми што прават низ скопје.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7235
Се надевам дека имаш мека вода таму каде што си и дека нема да биде црн, инаку спреминсе за чистење почесто.

И да, држачи обично монтираат пред лепење плочки.

Отсутен balanar

• Редовен
@osmica8  - Дали мора држачи ако се стават на вакво т.е да не бидат лебдечи мијалници.

https://www.facebook.com/photo?fbid=122177313716869257&set=pcb.122177314490869257
https://www.facebook.com/photo?fbid=122177314376869257&set=pcb.122177314490869257

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6854
  • Шо да пишам тука?🤔
Предлог на фирма за изградба на монтажна куќа и како одат цените? Причеп-Битола по можност.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11877
  • Архитект
@osmica8  - Дали мора држачи ако се стават на вакво т.е да не бидат лебдечи мијалници.

https://www.facebook.com/photo?fbid=122177313716869257&set=pcb.122177314490869257
https://www.facebook.com/photo?fbid=122177314376869257&set=pcb.122177314490869257

Ако се стават над елемент не мора држачи во ѕид. Елементот ќе го носи мијалникот. Тој ќе биди со држачи во ѕид.

Отсутен balanar

• Редовен
Од преку трети лица - случајно разбрав кој е можно да биде ангажиран за инсталација на електриката во зградата.
Секако дека пак официјалниот пат ќе биде преку инвеститорот, ама мислам дека ќе е полесно да се разберам што сакам да се имплементира ако имаш контакт и директно со човекот што ќе го работи тоа.

Ќе треба од инвеститорот да ми кажат и колку ќе биде доплатата за custom инсталацијата кај мене, но сепак треба сега да е доста поевтино отколку после да плаќам електричар, да се прават канали по ѕидовите, да се пуштат кабли + спуштен плафон од гипс за цел стан.
« Последно менување: 08 Април 2026, 13:24:28 pm balanar »

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30602
    • CARclub.mk
И бидејќи нè послуша и си купи и гаражно место, побарај да ти изведат (добра) инсталација (ако треба со посебно броило) за струја до гаражното место. Секогаш е практично да се има, а не знаеш дали во иднина ќе си купиш PHEV или BEV.

Отсутен balanar

• Редовен
Добро што ме потсети, за подрумот не ни прашав како е со струја (сијалица, штек има/нема)...

Некој што знае и има правено - каков кабел треба да се повлече/донесе до подрумот за полнење на коли?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44937
  • Il Moderatore
Некаде правевме муабет за ова. Не ми текнува каде.. За домашно пунење, најдобра варијанта е трофазна струја 16А по фаза. Тоа ти дава 11KW charging power. 32A (22KW) е overkill, нема да може да уклучиш бојлер/шпороет/рерна по дома, или ќе треба да решаваш со диференцијални склопки (да гаси полнење кога дома потрошачи ќе рокнеш), и потешко за изведба, подебели/поскапи кабли и сл. Доколку пак, поставуваш два струјомери, еден во гаража еден за станот, тогаш немаш гајле, пумпај 32А трофазно - :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6854
  • Шо да пишам тука?🤔
Добро што ме потсети, за подрумот не ни прашав како е со струја (сијалица, штек има/нема)...

Некој што знае и има правено - каков кабел треба да се повлече/донесе до подрумот за полнење на коли?
32A осигурувач
3 x 6mm² кабел по можност пп00 бидејќи има должина до подрум. Фид склопка тип б исто така.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore

32A осигурувач
3 x 6mm² кабел по можност пп00 бидејќи има должина до подрум. Фид склопка тип б исто така.
Јас сепак би препорачал 3-фазна струја, не монофазна за полнење кола. Монофазна, со 32А е 7.2KW, и е прилично многу струја да тераш на една фаза. Пак ќе кажам, ќе мора да имаш диф. склопка која ќе го гаси полнењето, ако на истата фаза имаш бојлер/клима/шпорет или било каков поголем потрошувач. Додуша и фен 2KW да уклучиш на истата фаза, веќе си у ризик да го креснеш главниот осигурач :)
Ако се ограничиш на полнач монофазен 16А тогаш тоа се 3.5KW, и полнењето ќе биде 10h за 30-тина KWh батерија, или ако имаш некое помодерно возило, со 90KWh батерија, тогаш 30 саати од нула до фул. Ако имаш 3фазна струја, 16А тогаш дур ти трае ефтината навачер, ќе напуниш цела батерија.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен balanar

• Редовен
Баш ме интересира што ќе каже инвеститорот - дали дозволуваат уопште полнење на електрични во гаражните места, дали може да се пушти кабел од станот или ќе треба нов струјомер... И колку ќе чини сето тоа.
Јас би одел со трофазна, 16А.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Баш ме интересира што ќе каже инвеститорот - дали дозволуваат уопште полнење на електрични во гаражните места, дали може да се пушти кабел од станот или ќе треба нов струјомер... И колку ќе чини сето тоа.
Јас би одел со трофазна, 16А.

Не од станот, од твојот струјомер (кој обично е во заедничка просторија на приземје), до твоето гаражно место. Тоа ти треба. На твоето гаражно место, една табла со фид и 3 осигурачи и вози - мишко!:)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!