Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 468627 пати)

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 2009
Чекааај чекај чекај...

9000 евра е паркинг место во Штип?

What the actual...

И јас се чудев и уште се чудам.
Ама мислам дека ова со цените нема запирање.
Од мене совет:

1. Да планираш во кујната голема машина за садови, собира тави и тенџериња, троши исто струја и исто таблети за перење. Само 15цм е поширока. Од апаратите ова е најдобар совет што го добив од продавач во Нептун.

2. Ако си висок, работниот дел во кујната да ти е повисок од ЈУ стандардите, ако сакаш ќе ти измерам колку е кај мене, но сигурно е 5цм повисок од порано и многу значи.

3. Доколку планираш ТВ да ти е закачен на ѕидот, еден штек високо за да не ти виси кабелот и плус црево во ѕидот за протнување на ХДМИ, оптика и други кабли до рисивер, појачало, конзола итн...

Честитки за инвестицијата, со здравје за брзо да си седнеш и да го исплатиш побрзо од планираните!

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2759
Фала ти док! Да се враќа дупло поголем.

Ќе видам за машината за садови, има фора во кабинетот што го планирав за неа/до неа.
Не знам што модели гледав, мислам дека гледав 60cm широка.

Јас сум 185cm, така нешто. Дома што сум сега, работниот дел/плотната во кујната е на 90cm, види баш кај тебе што е. ОК ми е мене таа висина, не ми е прениско. Девојката кај мене е метро и желба за растење, ако ставам повисок од 90cm - ќе треба да вежба рамења  ;D

За ТВ секако ќе отиде на ѕидот и штек испланирав на 120-130cm од подот, а ќе видам за црево како ќе е.
Јас испланирав доста додатни штекови секаде низ станот (од мои идеи и помош од Џимни) од тоа што мислам дека основно го ставаат, како и некои додадени места за прекидачи за светло и тавански светла.
Ќе има повуци - потегни во тој дел ако не сакаат да ме испочитуваат. Тоа си го зацртав и морам да го решам.

А ова му седнав да го испланирам (кујната) за да не му ја мислам потоа, во поглед на штекови, кабли во кујната, позиционирање...

« Последно менување: 20 Јануари 2026, 01:29:22 am balanar »

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15117
  • Пудингот на шоферството
Elementot za sadoper napravi si go 60cm kako so si odat standart,a tie drugite 19cm mozes da si napravis tesbo elementce za cuvanje sitnici kako zacini na primer.
Gornite elementi se poplitki od dolnite.

Edit: Eve na sto mislam.
« Последно менување: 20 Јануари 2026, 09:53:27 am MecheTo »
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18017
Јас оставив место за машина за садови, ама немав пари да ја купам тогаш, па купив садопер од 78 сантиметри и од тогаш натаму не би се вратил на помал садопер. Кога имам гости и тргам садови од маса за да седиме раат, само трпам прљави ствари внатре, ко дупка без дно е, и цел работен простор ми е празен и слободен за пијачки и спремање нови тури јадачки.

Ако има простор кујната, голема препорака.

Плус ко ќе дојде време, комотно може да е када за бебе ;D

Отсутен balanar

• Редовен
Elementot za sadoper napravi si go 60cm kako so si odat standart,a tie drugite 19cm mozes da si napravis tesbo elementce za cuvanje sitnici kako zacini na primer.

Мече, ако е од кај тебе сликава - ист е распоредот ко шо ми е нацртано хах (садопер - празно ќоше - плотна - микро врз фурна).

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3864
Јас не би ја ставил плотната како на сликава, ќе прска цело време десно на иверицата.

Отсутен balanar

• Редовен
Јас не би ја ставил плотната како на сликава, ќе прска цело време десно на иверицата.

Ми текна и мене тоа, ќе скројам нешто интересно во димензиите на кабинетот десно од плотната, што може да се трга/става при готвење. Или едноставно да се залепи, а да не е алуминумски фолија :)

Oil splatter wall guard се вика.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3864
Моја препорака, да си земеш комбинирана плотна со плин, бев скептик и јас, ама 2 месеца готвење чинат 440ден :D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30610
    • CARclub.mk
Не само тоа, не го и на плин значително полесно и подобро се готви. Имаш многу повеќе контрола врз температурата.

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1153
Само индукциска плотна, и нема мака со ништо.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2359
Само индукциска плотна, и нема мака со ништо.

Во 2026та не треба да се размислува ништо друго. Од 2019та имам индукциска плотна (2022 ставив од тие понапредните со повеќе зони) и не би се вратил на ништо друго. Најбезбедно, најбрзо загрева, одлична контрола на температура. И исто така многу поефтини од обични електрични ради големата ефикасност (90% од енергијата се префрла на тавата).

Отсутен balanar

• Редовен
Колку одат индукциските тенџериња/тави и сл.?

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15117
  • Пудингот на шоферството

Мече, ако е од кај тебе сликава - ист е распоредот ко шо ми е нацртано хах (садопер - празно ќоше - плотна - микро врз фурна).
@balanar        Da kaj mene e,a i kako so gledam i dimenziite se skoro isti.
E sega jas vaka gi iskoristiv moite 19cm,a ti kako ke gi iskoriatis tvoite e tvoj izbor.😂😂😂
Inaku isto ima i ostrovce i se.
@t0m1cA  Toa sto prska pri gotvenje(primer jajca) ke prska sekade i treba vrisenje i ciatenje posekako.Prostorot e toj.Koga bi imal drug prostor bi ptavel poinaku.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2359

Многу ретко начекувам денес тави што НЕ поддржуваат индукција, скоро сите имаат :) иноксните на Братство сите се со индукција и се по нормални цени.

Отсутен balanar

• Редовен

Многу ретко начекувам денес тави што НЕ поддржуваат индукција, скоро сите имаат :) иноксните на Братство сите се со индукција и се по нормални цени.

Фала ти, си запишав или/или, ќе видам кога ќе дојде време со што ќе одам. Дури гледав и Металац што нудат хаха
Мнооогу е рано и за ова  :-X :-X :-X, се чувстувам како да рипам чекори  :D