Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1371108 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43949
  • Il Moderatore
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #5205 на: 01 Декември 2015, 09:28:49 am »

Среќа што сите сељаци и овчари се преселија во Скопје, па веројатноста овчар да ти излезе кај Градско на пат, по теоријата на Симо, веќе е неважечка.

Симо, најди си нов изговор за претрчување на улица.
BTW, ме интересира кога ке ги смениш твоите буџетни Нексен, со некој премиум бренд, пошто во моите очи изгледаш како потенцијален убица по градските улици, бидејќи тука возиш, во град.
Се плашам за безбедноста на моето дете, нормално, кога преминува улица за во училиште.
;)

Не се секирај, одам на работа откако децата се веќе во училиште, инаку и јас се осеќам како (само)убиец со нексенот, и ќе ги сменам прилично брзо. Уште на почеток на Март. Во меѓувреме, додека е времето убаво, си се тркалам со 166-ката која сеуште запира „on a dime" so Continental SC5. Здравје, за следната зимска сезона ќе кроиме други планови. Фала на прашање, сеуште сум арен.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6191
  • 69
« Одговори #5206 на: 01 Декември 2015, 09:34:20 am »
Благодарам на совесноста. Верувам дека ке се потрудиш што побрзо да купиш ТЅ850.
Инаку секој пат кога ке видам Алфа генерално, на малиот му викам, пази, овој има зимски ама нискобуџетни. Може да не застане.
Па така да кога ке види Алфа, а јас не, ми вика, пази ене го Симо со нексенот...

:D :D :D

p.s.
Среќа што одиш после децата во школо.
Али пази, старите стапувааат на сцена тогаш, така да ризикот ти е ист...
Ја да сум на твое место со градски ке се возам...
Што е сигурно е сигурно.
:)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3282
« Одговори #5207 на: 01 Декември 2015, 09:38:10 am »
Абе сите кукаме премиум гуми не вределе за парите, буџет се подобри. Ок.

Па зашто купуваме премиум масло за мотор, што не стаиме буџет? Зашто мора Мобил, Кастрол, Елф, има у Бриколаж масло 5 литри 500 денари. Што му фали на тоа? И тоа подмачкува. Плочки за кочење, филтри, гориво, акумулатор, ремени, водни пумпи... сите кукаат "абе несакам да земам било какво, ќе ставам поквалитетно" што е сигурно сигурно е. Зашто тука не користиме буџет?

Разликата од премиум до непремиум производ не е само на хартија. Исто е и кај пневматиците.

Ако беше буџет пневматикот (од било кој бренд) стабилен во перформансите и карактеристиките во текот на целиот живот на експлоатација, сигурно е дека ќе го вградуваа како фабрички пневматик на секое возило.

Со што гуми излагаат од фабрика: VW Golf, Polo, Renault Megane, Alfa Romeo 159, Fiat Punto, Ford Fiesta, Skoda Rapid, Octavia, Hyndai i35, Kia Sportage, Rio, Ceed, Dacia Duster, Logan итн. Има некој од нив Nexen, Firestone, Tigar? Колку од нив имаат Continental, Good Year, Bridgestone, Hankook?

Производителите се стремат да скратат трошоци на се што може да се скрати, притоа да ја задржат безбедноста, потрошувачката, комфорот и управливоста што ја рекламираат. Изгледа будали се зашто не идат со буџет гуми и можат да направат милиони профит.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5208 на: 01 Декември 2015, 09:49:33 am »
Благодарам на совесноста. Верувам дека ке се потрудиш што побрзо да купиш ТЅ850.
Инаку секој пат кога ке видам Алфа генерално, на малиот му викам, пази, овој има зимски ама нискобуџетни. Може да не застане.
Па така да кога ке види Алфа, а јас не, ми вика, пази ене го Симо со нексенот...

:D :D :D

p.s.
Среќа што одиш после децата во школо.
Али пази, старите стапувааат на сцена тогаш, така да ризикот ти е ист...
Ја да сум на твое место со градски ке се возам...
Што е сигурно е сигурно.
:)

Јака иронија „мавна“, нексибе матер. Јас барем знам дека моите пари за гуми, последниве 15-тина години откако купувам гуми за моите коли, никогаш не отишле за нискобуџетни гуми. Со чиста свест ги препорачувам премиум гумите.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6506
« Одговори #5209 на: 01 Декември 2015, 09:56:13 am »
Јас прашав за тебе. Значи ти си тој, во товојта кола, и твоите рефлекси. Ти ги пумпаш или оставаш да ти се издишат гумите. Без разлика дали тигар или мишлен, исто ќе ти бидат издишани, пошто  ти си тој што ги одржуваш.Моето прашање беше многу лично, Ти што би сакал да имаш на кола. Еве, јас на пример би сакал во тој момент да ги имам Мишленот.  Зошто мислиш дека не е реален мојот пример? Тебе не може да ти се деси да ти истрча овчарот преку автопат и да го направиш мелено месо? Прашањето е многу едноставно, што ти влатко.клп би сакал да имаш во тој момент на колата?
Мојот избор што сакам да имам не ти дава право да носиш заклучоци во ЕКТСТРЕМИ кои што вријат на темава а и на други теми. Јас сакам Мишелин, нормално. Егото наполнето ли е сега? :) И тоа автоматски значи дека ако видам овчар на патот имам време да му намигнам, насмеам и да го избегнам зошто возам Мишелин? Или па до толку мишелинот е подобар од тигар/сава итн што значи живот или смрт секој пат кога нешто непредвидливо ќе се случи на патот? Мишелин ќе ги намали огромниот број на жртви на патиштата во Македонија? Свесен ли си дека на темава се даваат мислења за буџет кои што не се во склад со реалноста? Многу поголем процент важност треба да се даде на рефлексите а тоа си доаѓа со малку памет, свест за услови на патот, искуство итн. Се додека е поважно некој член да заебе друг член преку глумење попаметен/поискусен со давања "искуства" од типот на "батали савата лизга у прва упм не чини за ништо, батали барумот се лизга на суво" тогаш нити мишелин нити континентал не те спасува. Премногу важност и време се дава на гуми, а не на она другото што е многу многу многу поважно. Навистина немам намера повеќе да дискутирам околу ова.

Ете така, мишленче. Значи не се советите глупи и бескорисни. Советите си се на место. Дури и ти знаеш дека постои разлика. Кога ќе зборуваме за општа безбедност (имаш тема „како да ја подобриме состојбата на нашите патишта“), ќе зборуваме за тоа дали рефлексите зависат од паметот или од други работи :)
Јас сум многу свесен за советите што јас ги давам. И за буџетите. За друг што дава совети, не коментирам, секој си има право да даде совет али притоа никој не му дава за право да ја деградира личноста која дава спротивставен совет.
На гуми треба многу повеќе важност и време да се даде отколку на било кој друг дел од автомобилот врзан за безбедноста во сообраќајот. Тоа е допирната точка меѓу возилото и асфалтот. Од неа зависи патот на запирање и стабилноста на возилото. Гумата е најбитна!

Така бе Симо, каков заклучок донесе, твоите совети се на место. Ако се лажеме...

Безбедноста која што сакаш да ја прикажеш на форумов со купување на премиум гуми е минорна во однос на многу други побитни фактори. Ова е исто ако јас почнам сега на сита да им велам купувајте брембо кочници и дискови зошто со обични кочници патот за застанување е многу подолг. И така е вистина, но јас немам намера да купам брембо кочници на обичен автомобил за во сообраќај.

Или пак нешто уште побитно, сите коли што немаат АБС кочат многу подолго од коли со АБС во услови кога кочиш 90-100%. Е тука има навистина огромна разлика, која што често значи може да биде одговорна за голем број на потенцијални несреќи. Или да се форсира мислење дека патот на застанување е мноооогу подолг со зимски гуми во лето и летни гуми во зима. Тоа се тие работи кои што навистина се реални и прават огромни разлики кога возиш. Ама не, ќе се правиме силни и мора да го тупиме со стотици страници дека премиум си е премиум. Ох леле....
Твојата енергија и интерес за совети можат да бидат од многу поголемо значење во другите теми како на пример Како да го подобриме сообраќајот итн.

Разлика нормално дека има Симо. Ама имајте на ум и дека новите премиум Мишелин Алпин 5 се катастрофални лоши гуми на суво. Сава Ескимо има далеку подобра оцена во суво, истот така Семперит, BG Goodrich, Фулда Кристал Контрол, Firestone Winterhawk 3, Vredestein Snowtrac 5, Falken HS 449, Kleber Krisalp HP2, Toyo Snowprox, Avion Ice Touring ST  a да не ги спомнувам Континентал, Goodyear, Нокиан, Јокохама итн. И сеа шо праиме? Треба да почнам да го тупам на темава како мишелин нечини?

Дај малце олабавете се луѓе и бидете повнимателни и поумерени во своите искази кога делите "совети".

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29807
    • CARclub.mk
« Одговори #5210 на: 01 Декември 2015, 09:57:24 am »
Со што гуми излагаат од фабрика: VW Golf, Polo, Renault Megane, Alfa Romeo 159, Fiat Punto, Ford Fiesta, Skoda Rapid, Octavia, Hyndai i35, Kia Sportage, Rio, Ceed, Dacia Duster, Logan итн. Има некој од нив Nexen, Firestone, Tigar? Колку од нив имаат Continental, Good Year, Bridgestone, Hankook?

Мојот Голф дојде со Michelin. На татко ми мислам дека дојде со Hankook. На брат ми Пасатот дојде со Continental. Лани возевме поло што беше со Nexen. Нема правило.

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
« Одговори #5211 на: 01 Декември 2015, 10:13:24 am »
Еве пошто не спомна што имаш од гуми, не можам да претпоставам во кој сегмент се приближно или исто добри а во кои сегменти губат од премиум, ќе се послужам со пример за тоа што го зборувам уште од сабајле во овој пост.

Овде има тест на зимски гуми тестирани годинава: https://www.oeamtc.at/media/download/2015.09.21/144284197729.pdf

Linglong Green-Max Winter HP (последната) има исти карактеристики на мраз, како и прворангираната гума. Ама тоа не ја прави добра гума. Во сите други сегменти е шит. И затоа нема препорака од оеамтц. Можеби некој вози само на мраз, па е глупо да дава пари за GoodYear, кога и оваа гума ќе му врши иста работа, ама треба да знае чоекот дека ќе вози само на мраз. За all around потреби, треба секој сам да си оцени прво, колку пари има, второ, кои му се битните параметри, трето, во какви услови ќе ги вози гумите. Прочитај го мојот пост од сабајле и ќе видиш дека не тврдам дека е најдобра гума првата препорачана, туку дека премиум брендовите нудат воглавно добри карактеристики во сите сегменти, некоја повеќе, некоја помалку но балансот е тука.

Simo, spomnav. Vredestein snowtrac3
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Vredestein/Snowtrac-3.htm

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29807
    • CARclub.mk
« Одговори #5212 на: 01 Декември 2015, 10:19:48 am »
На гуми треба многу повеќе важност и време да се даде отколку на било кој друг дел од автомобилот врзан за безбедноста во сообраќајот. Тоа е допирната точка меѓу возилото и асфалтот. Од неа зависи патот на запирање и стабилноста на возилото. Гумата е најбитна!

Една од најважните работи кажани на форумов до сега, особено болдираното. Се надевам дека сите ќе го разберат ова.

Енивеј, не гледам потреба од смртно бранење на она што е купено. Секој со своите можности. Јас имам Nokian WR D3 зимски гуми од кои сум презадоволен (и оваа година уште не сум ги монтирал).

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5213 на: 01 Декември 2015, 10:23:33 am »
@vlatko.klp, очигледно тешко се разбираме, веројатно не сум доволно јасен, или лошо се изразувам. Ок, се откажувам од глупава дискусија. Јас во секој случај, ако мене некој ме праша „не се разбирам од гуми и имам XXX евра за зимски гуми“, нема да му кажам „земи си ги најефтините, заштеди и вежбај рефлекси“, туку ќе гледам да му препорачам најдоброто што може да му го приуштат тие пари.

Ах, не видов :) Сепак не си во „буџетниот“ сегмент со тие гуми, туку во „mid class", а таму често се појавуваат гуми со перформани блиску до премиум. Такви се и Semperit и Hankook, Fulda итн. Тука може да се направи одличен избор на гуми.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #5214 на: 01 Декември 2015, 10:25:40 am »
Еве пошто не спомна што имаш од гуми, не можам да претпоставам во кој сегмент се приближно или исто добри а во кои сегменти губат од премиум, ќе се послужам со пример за тоа што го зборувам уште од сабајле во овој пост.

Овде има тест на зимски гуми тестирани годинава: https://www.oeamtc.at/media/download/2015.09.21/144284197729.pdf

Linglong Green-Max Winter HP (последната) има исти карактеристики на мраз, како и прворангираната гума. Ама тоа не ја прави добра гума. Во сите други сегменти е шит. И затоа нема препорака од оеамтц. Можеби некој вози само на мраз, па е глупо да дава пари за GoodYear, кога и оваа гума ќе му врши иста работа, ама треба да знае чоекот дека ќе вози само на мраз. За all around потреби, треба секој сам да си оцени прво, колку пари има, второ, кои му се битните параметри, трето, во какви услови ќе ги вози гумите. Прочитај го мојот пост од сабајле и ќе видиш дека не тврдам дека е најдобра гума првата препорачана, туку дека премиум брендовите нудат воглавно добри карактеристики во сите сегменти, некоја повеќе, некоја помалку но балансот е тука.

Наследникот на овие гуми треба да е многу добра гума, барем според тестовите. Во ранг на никианот, континенталот итн. А и не се многу евтини, 300-400 ден. разлика од Континенталот и Гудиерот по гума во димензија 195 65 R15 http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Vredestein/Snowtrac-5.htm

Како што рече некој предходно, кочниците и гумите имаат приоритет пред се. Не се знае кога ќе ти излезе куче, човек, кога ќе ти закочи некој од чиста мира.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
« Одговори #5215 на: 01 Декември 2015, 10:28:42 am »
Зошто никаде на ниту еден тест не можам да ги најдам моите зимски гуми? Ако некој налетал на споредба кај што има гума hankook icept evo2 w320 нека постира да видам како се држат спрема другите.
Нема сеуште тестови, нови дека се изглеа. Ова ти е ривју, оцени од корисници.

http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Hankook/Winter-i-cept-evo2.htm

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6506
« Одговори #5216 на: 01 Декември 2015, 10:31:30 am »

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
« Одговори #5217 на: 01 Декември 2015, 10:52:22 am »

Ах, не видов :) Сепак не си во „буџетниот“ сегмент со тие гуми, туку во „mid class", а таму често се појавуваат гуми со перформани блиску до премиум. Такви се и Semperit и Hankook, Fulda итн. Тука може да се направи одличен избор на гуми.
[/quote]

sve sto e so cena do 3500 e budget za mene :))))

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17612
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #5218 на: 01 Декември 2015, 11:01:51 am »
^ На таа пара... ;D

Се зезам, carry on.

Отсутен Vlado_78

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 228
    • Pretty Womans from your city for night
« Одговори #5219 на: 01 Декември 2015, 12:48:32 pm »
Се изначитав деновиве со полемикава околу зимкиве гуми - мислам дека и лани ова време ја имаше истата :)
Горе-доле сите се у право али сите се со различен крутериум/можности и нормално дека некој кои има поголем буџет за гуми не може да го убеди другиот за да го зголеми буџетот кој и онака едвај ги одвоил парите да купи нови зимски гуми. И затоа мисли дека за неговите потреби таа гума е сосема доволна.
Добрата работа е дека ОДВОИЛ пари да купи нови зимски гуми!!!
Така да @Simo излишно натегање која била боља за суво/мокро, снег/мраз секој е со својот буџет и пак ќе нагласам дека е ДОБРО што купиле НОВИ гуми. Сепак ако возиш кола 3-4000евра е еден буџет за гуми а друг ако возиш кола од 15-20000евра...
Работава цело време е некого да убедиш да купи Мерцедес, а решил да купи Фиат пошто толку пари собрал и му е доволен за неговите потреби. А нели сите знаеме дека боље перформанси има Мерцедес во секој поглед, нели... :)