Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1370293 пати)

Присутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3282
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #5190 на: 30 Ноември 2015, 23:50:21 pm »

ја со оваа димензија на ф1 би се тркал :D

Поправено. 195/50 R16

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43947
  • Il Moderatore
« Одговори #5191 на: 30 Ноември 2015, 23:53:43 pm »
@Darko Мк5, за мене побитно е краток пат при (панично) застанување, отколку тракција. Је*и га, за тракција многу работи зависат, од тежина на возило, димензии, распоред на тежина итн. Не можам Стилото да го споредам со 166 во ниедна ситуација на тракција, стилото е „чигра“. Тек да го видиш спаркот на Миле?... Кај што он може без мака, со летни, ја веројатно би морал на 166 да стаам ланци, џабе ASR-и, џaбе други помагала. Сепак, кога ќе ставиш на една кола со исти карактеристики, различни гуми, ќе имаш претстава каде си.

Како што реков претходно, секој бира гуми според начинот на возење, услови во кои најчесто вози и буџетот пред се`. Може некоја гума од буџет делот да „изненади“ и да понуди подобри перформанси на дожд да речеме од премиум, ама многу веројатно дека во другите елементи (на суво, или на снег или на дожд) би била полоша. Премиум гумите нудат добри и избалансирани перформанси во секој сегмент. Тоа ги разликува од буџет гумите.  

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
« Одговори #5192 на: 01 Декември 2015, 00:10:31 am »
Koa vozis kao manjak kje ti bide pobitno panicno zastanuvanje :))) mene me ucele na sneg da drzam rastojanie i da pazam :P Mene mi treba trakcija, i u skopje i u mavrovo gazam ugornici po sneg :) Tezinata na spomnatite vozila pogore ne e drasticna. okolu 100 kila se u prasanje. Preeska ti napraiv presek megju sava i vredestein na maltene isti koli na ist teren so isti brzini, tovar itn itn itn.

Jas izbrav gumi spored nekoj tamu sto stail ocena na nekojsi forum. Bev siguren deka neam 500 evra za gumi pa zatoa padna odluka na vredestein i sum siguren deka i slednite kje bidat vredestein.

Eve kje go spomnam i zlatko pogore so Prime2, jas sve sto procitav za taa guma bese deka se prosecni ili losi, ama ete on gi iskinal od vozenje.

Spored mene mnogu zavisi i toa sto imas uvrteno u glavata deka mozes da naprais so zimski gumi. Zimski se, ne se gusenici... Ali pa zimska guma i impreza e mnogu slicno na gusenica (cool).

Da dopolnam: Poveli zemi go golfot i donesi zakljucok dali edna guma od budget segment moze da bide dovolno balansirana a da ne kosta puno pari.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5193 на: 01 Декември 2015, 00:41:05 am »
Еве пошто не спомна што имаш од гуми, не можам да претпоставам во кој сегмент се приближно или исто добри а во кои сегменти губат од премиум, ќе се послужам со пример за тоа што го зборувам уште од сабајле во овој пост.

Овде има тест на зимски гуми тестирани годинава: https://www.oeamtc.at/media/download/2015.09.21/144284197729.pdf

Linglong Green-Max Winter HP (последната) има исти карактеристики на мраз, како и прворангираната гума. Ама тоа не ја прави добра гума. Во сите други сегменти е шит. И затоа нема препорака од оеамтц. Можеби некој вози само на мраз, па е глупо да дава пари за GoodYear, кога и оваа гума ќе му врши иста работа, ама треба да знае чоекот дека ќе вози само на мраз. За all around потреби, треба секој сам да си оцени прво, колку пари има, второ, кои му се битните параметри, трето, во какви услови ќе ги вози гумите. Прочитај го мојот пост од сабајле и ќе видиш дека не тврдам дека е најдобра гума првата препорачана, туку дека премиум брендовите нудат воглавно добри карактеристики во сите сегменти, некоја повеќе, некоја помалку но балансот е тука.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен mushovlae

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 168
« Одговори #5194 на: 01 Декември 2015, 04:28:34 am »
По долго двоумење денеска ставени континентал CWC ts850 185/65/15 од пнеуматик 3900.После летните континентал CPC5(од кој сум презадоволен)мислам дека и со овие ке бидам.Произведени франција 38/15(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Да кажам некој збор за гумиве после извозени 400 км.Саботата падна првиот поасален снег на планините и добра прилика да се подиши чист воздух и да се пробаат новите гуми.Релација Скопје-Шапка.Пред саботата истури дожд и гумите се покажаа одлично,лепат за асфалт.Имав и прилика да ги тестирам на кочење по тој хаос кога ке заврне во Скопје се вози лудо,копаат во место на кочење.Тоа е за на дожд,кога ја качував шапка(Ке постирам слики)беше -2 патот влажен и подзамрзнат,нормална вожња по кривини колата не мрдна камо ли да пролизга.Кога се качив горе темературата беше -4.Ратраците поминале до пред хотелите,кај хотелот на паркингот имаше снег.Колата како ратрак тргнува без никаков проблем(без да пролизга)на снег.За гумите топла препорака за кратко време имав прилика да ги пробам во сите варијанти.Имам само мала замерка малце се бучни на автопат на суво,не се којзнае колку ама се приметува со 130км.Со летните CPC5 сум презадоволен и со овие исто.И све сто кажа Simo - Carrier159 последниве 3 страни потпис од мене.Јас се заебавав со абе скапи ми се што има везе нема разлика,зимав ханкок,кумхо,сава и други модели.Кога видов сега со летниве и зимскиве континентал колкава разлика има и колку сум бил во заблуда.И колку се поскапи,савата S3+ ми ги даваа 2900 овие 3900 а летните ханкок ми ги даваа 3000 ден а CPC5 4000 ден од гума,на 3-4 години менуваш зимски-летни од прилика 4 гуми 4000денари се поскапи,1000ден годишно 80 месечно.Смешна сума за тоа што добиваш.Тоа е мое мислење еве и слики од саботата.

Отсутен mushovlae

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 168
« Одговори #5195 на: 01 Декември 2015, 04:35:27 am »

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6506
« Одговори #5196 на: 01 Декември 2015, 07:14:12 am »
Симо, повторно со твоите примери. Искрено не гледам поента. Јас можам истото да ти го кажам, ама разликата е што е многу многу поверојатно да се случи.

Ќе го земеме истиот твој пример со овчарот, ама во првиот случај возам со мишелин зимски а во вториот со сава. Арно ама возилото што е со мишелин има издишани гуми по малку така, го вози жена и има рефлекс = 0. Во вториов пример возиш ти со савата, напумпани гумите како што треба, и си фокусиран на патот и можеш да изреагираш многу многу порано. Е овој пример ти е многу пореален и што е уште побитно многу поверојатен да се случи, уствари се случува секој ден. Секој возач различно реагира, сите имаат разчично искусто и претстава што е сигурно возење. Ама никаде не видов тема да се дискутира на тоа, туку на оваа тема се земаат огромни екстреми од типот на мишелинот може да ти спаси живот ако ти излезе куче на патот, таа милисекунда што ќе застанеш побрзо значи живот или смрт. Со вакви искази се губи самата поента.

Камо сите да возеа според условите и прописите на патот и да имаа Дебика нови зимски гуми (2-3 години старост) и летни гуми нексен (2-3 години старост).

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5197 на: 01 Декември 2015, 07:31:15 am »
Јас прашав за тебе. Значи ти си тој, во товојта кола, и твоите рефлекси. Ти ги пумпаш или оставаш да ти се издишат гумите. Без разлика дали тигар или мишлен, исто ќе ти бидат издишани, пошто  ти си тој што ги одржуваш.Моето прашање беше многу лично, Ти што би сакал да имаш на кола. Еве, јас на пример би сакал во тој момент да ги имам Мишленот.  Зошто мислиш дека не е реален мојот пример? Тебе не може да ти се деси да ти истрча овчарот преку автопат и да го направиш мелено месо? Прашањето е многу едноставно, што ти влатко.клп би сакал да имаш во тој момент на колата?

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6871
  • Бенве сие бенве
Одг:
« Одговори #5198 на: 01 Декември 2015, 07:35:05 am »
Зошто никаде на ниту еден тест не можам да ги најдам моите зимски гуми? Ако некој налетал на споредба кај што има гума hankook icept evo2 w320 нека постира да видам како се држат спрема другите.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55054
  • Махер
Одг: Одг: Зимски гуми?
« Одговори #5199 на: 01 Декември 2015, 08:02:25 am »
По долго двоумење денеска ставени континентал CWC ts850 185/65/15 од пнеуматик 3900.После летните континентал CPC5(од кој сум презадоволен)мислам дека и со овие ке бидам.Произведени франција 38/15(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Да кажам некој збор за гумиве после извозени 400 км.Саботата падна првиот поасален снег на планините и добра прилика да се подиши чист воздух и да се пробаат новите гуми.Релација Скопје-Шапка.Пред саботата истури дожд и гумите се покажаа одлично,лепат за асфалт.Имав и прилика да ги тестирам на кочење по тој хаос кога ке заврне во Скопје се вози лудо,копаат во место на кочење.Тоа е за на дожд,кога ја качував шапка(Ке постирам слики)беше -2 патот влажен и подзамрзнат,нормална вожња по кривини колата не мрдна камо ли да пролизга.Кога се качив горе темературата беше -4.Ратраците поминале до пред хотелите,кај хотелот на паркингот имаше снег.Колата како ратрак тргнува без никаков проблем(без да пролизга)на снег.За гумите топла препорака за кратко време имав прилика да ги пробам во сите варијанти.Имам само мала замерка малце се бучни на автопат на суво,не се којзнае колку ама се приметува со 130км.Со летните CPC5 сум презадоволен и со овие исто.И све сто кажа Simo - Carrier159 последниве 3 страни потпис од мене.Јас се заебавав со абе скапи ми се што има везе нема разлика,зимав ханкок,кумхо,сава и други модели.Кога видов сега со летниве и зимскиве континентал колкава разлика има и колку сум бил во заблуда.И колку се поскапи,савата S3+ ми ги даваа 2900 овие 3900 а летните ханкок ми ги даваа 3000 ден а CPC5 4000 ден од гума,на 3-4 години менуваш зимски-летни од прилика 4 гуми 4000денари се поскапи,1000ден годишно 80 месечно.Смешна сума за тоа што добиваш.Тоа е мое мислење еве и слики од саботата.
Сега ти е јасно зошто јас ги препорачувам ТС830/850, а и повеќето колеги од форумов. Драго ми е што си задоволен. :)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6506
« Одговори #5200 на: 01 Декември 2015, 08:26:42 am »
Јас прашав за тебе. Значи ти си тој, во товојта кола, и твоите рефлекси. Ти ги пумпаш или оставаш да ти се издишат гумите. Без разлика дали тигар или мишлен, исто ќе ти бидат издишани, пошто  ти си тој што ги одржуваш.Моето прашање беше многу лично, Ти што би сакал да имаш на кола. Еве, јас на пример би сакал во тој момент да ги имам Мишленот.  Зошто мислиш дека не е реален мојот пример? Тебе не може да ти се деси да ти истрча овчарот преку автопат и да го направиш мелено месо? Прашањето е многу едноставно, што ти влатко.клп би сакал да имаш во тој момент на колата?
Мојот избор што сакам да имам не ти дава право да носиш заклучоци во ЕКТСТРЕМИ кои што вријат на темава а и на други теми. Јас сакам Мишелин, нормално. Егото наполнето ли е сега? :) И тоа автоматски значи дека ако видам овчар на патот имам време да му намигнам, насмеам и да го избегнам зошто возам Мишелин? Или па до толку мишелинот е подобар од тигар/сава итн што значи живот или смрт секој пат кога нешто непредвидливо ќе се случи на патот? Мишелин ќе ги намали огромниот број на жртви на патиштата во Македонија? Свесен ли си дека на темава се даваат мислења за буџет кои што не се во склад со реалноста? Многу поголем процент важност треба да се даде на рефлексите а тоа си доаѓа со малку памет, свест за услови на патот, искуство итн. Се додека е поважно некој член да заебе друг член преку глумење попаметен/поискусен со давања "искуства" од типот на "батали савата лизга у прва упм не чини за ништо, батали барумот се лизга на суво" тогаш нити мишелин нити континентал не те спасува. Премногу важност и време се дава на гуми, а не на она другото што е многу многу многу поважно. Навистина немам намера повеќе да дискутирам околу ова.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6558
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #5201 на: 01 Декември 2015, 08:27:59 am »
За кочење на влажно убо е да се гледа ЕУ ознаката (за веродостојноста друг можи знај), така да според неа,
буџет и премиум гуми со иста ознака за кочење на влажно исто ќе закочат/изгазат овчарот.

Само работата е што многу малку буџет гуми имаат иста или подобра ознака од премиум за истата димензија.  ;D

Другарка сега брзо стави две олсизон гуми(тигар) во пневматик за да проверам дека уствари тигар нема гуми за цела сезона,
само зимски и летни, па таа сега или летни или зимски ставила. Со татко му ставала, па кој кого врзвал таму во пневматик не знам...

И со оглед на репутацијата на форумов, молам повеќе да не се за пишува М+С гуми, освен ако не се работи за офроуд гуми за Лада нива и слично.
Се знај на страните како се поделени гумите, зимски, летни и за цела сезона.  :)

Присутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
« Одговори #5202 на: 01 Декември 2015, 08:29:47 am »
@МАРЈАН
Нови се, затоа нема тестови.

р.ѕ.

Среќа што сите сељаци и овчари се преселија во Скопје, па веројатноста овчар да ти излезе кај Градско на пат, по теоријата на Симо, веќе е неважечка.

Симо, најди си нов изговор за претрчување на улица.
BTW, ме интересира кога ке ги смениш твоите буџетни Нексен, со некој премиум бренд, пошто во моите очи изгледаш како потенцијален убица по градските улици, бидејќи тука возиш, во град.
Се плашам за безбедноста на моето дете, нормално, кога преминува улица за во училиште.

;)
« Последно менување: 01 Декември 2015, 08:35:49 am SaleSk »
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5203 на: 01 Декември 2015, 09:18:56 am »
Јас прашав за тебе. Значи ти си тој, во товојта кола, и твоите рефлекси. Ти ги пумпаш или оставаш да ти се издишат гумите. Без разлика дали тигар или мишлен, исто ќе ти бидат издишани, пошто  ти си тој што ги одржуваш.Моето прашање беше многу лично, Ти што би сакал да имаш на кола. Еве, јас на пример би сакал во тој момент да ги имам Мишленот.  Зошто мислиш дека не е реален мојот пример? Тебе не може да ти се деси да ти истрча овчарот преку автопат и да го направиш мелено месо? Прашањето е многу едноставно, што ти влатко.клп би сакал да имаш во тој момент на колата?
Мојот избор што сакам да имам не ти дава право да носиш заклучоци во ЕКТСТРЕМИ кои што вријат на темава а и на други теми. Јас сакам Мишелин, нормално. Егото наполнето ли е сега? :) И тоа автоматски значи дека ако видам овчар на патот имам време да му намигнам, насмеам и да го избегнам зошто возам Мишелин? Или па до толку мишелинот е подобар од тигар/сава итн што значи живот или смрт секој пат кога нешто непредвидливо ќе се случи на патот? Мишелин ќе ги намали огромниот број на жртви на патиштата во Македонија? Свесен ли си дека на темава се даваат мислења за буџет кои што не се во склад со реалноста? Многу поголем процент важност треба да се даде на рефлексите а тоа си доаѓа со малку памет, свест за услови на патот, искуство итн. Се додека е поважно некој член да заебе друг член преку глумење попаметен/поискусен со давања "искуства" од типот на "батали савата лизга у прва упм не чини за ништо, батали барумот се лизга на суво" тогаш нити мишелин нити континентал не те спасува. Премногу важност и време се дава на гуми, а не на она другото што е многу многу многу поважно. Навистина немам намера повеќе да дискутирам околу ова.

Ете така, мишленче. Значи не се советите глупи и бескорисни. Советите си се на место. Дури и ти знаеш дека постои разлика. Кога ќе зборуваме за општа безбедност (имаш тема „како да ја подобриме состојбата на нашите патишта“), ќе зборуваме за тоа дали рефлексите зависат од паметот или од други работи :)
Јас сум многу свесен за советите што јас ги давам. И за буџетите. За друг што дава совети, не коментирам, секој си има право да даде совет али притоа никој не му дава за право да ја деградира личноста која дава спротивставен совет.
На гуми треба многу повеќе важност и време да се даде отколку на било кој друг дел од автомобилот врзан за безбедноста во сообраќајот. Тоа е допирната точка меѓу возилото и асфалтот. Од неа зависи патот на запирање и стабилноста на возилото. Гумата е најбитна!

« Последно менување: 01 Декември 2015, 09:28:38 am Simo - Carrier159 »

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг:
« Одговори #5204 на: 01 Декември 2015, 09:28:00 am »
Гуми и кочници секогаш треба да се приоритет, другото е левел подоле.