Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1368811 пати)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6870
  • Бенве сие бенве
Одг: Одг:
« Одговори #5175 на: 30 Ноември 2015, 18:13:16 pm »
Работата со гумите е што high performance му треба на секој. Особено во непредвидени ситуации.
Купи си кола од 300+ коња, може ќе ти спаси живот при ризично престигнување некогаш

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
Одг:
« Одговори #5176 на: 30 Ноември 2015, 18:29:18 pm »
Fala bogu deka ke ti go spasi. Vo kombinacija so high performance gumi i kochnici i veshanje, chuda ke pravi.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43941
  • Il Moderatore
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #5177 на: 30 Ноември 2015, 20:49:57 pm »
Абе доста глумите ескперти.

Напротив, да глумевме експерти ќе кажевме „оваа гума има ваква компонента со такви карактеристики, при тие температури и временски услови“ или некои такви муабети. Пошто не глумиме експерти, препорачуваме  она што експертите викаат дека е најдобро.

Кај мене зимите траат онака јако од овој период до март-април, со многу повеќе снег, мраз итн, па е огромна реткост да видам автомобил со некаква си премиум гума. Редовно пример гледам Голф 7 со Барум гуми или пак БМВ 5 серија со Нексен зимски, џипови со некои зимски гуми на кој што името не им го знам. Па сум длабоко убеден дека уделот на овие "лоши" гуми е илјадници пати помал отколку возачките способности на лицето што вози автомобил во ситуација која што треба да имаш добри рефлекси и искуство.
Уделот во што?
Добра гума ќе му овозможи на искусниот да го искористи нејзиниот потенцијал во сите услови, а на неискусниот да не изгуби непредвидено контрола. Со лоши гуми, мора да се ослонува на искуство и осет стекнат при возење. Има милион возачи у МК (за ти таму кај што си, неам појма), кои возат само тогаш кога не чини времето, заота што им е максимално отежнато движењето со други превозни средства или пешки во тие услови. Тие возат 30 пати во годината. Искуството им е  минимално. Повеќе би сакал тие луѓе да имаат асални гуми, отколку таксиста на пример (иако и овие се лоботомирани донекаде).

Дали си имал ти ханкок или мишелин алпин ама баш ништо нема да ти смени. Во сообраќајот треба горе доле да се вози според прописите и се ќе биде во ред, без разлика каква гума возиш, само да е нова гума (3-4 години или 30-40.000км).

Еве, возиме по прописи.. 120 на автопат. Ти претрчува овчарот кај бензинската кај „Градско“ во сред ноќ, времето е влажно. Ти ја здогледуваш
опасноста прилично касно. Притискаш на кочница панично. Што би сакал да имаш на кола?! Michelin или Tigar?

Не велам дека нема разлика, ама и давате преголемо значење наместо имање култура кога се вози и да се мисли за другите учесници во сообраќајот.

Не даваме преголемо значење. Даваме совет. На крајот на краиштата, кај нас во Македонија, се знае што одлучува. Длабочината на џебот. За таму ти кај што си, неам појма.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
« Одговори #5178 на: 30 Ноември 2015, 21:05:57 pm »
Абе доста .............

Најдобро е на форумов да не прашуваш за совет, или да дадеш сопствено мислење.
1. Сите ке ти препорачаат нешто што е во топ 3 на светските листи, затоа што само тие премиум работи во животот можат да ти бидат од корист.
Од зимски гуми препораките се ТЅ850, Мишелин Алпин незнам кој и ГудЈеар УГ9. Евентуално Нокиан WR D3.
2. Ако некој праша за совет и ти дадеш мислење, а е различно од погоре нашишаното, и се потрудиш да објасниш зошто е тоа така, стануваш експерт, или си контраш, или кроиш завери со тоа што пропаграш лоу буџет гуми и ги наведуваш луѓето да бидат самоубици или потенцијални убици.

:)

Прашање на време е кога ке почнат да препорачуваат да се вози Мајбах или Бентли или што ти ја знам.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #5179 на: 30 Ноември 2015, 21:15:04 pm »
Јас возам Гранде Пунто со Fulda зимски гуми. Другарче вози Гранде Пунто со Корморан (Тигар) зимски гуми. Тестирани во секакви услови.

1) Фулдата е потивка
2) Фулдата има подобра управливост на суво/водено (поцврст страничен ѕид)
3) Корморан е исто толку добра на снег како и Фулдата
4) Корморан е подобра на мраз

Фулда Кристал Монтеро 3 вс Нокиан ВР Д3

1) Фулда е потивка
2) Фулда подобра тракција на суво/водено/снег
3) Еднаква управливост при суво и водено
4) Нокиан најдобро кочење од сите три

Сујбективно објективен тест во реални услови тестирано на исто возило.

Фулда - 185/65/15
Корморан - 185/65/15
Нокиан - 195/55/16

Корморан - 10 800 ден за сет 4 гуми
Фулда - 13 000 за сет 4 гуми
Нокиан - не паметам но, беа прилично поскапи.

Наредните зимски гуми кои ќе ги купам ќе бидат Тигар Винтера. Толку од мене

I’m so mean, I make medicine sick

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5180 на: 30 Ноември 2015, 21:18:22 pm »

Прашање на време е кога ке почнат да препорачуваат да се вози Мајбах или Бентли или што ти ја знам.

Еве, ако може ја прв ќе почнам, на секој што може да си дозволи, му препорачувам Мајбах или Бентли или Ролс да вози Или нешто од тој калибар. Другиве масовно продуцирани работи се чиста конфекција.

Едит: Али пошто темава е за зимски гуми, ќе препорачам на секој што може да си дозволи, барем Dunlop Wintersport 4D.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 544
« Одговори #5181 на: 30 Ноември 2015, 21:24:05 pm »
А баш за Масерати се решив...ништо да присоберам уште троа да не фрлам пари за џабе.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55053
  • Махер
« Одговори #5182 на: 30 Ноември 2015, 21:26:26 pm »
Цена за данлопот 185/65/14ки или 195/50/15 некој? Поефтини се од ТС830 или не? 5000 е Континенталот.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #5183 на: 30 Ноември 2015, 21:38:16 pm »

Еве, ако може ја прв ќе почнам, на секој што може да си дозволи, му препорачувам Мајбах или Бентли или Ролс да вози Или нешто од тој калибар. Другиве масовно продуцирани работи се чиста конфекција.

Едит: Али пошто темава е за зимски гуми, ќе препорачам на секој што може да си дозволи, барем Dunlop Wintersport 4D.

Ги вози татко ми на неговата кола, одлични гуми но брзо се трошат некако :/
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
« Одговори #5184 на: 30 Ноември 2015, 22:10:02 pm »
jas vozam vredestein snowtrac 3, drugar mi vozi sava eskimo s3. jas goljf on leon. isti kurac. razlikata bese 100 evra. Kaj sto se kaciv jas se kaci i on, kako kocam na mokro taka i on... taka da neznam kolku drzi voda muabetov za ultra skupi zimski gumi na vozila vo prilicno ista klasa i mokjnost.  Da, ako vozam porsche valjda kje mi treba nekoja ultra skupa guma, ali na standard auta i na patista kaj sto e ludo da se vozi nad 120 gumite nema bas da ti napraat nekoja golema razlika.

Skoro sekoj vikend sum vo mavrovo, zimo leto... nitu ednas sum nemal problem so razlicni klasi na zimski gumi.  Ako vozis bez pamet ni gumi so klinovi nema da te spasat.

Присутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3281
« Одговори #5185 на: 30 Ноември 2015, 22:33:32 pm »

Еве, возиме по прописи.. 120 на автопат. Ти претрчува овчарот кај бензинската кај „Градско“ во сред ноќ, времето е влажно. Ти ја здогледуваш опасноста прилично касно. Притискаш на кочница панично. Што би сакал да имаш на кола?! Michelin или Tigar?

Бидејќи сум имал мноогу вакви ситуации и со летни и зимски гуми (со премиум и непремиум), во ваква ситуација никој нема да посака да ја има Tigar-от на бандаж.

Не велам дека Тигарот, Нексенот и слични се лоши гуми во просечна секојдневна експлоатација (или секоја непремиум гума), далеку од тоа, ама во ситуација каква што опиша Симо погоре, разликата во кочење може да биде 20-50 МЕТРИ!!!

Јас моментално возам Firestone 195/50 R15 зимски и Hankook Ventus Prime 2 195/50 R16 летни. И од двете постави сум солидно задоволен.
Нормално со зимските гуми помалку се ку*чам, затоа што имам мала недоверба за нив (психолошка), но до сега ме немаат изневерено. На мокро се одлични, имам возено 120+ на многу пороен дожд на добро накиснат пат и не дојдов во ситуација на аквапланинг, држат како што се очекува. На снег се добри, имаат добар грип, но се далеку полоши од Nokian пневматиците што ги имам возено претходно. На мраз и снег во принцип не излагам со возило никаде освен ако не е ептен неопходно заради здравствени и слични причини. Firestone се доста бучни, меки се и на температура повисока од 15 степени свират кога вртиш во свиок и меки се како мастика.

Со Hankook-от сум немал никакви проблеми ниту пак ме изневериле, а сум ги возел и малтретирал многу (нема да коментирам тука за нив темата е за зимски гуми)
« Последно менување: 30 Ноември 2015, 23:49:41 pm zlatkoa »

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5186 на: 30 Ноември 2015, 22:49:30 pm »
 Da, ako vozam porsche valjda kje mi treba nekoja ultra skupa guma, ali na standard auta i na patista kaj sto e ludo da se vozi nad 120 gumite nema bas da ti napraat nekoja golema razlika.

Oва е за летни премиум вс буџет: https://youtu.be/e2c9Ry0JfMw?t=150 (70mph премиум кочи у место, буџет шишка со 30mph)
Ова е зимски премиум вс буџет: https://youtu.be/viMDE95VTfE?t=78 (при 30км/ч премиум кочи у место буџет цела кола повеќе)

Ваши пари, ваши одлуки.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #5187 на: 30 Ноември 2015, 23:38:54 pm »
Најдобро е на форумов да не прашуваш за совет, или да дадеш сопствено мислење.
1. Сите ке ти препорачаат нешто што е во топ 3 на светските листи, затоа што само тие премиум работи во животот можат да ти бидат од корист.
Не бе! Има и такви шо ќе те убедуваат дека зимска гума е глупост и измишљотина за да им ги земат парите на луѓето, а тие 3 дена во годината за кои се прават зимските гуми можеш да не возиш кола!  ::)

Цитат
Од зимски гуми препораките се ТЅ850, Мишелин Алпин незнам кој и ГудЈеар УГ9. Евентуално Нокиан WR D3.
Еве јас не препорачувам Мишелин Алпин за во Скопје! Ги возев на Маздата и тврдам дека Сава Ескимо С3+ има подобри перформанси при скопските зими.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
« Одговори #5188 на: 30 Ноември 2015, 23:42:07 pm »
Simo, kako da ti kazam deka eden momak, sto mnogu dobro go znaes, zaglavi so audito onamu kaj sto jas bez problem se kacuvam so golfot? A on vozi michelin...

Eve ti edna fotka, pred 3 godini. onoj so q7 sigurno bese dobro opremen a jas so budget gumi...
https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/383336_10150484899790897_2051250376_n.jpg?oh=94d7cb95ade4192ec191f7a4fd2c61d3&oe=56E45A35

ova e straza, baagji sneg na patot ama ne razgazen i nemase problem. Se dodeka ne naletavme na zaglaveni koli i tolku, nitu toj so dzipot nitu jas nagore.

Vo pravo si za kocenjeto, no zemi go faktot deka taa podloga e tolku utapkana sto e napraena lizgaliste. Recisi i da nemame takvi uslovi. Jas licno dosega 10% od zimski period sum vozel po takva klizava podloga. Druga e trakcijata na svez sneg, druga e na natapkan sneg a druga e na vlazni kolovozi. Znaci vlazni a ne u reka!

Fakt e deka ima razliki megju komponentite ama nitu edna zimska guma nema da te izvadi od govna ako zgazis na staklo.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #5189 на: 30 Ноември 2015, 23:42:38 pm »

Еве, возиме по прописи.. 120 на автопат. Ти претрчува овчарот кај бензинската кај „Градско“ во сред ноќ, времето е влажно. Ти ја здогледуваш опасноста прилично касно. Притискаш на кочница панично. Што би сакал да имаш на кола?! Michelin или Tigar?

Бидејќи сум имал мноогу вакви ситуации и со летни и зимски гуми (со премиум и непремиум), во ваква ситуација никој нема да посака да ја има Tigar-от на бандаж.

Не велам дека Тигарот, Нексенот и слични се лоши гуми во просечна секојдневна експлоатација (или секоја непремиум гума), далеку од тоа, ама во ситуација каква што опиша Симо погоре, разликата во кочење може да биде 20-50 МЕТРИ!!!

Јас моментално возам Firestone 195/50 R15 зимски и Hankook Ventus Prime 2 195/15 R16 летни. И од двете постави сум солидно задоволен.
Нормално со зимските гуми помалку се ку*чам, затоа што имам мала недоверба за нив (психолошка), но до сега ме немаат изневерено. На мокро се одлични, имам возено 120+ на многу пороен дожд на добро накиснат пат и не дојдов во ситуација на аквапланинг, држат како што се очекува. На снег се добри, имаат добар грип, но се далеку полоши од Nokian пневматиците што ги имам возено претходно. На мраз и снег во принцип не излагам со возило никаде освен ако не е ептен неопходно заради здравствени и слични причини. Firestone се доста бучни, меки се и на температура повисока од 15 степени свират кога вртиш во свиок и меки се како мастика.

Со Hankook-от сум немал никакви проблеми ниту пак ме изневериле, а сум ги возел и малтретирал многу (нема да коментирам тука за нив темата е за зимски гуми)

ја со оваа димензија на ф1 би се тркал :D