Автор Тема: Храна  (Прочитано 1390108 пати)

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3661
Одг: Храна
« Одговори #8295 на: 07 Мај 2026, 18:22:47 pm »
Ако ти кажам дека на некои маркети им е наредено да „крадат“, ќе речеш не е точно. Ама јас лично имам разговарано со претпоставена во еден маркет и ми кажа дека за 1,2,3,4,5 денари кусур пробуваат да не враќаат „немам ситно“ и слично.

Сега замислете колкав обрт се прави на толку ситнеж кога тоа се случува секој ден на илјадници луѓе. Некому 2-3 денари не му значат ништо, ама кога ќе се собере од сите муштерии, излегуваат сериозни пари.

Во Аеродром во еден од маркетите истата приказна „леле немаме 2 денари кусур“, „немам ситно“. На тоа мојот одговор е: јави се кај газдите што ти даваат плата и кажи им дека немаш ситни пари за работа, нека ви обезбедат кусур за смена едноставно е ке ги роди двата диНара и оро ке игра. А не на рулет да се вртат наши пари , па ке нема кусур па  ке нема.

И да се разбереме, немам ништо против вработените. Имам против неспособни и неодговорни газди и систем што дозволува вакви работи. И пак ќе речам ако не влеземе во ЕУ, нема да има ни ред ни бутур во државава
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен Кољо

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 240
    • MVP Ring
« Одговори #8296 на: 07 Мај 2026, 23:31:44 pm »

Ако ти кажам дека на некои маркети им е наредено да „крадат“, ќе речеш не е точно. Ама јас лично имам разговарано со претпоставена во еден маркет и ми кажа дека за 1,2,3,4,5 денари кусур пробуваат да не враќаат „немам ситно“ и слично.

Сега замислете колкав обрт се прави на толку ситнеж кога тоа се случува секој ден на илјадници луѓе. Некому 2-3 денари не му значат ништо, ама кога ќе се собере од сите муштерии, излегуваат сериозни пари.

Во Аеродром во еден од маркетите истата приказна „леле немаме 2 денари кусур“, „немам ситно“. На тоа мојот одговор е: јави се кај газдите што ти даваат плата и кажи им дека немаш ситни пари за работа, нека ви обезбедат кусур за смена едноставно е ке ги роди двата диНара и оро ке игра. А не на рулет да се вртат наши пари , па ке нема кусур па  ке нема.

И да се разбереме, немам ништо против вработените. Имам против неспособни и неодговорни газди и систем што дозволува вакви работи. И пак ќе речам ако не влеземе во ЕУ, нема да има ни ред ни бутур во државава

И заборави да кажеш дека ако треба да вратат 8-9 денари, враќаат цела десетка, и така се пребиваат.

Мислам, ако мислиш дека ти ги крадат твоите 2-3 денари, можда треба да пробаш без контактно плаќање.
Колку ли само треба да ти биде досадно во животот да се расправаш за два денари?

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3661
« Одговори #8297 на: 08 Мај 2026, 06:40:26 am »

И заборави да кажеш дека ако треба да вратат 8-9 денари, враќаат цела десетка, и така се пребиваат.

Мислам, ако мислиш дека ти ги крадат твоите 2-3 денари, можда треба да пробаш без контактно плаќање.
Колку ли само треба да ти биде досадно во животот да се расправаш за два денари?

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Не мора да ми врати ќе си врати и ќе работи/работат како што треба. Значи, сите останати се будали по светов , а само кај нас газот место глава и најпаметни сме за сè почнувајќи од ментален склоп, култура, етика, однос итн.

Каде и да сум плаќал нешто со мои пари, нормално е да ми вратат кусур. Имам избор: кеш или картичка. А ако треба и тоа да го разглабиме нема проблем, ќе научиме нешто ново. Спиј на тоа дека само со интернет што го имаш ќе плаќаш бесплатно. Запамти: нема ништо бесплатно.

Гарант нема јас да останам должен на маркетот, ниту пак вработена на територија на Македонија вработена во маркет ке вади писанка/тетратка како во 1942 година за да ме  запишува - вересија. Мислам 21 век 2026 година.

Денот мојот, твојот и на сите луѓе на планетава трае исто 24h. Некој сега легнува, некој сега станува. Тоа што некој избрал каде ќе се буди на планетава, ниту го прави досаден, ниту забавен.Сите умираме со секој нов ден, жив човек соочување со себе и околу себе дека не сме бесмртни ако можеме позитвно да влијаеме во ред некој ке го препознае тоа , али не може јас пак нема да дозволам нормализирање на нешто што не неможе да се нормализира, не треба да стоиме ништо не стои ни време, галаксии па не и човечки ум.Ако одиме напред одиме ако не еве бујрум окрени се околу себе и гледај каде сме.Да повоториме не сме 42 втора па кусур имало немало писанки/вересии, бедно е тоа што мајндсетот е таков каков е и после многу многу години во одредени сфери на пример ова ако нормализираш ова и дека ти е океј и не се работи за кусур од денар,два и четири...
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44983
  • Il Moderatore
« Одговори #8298 на: 08 Мај 2026, 08:13:43 am »
Како стигнавме од погрешно куцнати 100 денари од касиерка, која секако ако се на фискална ќе мора да ги раздужи парите од каса, и секако нема да види денар од нив, до оваа стратешка философска мудрина - свака част!

Денот мојот, твојот и на сите луѓе на планетава трае исто 24h. Некој сега легнува, некој сега станува. Тоа што некој избрал каде ќе се буди на планетава, ниту го прави досаден, ниту забавен.Сите умираме со секој нов ден, жив човек соочување со себе и околу себе дека не сме бесмртни ако можеме позитвно да влијаеме во ред некој ке го препознае тоа , али не може јас пак нема да дозволам нормализирање на нешто што не неможе да се нормализира, не треба да стоиме ништо не стои ни време, галаксии па не и човечки ум.Ако одиме напред одиме ако не еве бујрум окрени се околу себе и гледај каде сме.

;D ;D ;D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7670
  • French diamond
« Одговори #8299 на: 08 Мај 2026, 09:28:49 am »
Во право е Џимни, ај пробај ти на сметка од еве 50 денари, да им дадеш 48 и речи немам ситно за уште 2 денари...ќе видиш дали ќе ти речат  океј е. Мада во последно не ми се десило да немаат ситно.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30629
    • CARclub.mk
« Одговори #8300 на: 08 Мај 2026, 09:32:22 am »
Ми се десило и тоа, ехе-хееее.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7233
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #8301 на: 08 Мај 2026, 09:57:38 am »
Баш вчера за 2 денари во Веро ми ги простија, 1602ден сметка, му давам 2000ден, немам два денари, во ред е ми велат и ми враќа 400ден, па и во меѓувреме друг се врате да му ги врати тие 2 денари шо му ги борџеше на Веро.

Некој ќе остави денар два, некој ќе нема и плус минус се се балансира.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44983
  • Il Moderatore
« Одговори #8302 на: 08 Мај 2026, 10:02:38 am »
Се десило на 53 денари ја да неам 3, и да поминам со 50фче...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18040
« Одговори #8303 на: 08 Мај 2026, 12:57:14 pm »
Секако се десило, остајте го Џимни, рипнал терапија па има напливи на халуцинации.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 981
  • The best or nothing.
« Одговори #8304 на: 12 Мај 2026, 22:18:13 pm »
Кажете добра биртија или место, каде можам да порачам добри кебапи.
Ќе ми требаат околу 50 комада.
Локација: Скопје.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 4069
« Одговори #8305 на: 12 Мај 2026, 22:50:05 pm »
Ем мер лисиче

Sent from my iPhone using Tapatalk
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2536
« Одговори #8306 на: 13 Мај 2026, 15:02:21 pm »

За 50 кебапи ли бараш совет на форум човече…

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6303
« Одговори #8307 на: 13 Мај 2026, 15:17:01 pm »
Широк поим е Скопје, ако шпарташ по приградските села/населби има едно Дениел во Драчево. Беше солиден последно, до душе јас џигер јадев и беше топ, ама знам дека и скарата е добра.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4122
« Одговори #8308 на: 13 Мај 2026, 15:23:03 pm »
Како стигнавме од погрешно куцнати 100 денари од касиерка, која секако ако се на фискална ќе мора да ги раздужи парите од каса, и секако нема да види денар од нив, до оваа стратешка философска мудрина - свака част!

Денот мојот, твојот и на сите луѓе на планетава трае исто 24h. Некој сега легнува, некој сега станува. Тоа што некој избрал каде ќе се буди на планетава, ниту го прави досаден, ниту забавен.Сите умираме со секој нов ден, жив човек соочување со себе и околу себе дека не сме бесмртни ако можеме позитвно да влијаеме во ред некој ке го препознае тоа , али не може јас пак нема да дозволам нормализирање на нешто што не неможе да се нормализира, не треба да стоиме ништо не стои ни време, галаксии па не и човечки ум.Ако одиме напред одиме ако не еве бујрум окрени се околу себе и гледај каде сме.

;D ;D ;D

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 981
  • The best or nothing.
« Одговори #8309 на: 13 Мај 2026, 15:25:13 pm »

За 50 кебапи ли бараш совет на форум човече…

Фасцинантно е како успеа да напишеш реченица што истовремено не дава одговор, не помага, ама го храни твоето его. Дали повеќе те боли тоа што јас барам добри ќебапи, или тоа што немаш ништо паметно да кажеш, а мораш да се вклучиш.
Зошто во секоја македонска група, форум, збирштина, мора да има го*нојадци? А не си детиште, сепак имаш 38 години животно искуство...

Спортски поздрав. Се гледаме во подобри денови.