Автор Тема: Body Building, Fitness, P90X, MMA, Boxing i slicno...  (Прочитано 732751 пати)

Присутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10427
Одг: Body Building, Fitness, P90X, MMA, Boxing i slicno...
« Одговори #6255 на: 06 Октомври 2024, 15:39:32 pm »
Трчањето е кардио. Никако трчање :)
Брао секој ден по саат и пол... Ама од тие саат ипол 1:20 да не се сликате :)
Златетн гладен си за нутритиенти, 2 тулумби лапни и ете се калотиите, но им аеден куп таботи што ќе ти останат дефицит со тулумбите, затоа сендвичите не најадауваат. Баш со еден чоек што се спремаше за на натпревар за мма јадевме после тренинг, ја се настегав ко стока, тој пола порција изеде, велит доста ми е, ако го изедам сето ќе ми се напрајт сало и ќе ме успорит :) мада мма и бб немаат допирни точки.

Отсутен was

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 346
« Одговори #6256 на: 06 Октомври 2024, 17:20:31 pm »
Како ослабе 32+ кг? Од аспект на вежби и исхрана.
Исхраната е најклучниот елемент за правилна функција на организмот и хормоните. Многу е битно хормоните да се насочат во правилен редослед да се движат, тие ти се како ланец кој оди горе или долу, како ќе ги насочиш ти така и здравјето ќе те служи а и од нив зависи дали ќе бидеш дебел или слаб. Втор елемент е редовниот сон и секако физичката активност. За дебелеење слабеење најклучни се хормоните инсулин, глукагон и кортизол. Ако јадеме многу јаглехидрати, хормоните инсулин и глукагон ќе бидат активни постојано. Хидрати особено брзите шеќери прават голем инсулински скок, дел од хидратите оди за моментална енергија за телото, испраќа шеќери до мускулите и црниот дроб, кога овие резерви ќе се исполнат со помош на глукагонот вишокот се претвара во гликоген и во резервна енергија т.е во сало "за кога ќе затреба" ако некогаш телото се почуствува загрозено од глад. Честото внесување на хидрати прави голем инсулински скок, во моментот сме најадени, енергични зошто шеќерот во кртва е висок, затоа и после јадељње хидрати не фаќа дремка, кога ќе се стабилизира шеќерот во кртва и отспиеме, после повторно чуствуваме глад ама тоа нее глад оти сме гладни туку оти шеќерот ние паднат и бара повторно да биде вивнат и така цело време трупаме трупаме празни калории кои не водат до суфицит а и го малтретираме панкреасот.

Ослабев  така шо телото го ставив на "рездрва", да троши од рездрвите т.е со калориски дефицит. На почетокот и до 700-800 па и 1000 калории некогаш во дефицит бев, ама највеќе до 500-600 калории минус. 2000 калории тие базален метаболизам или одржување за да преживејш, над 2000 веќе складираш резерви, под 2000 веќе трошиш резерви. Праев и интервално постење т.е Intermittent fasting од 23 саати. Ја исфрлив цела кондиторска и преработена храна и високо јаглехидратна храна со висок гликемиски индекс, буреци, пици, леб, благи работи, хамбургери, алкохол, сокови и храна со заситени масти и се уште еве не конзумирам и јадам вакви работи. Внесував и внесувам повеќе протеини, здрави масти, умерено со хидратите,  најчесто се скроб сложени јгх и овошје умерено. Спијав 7 саати редовно. Физичка активност не вежбав тогаш, дома нешто ситно и пешачење некогаш. Највеќе со калориски дефицит и интервалното постење. Прво е тешко ама после ќе се навикниш. Јас се заиграв со слабеењето, стопив и сало ама отиде и мускул.  Е сега пак се здебелив ама на подруг начин., изградив и мускулна маса.

@Bicikle Кардиото прави телото да троши и работи на мастите, а кревањето тежини го празни шеќерот т.е гликогенот од мускулите. Најубо е да биде комбиниран тренингот и тежини и кардио. Само кардио ќе дихидираш повеќе и ќе губиш течности (а салото е вода) и кога ќе надохнадиш со течности пак ќе ти се врати килажата,  а кревањето тежини исто троши калории како кардиото ама не дихидрираш и градиш мускулна маса.

Присутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #6257 на: 06 Октомври 2024, 17:53:59 pm »
Онда чуму ти е кардио :)
Така е но не се тие 2 процеси скроз разделени, и ко ќе трчаш трошиш јгх и ко ќе кребаш тошиш сало, но во различити размери. Ако прајш по 10 минс паузи, ништо не трошиш. него штомти одтана на мену за јадење, лен никогаш не сум ни јадел многу, пици 3 во год, ама амбургери, гироа, сувомеснати, нек сибе шајката. Пробувам да гунизбегнам, ама пусто пршурче какво е... на пример еве на работа што ќе јадиш?
За спијањето еве ти рука.

Отсутен was

• Јуниор
  • **
« Одговори #6258 на: 06 Октомври 2024, 18:17:56 pm »
Тоа да. Правам пауза 1-2 мин макс ако се зазборуваш со некој, некој и 30 секунди само праат пауза т.е дур извавјш или ставиш тежини и продолжуваш пак да лифташ дур си загреан и крвотокот е на највисоко ниво и во мускулите и во телото, ако правиш повеќе пауза се ладиш повеќе и крвотокот паѓаа а и снагата т.е силата  па затоа се зема pre workout за да те држи одреден период напумпан со енергија т.е ги шири вените и капиларите за да се зголеми крвотокот.

Иначе другото е само изговор чунки шо ќе јадам сеа, и на работа и на свадба можеш да јадиш тоа шо чини само, ако си во фабрика ќе го изејш месото, салатата, супата, лебот ќе го остајш, на свадба ќе го мавниш стекот или кремедлата, тортата ќе му ја вратиш. Ако се сака, се се можи. Телото е паметна машина која се прилагодува на условите.

Присутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7058
  • хаУс мајстор
« Одговори #6259 на: 06 Октомври 2024, 20:56:01 pm »
Вежбачи, беше ли некој да трча денес на Визер маратонот?
Бев, ама не трчав, одев 😀

Отсутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1071
« Одговори #6260 на: 06 Октомври 2024, 22:01:43 pm »
Бре бре полно билдери, во теретана немам ојдено 4г, кардио јок, диета јок, 2-3 пати неделно дома нешто вежбам за armwrestling и никогаш па не ми текнало да одам на дефиниција. +190цм 118кг моментално

share on facebook logo

Присутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7058
  • хаУс мајстор
« Одговори #6261 на: 06 Октомври 2024, 22:24:10 pm »
Алфа возиш, што ќе ти теретана? 😂

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6804
  • French diamond
« Одговори #6262 на: 06 Октомври 2024, 22:41:25 pm »
Рачунај двата заедно ко ќе седниме сме 250 кила, на раце ќе ја однесиме на мајстор  ;D

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8622
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #6263 на: 06 Октомври 2024, 23:30:14 pm »
Еј, намалете со цицкиве, бе...

Или, па не. :))))
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Присутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #6264 на: 07 Октомври 2024, 00:12:36 am »
.

Иначе другото е само изговор чунки шо ќе јадам сеа, и на работа и на свадба можеш да јадиш тоа шо чини само, ако си во фабрика ќе го изејш месото, салатата, супата, лебот ќе го остајш, на свадба ќе го мавниш стекот или кремедлата, тортата ќе му ја вратиш. Ако се сака, се се можи. Телото е паметна машина која се прилагодува на условите.

Okolu rabota ima sendvicari, uranija dm ( shto se skapi )  stokomak tinex.. edino so ripkite ne ti e losha ideja ama ebamu majkata shkrgi mi narasnaja od sardini. Se misla da pojda do grcko po plashici, po chisti se, kje utepa 2-3h bo podgotovkanza 2-3 dena kje ima, iako se dosadni za jadenje, treba 30mins da chistis za da osetish deka si kasnal neshto. Inaku super kje beshe da imame menza, mnogu kje mi olesheshe. Vakabtreba sekoj den po 2-3h rucheci da pra. E i biftek e dobra rabota. Pecurkiniznakupiv, ama 2h i gladen si. Sekako se 90%voda. Treba 5 pati da jadish. Misla deka nutritivno se ok.
Tocno teloto mozhe na sve da se navine, ama nekoi raboti ostavaat posledici, pozitivni ili negativni :) ne znam, sega nekako ovaj bryan johnson im gi pomati biznisite so anti aging, shto direktno implocira na ne jadenje meso i kao  se vratil na ne znam 30 godini, ako prodolzi vaka kje se vrati vo periodot koga bil devojce :) a bez meso boga mi ne znam kako bi terale.

Отсутен was

• Јуниор
  • **
« Одговори #6265 на: 19 Ноември 2024, 11:12:23 am »
Vitamin D3 2000 пред или после тренинг, кога е повеќе продуктивен?