Автор Тема: Електрични автомобили и хибриди  (Прочитано 648360 пати)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6624
Одг: Електрични автомобили и хибриди
« Одговори #3615 на: 12 Декември 2025, 09:27:59 am »
Едно е да возиш чат-пат, друго е да живееш со електрично возило. Посебно со фул електрик, не хибрид.
Не е за секого применливо, и тоа треба да нѝ биде јасно на сите, и ќе треба да биде малку подолг еволутивен пат, не многу долг, нема тоа да биде 50 години, ама едно 15-тина ќе треба. Немаат сите можност за полнење без мака, на пат кога се оди, треба да удриш еден дигитрон со главни места за полнење и во случај на имрџнси алтернативи во близина.  Со новиве возила рангот и брзините на полнење се веќе многу прифатливи, може со прво полнење и 20-30 минутен рапид чарџинг да се поминат 800-900км, што е сосема доволен дневен ранг (може да исцедиш уште 300-400 со уште едно застанување, ама ретко кој има потреба или капацитет да помине повеќе од 1200-1400км во еден ден. така да ќе си дојдат работите на свое место, но со подобра инфраструктура. Сега за сега, инфраструктурата е солидна, но не е беспрекорна, ама ќе биде..

Алал ти вера Симо на живците и вољата со убави зборови да објаснуваш се. Браво!

Он топик: Ако има кај да полни човек, царска работа е струја за низ град.
Џабе, не е тоа-тоа.

Јас сеуште сум во дилема дали кога ќе се отарасам од голфот да земам уште едно возило на струја. Само мора да биде со поголема батерија, хјундаи ајоник5 ми фаќа око или нешто од киа гледам моделите.

Отсутен bakigvg

• Почетник
  • *
  • Пораки: 39
« Одговори #3616 на: 12 Декември 2025, 10:01:24 am »
По ефтино возење од струја нема, освен да користите службен автомобил па да ви го полнат на работа. Користам веќе месец дена и потрошњата ми е 9 кв на 100км. Или во превод 40 денари потрошени за 100км. Возилото го користам главно низ град (како второ возило,) иако според поминатата километража е многу повеќе за разлика од главното возило  :D. Има домет околу 300км и со моја динамика на возење го полнам еднаш неделно, во штекер на домашна (евтина) струја. Во иднина доколку се јави потреба да купам уште едно возило тоа би било дефинитивно на струја.   

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3122
  • Слобода или смрт
« Одговори #3617 на: 12 Декември 2025, 10:12:39 am »
За да се утврди целосната исплатливост на едно електрично возило треба да го заокружиш целиот круг на поседување на возило. А тоа не е само купувањето. Поседувањето 7-10 години и продавањето на истото треба да влезе во целата пресметка.
Вака е само фаза на меден месец.
Истотака битен фактор е дека возилото ти е второ возило и градско. Да треба да патуваш 1000 километри со него во еден ден ќе имаш друго мислење за електрично возило.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30257
    • CARclub.mk
« Одговори #3618 на: 12 Декември 2025, 10:16:01 am »
9 kW? Што возиш?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44566
  • Il Moderatore
« Одговори #3619 на: 12 Декември 2025, 11:02:54 am »
9 kW? Што возиш?
И мене ме занима, ретко се наоѓа нешто што троши помалку од апчето, а тоа троши 8-9 во летни беспрекорни услови (летен просек ми е  11-12KW во Скопје, зимскиот е некаде околу 16-17KW)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6080
« Одговори #3620 на: 12 Декември 2025, 11:40:46 am »
Вероватно точак вози со 9кв
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #3621 на: 12 Декември 2025, 11:42:29 am »
За да се утврди целосната исплатливост на едно електрично возило треба да го заокружиш целиот круг на поседување на возило. А тоа не е само купувањето. Поседувањето 7-10 години и продавањето на истото треба да влезе во целата пресметка.
Истотака битен фактор е дека возилото ти е второ возило и градско. Да треба да патуваш 1000 километри со него во еден ден ќе имаш друго мислење за електрично возило.

Фаза на меден месец ќе беше да беше месец дена. Еве јас терам PHEV скоро 2 години, Симо тера EV веќе една година. И двајцата пренесуваме реални искуства.

Присутен vladic3110

• Сениор
« Одговори #3622 на: 12 Декември 2025, 11:50:41 am »
Еве нешто на темата од комшилук.
Штанцаст батките е-фича, е-пеглици,е-трабанти итн.
https://www.facebook.com/share/1H4W4znkY1/?mibextid=wwXIfr

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44566
  • Il Moderatore
« Одговори #3623 на: 12 Декември 2025, 12:29:39 pm »
Јас пресметката ја удрив кога ги пљукнав парите, секој ќе си ја удри и својата пресметка. Секако планот е да се вози возилото додека е исплатливо, или додека не се замени со некоја подобра варијанта ако се создадат такви услови.
Што се однесува дека е „второ возило“, не знам, еве мене ми е 5то возило по дома, Жена ми има службено возило 24/7, јас имам 159 и 166, па имам и една Веспа пустата, ама некако најмногу километри со ова 5-тово поминувам. Секојдневно. Со другите возила вкупно како фамилија поминуваме помалку километри отколку со ова. Секако, тие ги возиме повеќе на отворено, но ова е неприкосновено за секој ден. Да сум секој ден на пат, надвор од град, веројатно ќе беше Тесла лонгест рејнџ или некоја ID7 или нешто слично, што има иницијален ранг од преку 500км и рапид чарџинг од барем 150KW/h, ама пошто 80% од километрите ми се локал Скопје, што поради работата, што поради обврските со децата, ова е возилото кое автоматски се наметна.
Што би било кога би било (да немам кај да полнам, да немам можност 2 коли да имам, да не поминувам толку километри, да поминувам повеќе километри навор од град, да имаше баба ми му*а, итн.), тоа немам намера да го размислувам сега. Кога ќе биде, тогаш ќе се прилагодам кон состојбите.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1203
« Одговори #3624 на: 12 Декември 2025, 13:00:40 pm »
Имам другар во Словенија, во фирма за техничко одржување (струи, лифтови, води, интернет) возат се електрика мали возила. Го имаат и UP последно колку рече договараат grande panda van electric. Сигурно напрајле математка пред да ги купат.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6613
« Одговори #3625 на: 12 Декември 2025, 13:12:46 pm »
Споредбава ти е иста како во Дубаи да правиш математика дали да купиш Lambo или Ferrari.

Беспредметна. Словенија е светлосни години напред. А и се работи за фирма. Тука се прави муабет за лична употреба и едно возило, не за ергела.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34363
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3626 на: 12 Декември 2025, 16:30:32 pm »
Ова му е мајката, само нема доволно политичка и комерцијална воља за притисок и имплементација. Кинезите се многу понапред од остатокот од светот со технологијата и затоа на Европа не и одговара ваква работа, иначе си има решение за денешните проблеми со електрични возила.

https://www.infineon.com/press-release/2025/infgip202512-033

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3122
  • Слобода или смрт
« Одговори #3627 на: 12 Декември 2025, 16:36:07 pm »
Ако сака корисна и одржлива електрификација еу треба само да дозволи слободен внос на ова

Да има иста цена како во кина ова би било најпродавано возило во европа без конкуренција.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #3628 на: 12 Декември 2025, 17:05:39 pm »
Веќе се продава во Европа. Не по кинеска цена, секако. Ама пак не е скапо.

Присутен vladic3110

• Сениор
« Одговори #3629 на: 12 Декември 2025, 18:32:18 pm »
4ворката и 5ката на Рено изгледаат феноменално, уште ценовно да се океј.