Автор Тема: Кампањи, попусти, промотивни акции, добри понуди ...  (Прочитано 772196 пати)

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4074
Одг: Кампањи, попусти, промотивни акции, добри понуди ...
« Одговори #5115 на: 28 Октомври 2025, 22:29:46 pm »
За мојата кола би било околу 1400€.Во Мк од 500-600 нема да е повеќе.
Давачките посебно за појаките возила им се ненормални.

За возило со голем мотор во Србија, мора да е хибрид за да има ефтина регистрација.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6481
« Одговори #5116 на: 29 Октомври 2025, 08:26:57 am »
Не знам какви одбитоци би имал во Србија, ама давачките за увоз тука во Македонија би биле истите како и за било која друга земја. А тоа значи царина + данок на моторни возила + 18% ДДВ на сето тоа.

По милионти пат, Србија има пониски давачки за нови возила од Македонија, затоа имаат и пониски цени. Ако сам си ја увезеш колата, можно е и повеќе да те чини.

Парите од пониските давачки им ги земаат повеќекратно при ненормално скапи регистрации, така да…

Капа за глава.

https://registracija-vozila.rs/kalkulator-registracije-vozila

Според калкулаторов, не ми изгледа нешто многу поскапо од кај нас.

Провери пак.

Едит:

И јас пресметав. Во Србија, регистрација на моја кола ќе ме чини 40.179 динари, што е наши 21.122,00 денари, без технички преглед.

Во мај, трошоците за регистрација ме чинеа 14.451,00 денари.

Ако за тебе 100 евра и јаче разлика "не е нешто многу поскапо", ОК.

« Последно менување: 29 Октомври 2025, 09:24:32 am Diesel »

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3270
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #5117 на: 29 Октомври 2025, 08:40:58 am »
Да не ја тупиме и вртиме како киша око Крагујевац, да резонираме во кратки црти — колите се поефтини во Србија и тоа баш драстично, од парче пример 5 илјади евра па нагоре. Што е поскапо возило, поголем е попустот. Кај нас е сè обратно кога е во прашање бизнис или било што поврзано со купување на нови коли, без оглед на бренд и газдата кој ги увезува.

Сакам Volvo XC40 — во Србија е 34.990, кај нас 39.990. Исто сè, само разлика 400 км, Скопје–Белград.Тоа се 5 илјади евра. За разлика од други модели, цените одат и до 10 илјади евра  зависно од опрема впрочем колите за балкан се исти со иста конфигурација горе доле се исто само цената е кај нас прескапа исто така има — јавно достапни информации, па погледнете, споредете ценовници опреми и слично.

Другачије и сликовито не знам како да објаснам. Факт е, од тоа што јас заклучив, дека колку е помал пазар, толку се поскапи возилата. Алчноста и болештијата во глава што ја имаат газдите кај нас се без ситка. Но добро е, 21 век е — човек може да се информира, да погледне и согледа и други варијанти. Не сме во ’43 година, па кој слушнал – слушнал што рекол спикер и тоа е тоа.Да те прават будала у 21 век при се на изволте и од сите аспекти е крајно ретардирано.

ДА СЕ НАДЕВАМЕ ДЕКА МЕНТАЛНИОТ СКЛОП И НА ПРОДАВАЧИТЕ И НА КУПУВАЧИТЕ ЌЕ СЕ ПРОМЕНИ. До тогаш, тоа е што е.

Зошто пишав тука xc40ка  не вреди повеке од 33/34 илјади евра какви 40илјади евра никој не пие нафта.Кога им кажав еве ви толку нене толку е 39900 и тоа пред неколку месеци.Па објаснување бла бла бла увози ова она- абе ти нудам толку прифаќаш не прифаќам, да сте живи и здрави.Толку е не ти давам плус 5 илјади евра па не знам што да е, златен јсп...

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3973
« Одговори #5118 на: 29 Октомври 2025, 09:24:06 am »
За мојата кола би било околу 1400€.Во Мк од 500-600 нема да е повеќе.
Давачките посебно за појаките возила им се ненормални.

За возило со голем мотор во Србија, мора да е хибрид за да има ефтина регистрација.

Олеснителна околност таму е што и мајлд хибридите се со олеснување, па у глобала голем дел од новите коли со моќни мотори спаѓаат во таа категорија.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4074
« Одговори #5119 на: 29 Октомври 2025, 09:55:46 am »
Не знам какви одбитоци би имал во Србија, ама давачките за увоз тука во Македонија би биле истите како и за било која друга земја. А тоа значи царина + данок на моторни возила + 18% ДДВ на сето тоа.

По милионти пат, Србија има пониски давачки за нови возила од Македонија, затоа имаат и пониски цени. Ако сам си ја увезеш колата, можно е и повеќе да те чини.

Парите од пониските давачки им ги земаат повеќекратно при ненормално скапи регистрации, така да…

Капа за глава.

https://registracija-vozila.rs/kalkulator-registracije-vozila

Според калкулаторов, не ми изгледа нешто многу поскапо од кај нас.

Провери пак.

Едит:

И јас пресметав. Во Србија, регистрација на моја кола ќе ме чини 40.179 динари, што е наши 21.122,00 денари, без технички преглед.

Во мај, трошоците за регистрација ме чинеа 14.451,00 денари.

Ако за тебе 100 евра и јаче разлика "не е нешто многу поскапо", ОК.

За моето овде испаѓа скоро исто како тука, плус колку што знам таму имаат зелен картон вклучен во основната полиса.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6481
« Одговори #5120 на: 29 Октомври 2025, 10:05:13 am »
Пресметував чисто регистрација и давачките во тој дел.

Зелен картон не прочитав нигде, така да...

Во секојс случај е поскапо од тука.