Автор Тема: Регистрација на ново увезено возило (таблици)  (Прочитано 439 пати)

Отсутен Avtocar

• Почетник
  • *
  • Пораки: 1
Здраво на сите, пред неколку дена купив ново возило. Цела документација е исполнета и приложена во ПСС. Техничкиот преглед е успешно поминат, она што е следно и за што ја отварам оваа е тема е следното. Кога ги приложив сите документи (технички преглед, купопродажен договор итн), ми кажаа дека треба да помине околу една недела за да добијам нови таблици и дека ќе ми се јават кога да дојдам. Прв пат го правам ова и малце ми е несигурно особено за документите кои што ги задржаа таму. Кажете ми ваше мислење и искуство за исто или слична сотуација.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Одг: Регистрација на ново увезено возило (таблици)
« Одговори #1 на: 19 Септември 2025, 01:08:30 am »
Тој процес е проверката на возилото во Интерпол и реално не трае повеќе од 15 минути фактичка работа, но институциите љубат да го одолговлечат со денови.

Јас фатив врски (мрдната работа) за да ја добијам таа потврда назад истиот ден, околу 2 саати по поднесување документи.

Нема ништо сомнително, чекај си повик или најди начин да убрзаш.

Она што е нелогично е самиот процес - државата ти ги зема сите пари за увоз (или на лицето што ја внесло колата), па тек после проверува дали е крадено ;D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #2 на: 19 Септември 2025, 08:59:24 am »
Редовна процедура е тоа. Последно за 5 работни дена ми завршија работа. Не се сеќирај.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #3 на: 19 Септември 2025, 10:43:55 am »

Она што е нелогично е самиот процес - државата ти ги зема сите пари за увоз (или на лицето што ја внесло колата), па тек после проверува дали е крадено ;D

Не е нелогично, тоа е процедура за да можеш да внесеш крадена кола у државава, да си платиш све легално, и после да ја растуриш за делови, пошто нема да ја однесеш на технички и регистрација за да провери некој дека е барана преку интерпол.
Волкот сит, овците на број.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #4 на: 19 Септември 2025, 11:16:13 am »
Процедура која треба увозникот да си ја направи при увоз на возилото, се додава како обврска пред регистрација, односно во случајот на купувачот. Убаво кажа Симо, плати давачки и покрај тоа што можеби колата е крадена.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1862
« Одговори #5 на: 19 Септември 2025, 18:53:11 pm »
Јас мојата ја увезов од Швајцарија и се чекаше 5 дена за хомологација. Претпоставувам дека станува збор за половно возило, доколку е ново од салон навистина нема никаква смисла.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3137
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #6 на: 19 Септември 2025, 19:57:08 pm »
Мислам дека во време на корона пред некој да го лапне тендерот за изработка натаблици исто се чекаше и многу повеќе од една недела,додека не се договорија имаш пробни таблици за 5 раб дена после тоа мораш да го регистрираш,обрати се во Триглав осигурување

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1724
« Одговори #7 на: 19 Септември 2025, 19:58:48 pm »
Јас добив извештај од Интерпол истиот ден, без врски без ништо, и ради такви работи уште немам сменето адреса на живеење во Скопје. :)

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1862
« Одговори #8 на: 19 Септември 2025, 20:44:32 pm »
Јас добив извештај од Интерпол истиот ден, без врски без ништо, и ради такви работи уште немам сменето адреса на живеење во Скопје. :)
И јас добив во Велес, ама за хомологација морало од ЦХ ЦХ ЦХ 5 работни денови да се чека нешто, никако не биваше побрзо...

Sent from my SM-S928B using Tapatalk