Автор Тема: Полирање на возила  (Прочитано 903260 пати)

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Одг: Полирање на возила
« Одговори #135 на: 02 Ноември 2011, 17:24:18 pm »
Ви текнува на колата на Профф? Ова што го објасни ТЕ-ЕН му се има десено и нему...

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
« Одговори #136 на: 04 Ноември 2011, 21:00:52 pm »
Дали е препорачливо да се полира боја стара 5 години?

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30073
    • CARclub.mk
« Одговори #137 на: 04 Ноември 2011, 21:13:11 pm »
Ако е избледена, зошто да не?

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
« Одговори #138 на: 04 Ноември 2011, 22:09:44 pm »
Ако е избледена, зошто да не?
Не е избледена но има доста ситни гребатинки, па не знам дали да се пројде цела или само локално на гребатинките

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30073
    • CARclub.mk
« Одговори #139 на: 04 Ноември 2011, 22:12:23 pm »
Цела.. Полирана само на некои места нема да изгледа убаво.. Ќе биде приметлива разликата.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #140 на: 04 Ноември 2011, 22:20:33 pm »
Да prcot и јас планирам еден полир, чисто да се светне, после 5 години. Иако е како нова. :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #141 на: 04 Ноември 2011, 23:52:04 pm »
Јас до лани секоја година 2 пати, на пролет и на есен ставав:

Содржи доста од прочуениот Карнауба восок, и пружа одлична заштита. После полирање, одржувањето е доста битно :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #142 на: 07 Ноември 2011, 08:12:27 am »
Прво шо ќе направам кога ќе си дојдам здравје, ќе си ја почастам колата со едно добро полирање, па после ќе ја однесам на сервис / втора мајка.

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #143 на: 07 Ноември 2011, 10:49:23 am »
Дали е препорачливо да се полира боја стара 5 години?
препорачливо е да се полира т.е. заштити возило и штотуку излезено од салон,објаснив погоре во постот убаво да не се повторувам со истото објаснување,разликата е само во изборот на средствата што треба да се употребат за полирање,за нова кола има едни средства и соодветна техника,за постара кола има други средтва и техники и за оксидиран лак како во примерот погоре исто така има соодветни средства и техника,само што кај нас е ТАБУ и OUT зборот полирање на нова кола,тогаш оние скапи коли како Мерцедеси s600,Ламборџини ,Ферари,Бентли,што ги полираат еднаш неделно или кога возилата се изложени на саем,гланц нови а полирани,никогаш никој не се запрашал зошто??????????едноставно е ,за заштита на лакот и надворешните влијанија,а на саем се заштитени од секој што сака да се доближи да ја допре колата,стотици лујѓе се врткаат околу неа со секакви предмети во рацете и на нив што лесно може да го оштетат лакот,значи и за тоа постојат соодветни препарати како силанти и восоци со различна јачина и тврдост по лакот,не значи дека кога зборам за полирање на нова кола,важи буквално полирање со машина и три step-а,за нови возила има други техники и средства,кои во пракса се поскапи од средствата за полирање,мојата техника на одржување на нови возила е средства со нано честички исклучиво во течна состојба,силанти и на крај врвниот Мегуиарс голд класс карнауба восок,за користени возила мах. стари до две години важи предходниот пакет но прв step машинско симнување холограми,бидејќи гарант е полна со холограми од четки и сунгери,за постари возила од две години се оди прво на визуелен преглед и по договор со муштеријата се одредува класата на третманот,некои не му смета да има холограми,важно им е да светне лакот и да се заштити,некои имаат желба само заштита,некои бараат целосен третман,некои оставаат на мене да одлучам што е врвно и потребно да се направи за да изгледа возилото ТОП.Се зависи од желбата и општото поимување и познавање на зборот полирање кој го има секој муштерија.

Отсутен proff

• Редовен
  • Пораки: 1441
  • no comment at the moment
« Одговори #144 на: 13 Ноември 2011, 08:24:15 am »
Ви текнува на колата на Профф? Ова што го објасни ТЕ-ЕН му се има десено и нему...
Мене ми текнува на колата на колата на proff :)
Иста грешка неможиш да повториш два пати. Вториот пат тоа не е грешка туку твој избор!

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #145 на: 17 Декември 2011, 20:04:17 pm »
Никад не би дозволил друг да ми полира ауто. Со маката се искажува љубовта.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3049
« Одговори #146 на: 17 Декември 2011, 20:16:51 pm »
Јас си ја имам еднаш сам исполирано ручно...мноооооогу напорна работа...пролет беше мислам март-април месец...3 и пол саати утепав ама се познаваше разликата...можам да замислам како е кога ТЕ-ЕN ќе ми ја светне на пролет... :P

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9200
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #147 на: 17 Декември 2011, 20:18:06 pm »

Плус со потта се добива сјај ! :D

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #148 на: 17 Декември 2011, 21:27:12 pm »

Кога се ожени на меден месец да не је однесе женати на некој отпад за коли да расклопувате канти стари со цел да и искажеш љубов ?

;D ;D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #149 на: 17 Декември 2011, 21:33:58 pm »
а ребраст и ламела ќе мењаш сам од љубов? :) Или љубовта само према надвоврешната убавина на алфата ја чувствуваш? :P (BTW, јас да имам рампа/дизалица и ламела и каиши би менувал - ама од други побуди, не толку емотивни) ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.