Автор Тема: Ова лето, каде на одмор ???  (Прочитано 1519011 пати)

Отсутен Makedons

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 403
  • Macedonia
Одг: Ова лето, каде на одмор ???
« Одговори #8940 на: 04 Јуни 2025, 15:06:26 pm »
Имам есим и можност од втора картичка

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 616
« Одговори #8941 на: 04 Јуни 2025, 15:10:56 pm »
@Makedons ако имаш еСим, моја препорака за овие https://bytesim.com/products/esim-greece?sku=18064374217696325200850715
си правиш пакет каков тебе ти одговара (ограничен/неограничен/време), со супер брзини (5G/4G/LTE), супер мрежна покриеност (CosmoteMobile/Vodafone/Wind).

Предност е што има добра мрежна покриеност, нашите оператори во роаминг обично имаат ограничена соработка со другите оператори.
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен Makedons

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 403
  • Macedonia
« Одговори #8942 на: 04 Јуни 2025, 15:30:58 pm »
Оо супер, вака според напишаново ова е тоа што ми треба еСим од кај овие, може да се прилагодува.

Не е за картици или заштедување, туку за океј интернет брзина и поврзаност, а тоа што се овие поефтини од нашите оператори очигледно, му доаѓа само како бонус.

Благодарам на сите што дадоа препораки.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #8943 на: 04 Јуни 2025, 16:07:46 pm »
https://esim.net/ 22 евра, неограничен Интернет имате за цело Европа. Интернетот е ЏАМ.

Го користам две-три години веќе. Безпрекорно и најдобро за цена.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6150
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #8944 на: 04 Јуни 2025, 16:18:48 pm »
Има неограничен од Cosmote за 6.5€/неделно.
Кога бев Лефкада лани имаше ваква акција, годинава не знам.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2468
« Одговори #8945 на: 05 Јуни 2025, 12:40:28 pm »
Како што пишав пред некое време, наредниот месец ќе се вратиме до Ситонија на 6 дена.

За одење натаму сакам да ја избегнам обиколницата (и за враќање изгледа, мада може и преку центар на Солун) ќе возам Дојран - Agios Vasilios - Panorama - Thermi - Nea Moudania - Neos Marmaras
Лани се враќав преку овој пат, само наместо Moudania (имаше некој застој во живо), одев преку Poligiros - Vasilika - Thermi.

Од она што избрав (некои бевме лани):

Плажа - Neos Marmaras (Fratelli Beach Bar)
Плажа - Toroni (Kafe-Yozeri Kastro)
Плажа - Kalamitsi (Chica Beach Bar)
Плажа - Tigania (Tigania Beach Bar)
Плажа - Sarti (Ammolofos Beach Bar)
Плажа - Orange Beach
Плажа - Lagonisi (Lagonisi Beach Bar)
Плажа - Trani Ammouda (Le Mantri Beach Bar)
Плажа - Kalogria (Taos Beach Bar)

Минатото лето не бевме подалеку од Каламици (јас имам одено претходно скоро на сите погоре).
Не ни бевме до Сарти, ни до Никити (освен на поминување и до Лидл)

Таверна - Ta Vrahakia (Sarti)
Таверна  - Panorama Kalamitsi (помеѓу Toroni и Kalamitsi)
Гиро - Snack Bar Giannakis (Neos Marmaras) / Ovelix Gyros (Sarti)
Пица - Tucan Pizza Βar Restaurant (Neos Marmaras)
Бугаца - Bougatsa Thessaloniki (Neos Marmaras)
Бар - Thetis Rooftop (Neos Marmaras)

Нешто што испуштам да се види/вкуси (освен плажи)?

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 616
« Одговори #8946 на: 05 Јуни 2025, 14:35:18 pm »
@balanar ако си за нуркање (обична маска со црево за дишење е повеќе од доволно), каде што е пинчето на мапата е идеално место за тоа.

Тоа сенката/потемното кај пинчето што се гледа е во главно градежен шут фрлен во вода пред 10-20-50 години, длабочина е до врат... е сега тој шут е обложен со алга, трева и место каде што живеат/кријат 10-20 разчични врсти на риби, цели јата кружат, ежиња, полжави, ракчиња, школи... октопод ако имаш среќа...

Исто така, на 50 метра кон длабокото, тоа како линија што е каде се гледа песок и наеднаш темно сина.... е многу јако (амa и морничаво) за нуркање. Песочното дно, наеднаш оди од длабочина од неколку метри директ во провалија, каде што не се гледа дното :)

https://www.google.com/maps/place/40%C2%B005'25.1%22N+23%C2%B047'27.0%22E/@40.0903176,23.7898661,250m/data=!3m2!1e3!4b1!4m4!3m3!8m2!3d40.0903161!4d23.7908404!5m1!1e1?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDYwMi4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #8947 на: 05 Јуни 2025, 14:37:07 pm »
Јас годинава пак во Египет. Најлогичен избор. Seagull Beach Resort :) Ќе видиме како ќе биде. Од Titanic Palace бевме презадоволни.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9225
« Одговори #8948 на: 05 Јуни 2025, 15:45:21 pm »
Како што пишав пред некое време, наредниот месец ќе се вратиме до Ситонија на 6 дена.

За одење натаму сакам да ја избегнам обиколницата (и за враќање изгледа, мада може и преку центар на Солун) ќе возам Дојран - Agios Vasilios - Panorama - Thermi - Nea Moudania - Neos Marmaras
Лани се враќав преку овој пат, само наместо Moudania (имаше некој застој во живо), одев преку Poligiros - Vasilika - Thermi.

Од она што избрав (некои бевме лани):

Плажа - Neos Marmaras (Fratelli Beach Bar)
Плажа - Toroni (Kafe-Yozeri Kastro)
Плажа - Kalamitsi (Chica Beach Bar)
Плажа - Tigania (Tigania Beach Bar)
Плажа - Sarti (Ammolofos Beach Bar)
Плажа - Orange Beach
Плажа - Lagonisi (Lagonisi Beach Bar)
Плажа - Trani Ammouda (Le Mantri Beach Bar)
Плажа - Kalogria (Taos Beach Bar)

Минатото лето не бевме подалеку од Каламици (јас имам одено претходно скоро на сите погоре).
Не ни бевме до Сарти, ни до Никити (освен на поминување и до Лидл)

Таверна - Ta Vrahakia (Sarti)
Таверна  - Panorama Kalamitsi (помеѓу Toroni и Kalamitsi)
Гиро - Snack Bar Giannakis (Neos Marmaras) / Ovelix Gyros (Sarti)
Пица - Tucan Pizza Βar Restaurant (Neos Marmaras)
Бугаца - Bougatsa Thessaloniki (Neos Marmaras)
Бар - Thetis Rooftop (Neos Marmaras)

Нешто што испуштам да се види/вкуси (освен плажи)?

Ke odish na 9 plazi vo 6 dena od koi prviot i posledniot vozish nazad?

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2468
« Одговори #8949 на: 05 Јуни 2025, 17:09:15 pm »
Се фаќа по две плажи на ден и една првиот ден.
Последниот ден немам планирано плажа.

Тие што се по две плажи на ден се блиску една до друга (Торони и Каламици (14km), Тиганиа и Сарти (15km), Оранџ и Лагониси (29km)).
Втор крак е сепак, не е Сицилија по големина.

Нешто не ме пратиш со одмориве што ги терам, ретко кога седиме цел ден на една плажа. Досадно е.
Многу ни е подобро да се спакуваш набрзинка, да седнеш некаде по пат на ручек (или на другата плажа ако има бич-бар со јадење), отколку да дремам како мисир на едно место со саати.
И за Кипар имам планирано слично - некој ден една, некој ден две плажи ако се релативно блиску.
Исто беше и за Крит полани.

@R2D2 - Фала ти  ;D
Инаку, кај што си маркирал, мааалку подолу лани си играа два делфина баш во таа област (40-50м од брегот).
Дронот ми беше во ранец, од што бев фасциниран заборавив да ги снимам.
« Последно менување: 05 Јуни 2025, 17:23:16 pm balanar »

Отсутен momak_31

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 238
« Одговори #8950 на: 05 Јуни 2025, 21:11:14 pm »
Се фаќа по две плажи на ден и една првиот ден.
Последниот ден немам планирано плажа.

Тие што се по две плажи на ден се блиску една до друга (Торони и Каламици (14km), Тиганиа и Сарти (15km), Оранџ и Лагониси (29km)).
Втор крак е сепак, не е Сицилија по големина.

Нешто не ме пратиш со одмориве што ги терам, ретко кога седиме цел ден на една плажа. Досадно е.
Многу ни е подобро да се спакуваш набрзинка, да седнеш некаде по пат на ручек (или на другата плажа ако има бич-бар со јадење), отколку да дремам како мисир на едно место со саати.
И за Кипар имам планирано слично - некој ден една, некој ден две плажи ако се релативно блиску.
Исто беше и за Крит полани.

@R2D2 - Фала ти  ;D
Инаку, кај што си маркирал, мааалку подолу лани си играа два делфина баш во таа област (40-50м од брегот).
Дронот ми беше во ранец, од што бев фасциниран заборавив да ги снимам.

Зошто ги вреѓаш и нарекуваш мисири оние што не прават како тебе?

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #8951 на: 05 Јуни 2025, 23:07:11 pm »
А ти мисир си?

:) морав :)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #8952 на: 06 Јуни 2025, 08:14:14 am »
Многу зависи кој што перцепира за одмор. За мене одмор е да се сместам на едно место и да не мрдам многу-многу. Да се одморам. Лично, немам нерви за возење и барање паркинг и гужви и све додека сум на одмор. Ме мрзи да го праам тоа.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1724
« Одговори #8953 на: 06 Јуни 2025, 08:23:08 am »
Многу зависи кој што перцепира за одмор. За мене одмор е да се сместам на едно место и да не мрдам многу-многу. Да се одморам. Лично, немам нерви за возење и барање паркинг и гужви и све додека сум на одмор. Ме мрзи да го праам тоа.

Баш ова, не добивам баш многу одмор годишно па тогаш кога го имам не ми се вози по 30+км секој ден на 35 степени.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7560
« Одговори #8954 на: 06 Јуни 2025, 10:32:22 am »
Се менуваат и навиките за одмарање. Пред да добијам дечиња, немаше проблем да идеме на одмор и секој ден да е на нова плажа. Сега, на кој и одмор да се иде, закотвени во исто место недела дена, по можност плажата да е што е можно поблиску до местото каде што сме сместени.