Автор Тема: Evropski izvestaj pri Soobrakajna Nezgoda  (Прочитано 69069 пати)

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2641
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
Одг: Evropski izvestaj pri Soobrakajna Nezgoda
« Одговори #375 на: 17 Јуни 2025, 16:04:30 pm »
Ми се допаѓа epic 9999-та порака на Banzai :D

EDIT: ChatGPT

Правно појаснување – зошто ти бараат 50 % и што можеш да направиш

@Banzai запали ја дипломата и зимај трската и на Вардар риби да ловиш. ;D

И без chatgpt имав потенцијални клиенти кои знаеа многу повеќе од мене околу проблематикава, тек сега ќе треба јас да им плаќам да ми дадат правни совети. Среќа не прифаќам да работам со луѓе што знаат се и јас сум им само за потпис :D

Пријателе , во нормален свет на осигурување постои јасно утврден процес. Ти не си адвокат, па е неумесно да се претставуваш како некој што подобро ја разбира проблематиката од правно лице.

Во овој случај, ти си вработен во една од осигурителните компании, да речеме „ХХХ“. Ти никогаш нема да бидеш на страна на осигуреникот, односно оштетеното лице сè ќе направиш за твојата осигурителна компанија да го минимизира побарувањето.

Конкретно, ти си claims examiner, односно лице што управува со настанот и штетата која ја пријавил осигуреникот. Вашата осигурителна компанија има свои адвокати, и вие ќе направите сè за да избегнете плаќање, да не  покренете судски процес, и максимално да го намалите побарувањето на оштетениот и да го влечете влечете ... со време и се останато.

Во нормални земји постојат специјализирани адвокатски канцеларии кои работат токму вакви случаи. Одиш, даваш полномоштво, и од таму натаму адвокатот си ја врши работата. Но, за жал, во Мјаукедонија осигурителните компании функционираат поинаку. Затоа, полека со советите – малку е невкусно кога некој што работи за осигурителна тврди дека ќе направи добро дело. Тоа постои само во бајките.

Кој разбрал – разбрал.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29935
    • CARclub.mk
« Одговори #376 на: 17 Јуни 2025, 16:40:00 pm »

Пријателе , во нормален свет на осигурување постои јасно утврден процес. Ти не си адвокат, па е неумесно да се претставуваш како некој што подобро ја разбира проблематиката од правно лице.

Во овој случај, ти си вработен во една од осигурителните компании, да речеме „ХХХ“. Ти никогаш нема да бидеш на страна на осигуреникот, односно оштетеното лице сè ќе направиш за твојата осигурителна компанија да го минимизира побарувањето.

Конкретно, ти си claims examiner, односно лице што управува со настанот и штетата која ја пријавил осигуреникот. Вашата осигурителна компанија има свои адвокати, и вие ќе направите сè за да избегнете плаќање, да не  покренете судски процес, и максимално да го намалите побарувањето на оштетениот и да го влечете влечете ... со време и се останато.

Во нормални земји постојат специјализирани адвокатски канцеларии кои работат токму вакви случаи. Одиш, даваш полномоштво, и од таму натаму адвокатот си ја врши работата. Но, за жал, во Мјаукедонија осигурителните компании функционираат поинаку. Затоа, полека со советите – малку е невкусно кога некој што работи за осигурителна тврди дека ќе направи добро дело. Тоа постои само во бајките.

Кој разбрал – разбрал.

Згреши све, од почеток до крај.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7132
« Одговори #377 на: 17 Јуни 2025, 16:41:50 pm »
Цитат
Ти не си адвокат, па е неумесно да се претставуваш како некој што подобро ја разбира проблематиката од правно лице

OMFG

,Џимни, не ја знаеш историјата на форумов..
На Банза му должат клабери од форумов кафани, до крај на животот не може да го дочастиме, вклучувајќи ме и мене.

Ако нешто не знаеш, подобро не претпоставувај.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44093
  • Il Moderatore
« Одговори #378 на: 17 Јуни 2025, 16:42:09 pm »

Кој разбрал – разбрал.

Само ти ништо не си разбрал :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29935
    • CARclub.mk
« Одговори #379 на: 17 Јуни 2025, 16:43:34 pm »
Ако нешто не знаеш, подобро не претпоставувај.

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2641
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #380 на: 17 Јуни 2025, 16:56:25 pm »
Ако секој што нешто објаснува ризикува да биде обвинет за "претпоставување", тогаш ќутењето е новата експертиза?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44093
  • Il Moderatore
« Одговори #381 на: 17 Јуни 2025, 17:06:06 pm »
Ако секој што нешто објаснува ризикува да биде обвинет за "претпоставување", тогаш ќутењето е новата експертиза?
Убаво што објасни што работи @Banzai. Дека не е адвокат и дека работи у осигурителна компанија, како испитувач на побарувања. Веројатно добро го познаваш човекот. Среќа што во нормални земји има специјализирани адвокатски компании што се бават со вакви случаи, кај нас и да има - кој би знел?! ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7132
« Одговори #382 на: 17 Јуни 2025, 19:38:42 pm »

Да де, исто како што кога девојка ќе те викне да гледате серии на Нетфликс, ти ќе и речеш дека си ја гледал и ќе одиш кај другар ти.

Отсутен Tanevski

• Почетник
  • *
  • Пораки: 20
« Одговори #383 на: 17 Јуни 2025, 21:51:00 pm »
пиши за што кола се работи,колку е оштетен делот,која компанија…извади ја колата од тој сервис ке ти најдеме сервис каде што ке ти заврши работа
Се работи за ГЛЦ 250д од 2016г, делот е оштетен доволно да треба скроз да се смени (металот е набиен на 5места каде би било проблематично за мазнење), сеуште е во МАС зошто чекаат претставник од Еуроинс :( да дојде и присуствува при утврдување на сите оштетени делови (внатрешни)

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3921
« Одговори #384 на: 18 Јуни 2025, 08:55:37 am »
До 4 години старост на возилото не плаќаш никаква амортизација на метални делови. Над 4 год старост плаќаш амортизација по 10% додатно секоја година се додека не достигне 50% амортизацијата. Вака нешто мислам дека е законот, сепак консултирај се со адвокат за таа намена.

Од осигурањето нема да добиеш да знаеш 100% нов дел од МАС. Единствена опција најјверојатно ти е да си го платиш остатокот од делот сам, па потоа со приватна тужба да си ги бараш парите од причинителот на сообраќајната незгода.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3918
« Одговори #385 на: 18 Јуни 2025, 10:34:24 am »
Која е поентата на осигурањето ако после те тужи некој приватно :D
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14422
« Одговори #386 на: 18 Јуни 2025, 12:32:27 pm »
Имам идеја, класниот ако може да ја спуште цела база со постови, да стави на ChatGPT и да напише роман.

Best seller ќе биде.

Какви ликови продифелираа на форумов, ... Толкин да позавиди.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2538
« Одговори #387 на: 18 Јуни 2025, 14:00:47 pm »
Која е поентата на осигурањето ако после те тужи некој приватно :D

Нема тебе да те тужи, ќе бара регрес од осигурителната компанија
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Мартин_91

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 463
« Одговори #388 на: 19 Јуни 2025, 10:15:48 am »
Момци, што може да се направи при направен европски договор, колата однесена во МакАутоСтар, каде добивам известување дека 5та врата (гепек/метал) мора јас да го платам 50%, 50% покривала осигурителната компанија бидејќи колата е постара од 4-5 години. Како и зашто јас, како оштетен треба да платам 50% за делот? Во кратки црти, не сум крив, само стоев на семафор и ме удрија од позади. Сте имале вакво искуство? Дали јас треба да го гонам некако тој што ме оштети сега? Благодарам!
Имав иста ситуација пре 7-8 години. Им кажав дека мојата петта врата ако е стара, пред сообраќајката беше добра, така што немам проблем ако наместат пак стара што е добра.  Така и направија