Автор Тема: Evropski izvestaj pri Soobrakajna Nezgoda  (Прочитано 69068 пати)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5118
Одг: Evropski izvestaj pri Soobrakajna Nezgoda
« Одговори #345 на: 19 Јануари 2025, 10:51:18 am »
Пред еден месец колата учестуваше во сообраќајка и потпишавме европски.

Уште никој не ме контактирал од осигурителната за проценка на штетата.

Колата сам си ја направив и платив, од сервисот добив фактура и парите ги уплатив преку банка за да имам доказ.

Уште кога го правевме европскиот, побарав сервисер од осигурителната, но ми рекоа дека немаат соработка со никого. Единсвен начин е да ми ја исплатат штетата на трансакциона сметка.

Кога им ја однесов фактурата и уплатницата ги прашав зошто се чека толку долго и одговорот беше дека биле празници, лол.

Зарем нема некоја законска регулатива или рок за колку време треба да пуштат проценка?

Sent from my A001LG using Tapatalk
Neznam bash bez uvid od nivni procenitel dali moze da ja popravis i da dobies pari

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен Кољо

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 214
    • MVP Ring
« Одговори #346 на: 19 Јануари 2025, 12:37:39 pm »
Пред еден месец колата учестуваше во сообраќајка и потпишавме европски.

Уште никој не ме контактирал од осигурителната за проценка на штетата.

Колата сам си ја направив и платив, од сервисот добив фактура и парите ги уплатив преку банка за да имам доказ.

Уште кога го правевме европскиот, побарав сервисер од осигурителната, но ми рекоа дека немаат соработка со никого. Единсвен начин е да ми ја исплатат штетата на трансакциона сметка.

Кога им ја однесов фактурата и уплатницата ги прашав зошто се чека толку долго и одговорот беше дека биле празници, лол.

Зарем нема некоја законска регулатива или рок за колку време треба да пуштат проценка?

Neznam bash bez uvid od nivni procenitel dali moze da ja popravis i da dobies pari

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk
Ги сликавме тогаш во осигурителна колите. Ги извести и мајсторот дека кај него ке е колата, но никој не се појавил. Колата беше кај него 3 недели и на крај ја поправи. Ги чува оштетените делови.

Ова е многу не професионално од нивна страна, се работи за осигурителна компанија Граве. Не можам јас со месеци да ги чекам да направат увид.

Отсутен goranoh

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 100
« Одговори #347 на: 22 Април 2025, 11:52:35 am »
друштво дали некој има искуство со исплата на штета од croatia осигурување ?
Направивме европски, другата кола потпиша дека прифаќа одговорност, треба да менувам браник кој е нов околу 900 еур, се на се ќе треба да платам околу 1500 еур за да ја поправам штетата. Ме интересира колку време ќе треба да чекам за парите, дали има законски рок во кој треба да ги исплатат ?

Дилемата е измеѓу нов и половен браник, едниот е 400 еур, другиот е 900 и ќе треба да го чекам 2 недели.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3862
« Одговори #348 на: 22 Април 2025, 12:52:47 pm »
Направивме европски, другата кола потпиша дека прифаќа одговорност, треба да менувам браник кој е нов околу 900 еур, се на се ќе треба да платам околу 1500 еур за да ја поправам штетата. Ме интересира колку време ќе треба да чекам за парите, дали има законски рок во кој треба да ги исплатат ?

Дилемата е измеѓу нов и половен браник, едниот е 400 еур, другиот е 900 и ќе треба да го чекам 2 недели.
10 работни дена ке си чекаш за парите..

Sent from my motorola edge 40 neo using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен goranoh

• Јуниор
  • **
« Одговори #349 на: 22 Април 2025, 15:38:32 pm »

10 работни дена ке си чекаш за парите..

prifativ spogodba, da me isplatat odma, a jas da si ja saniram stetata. Fala na odgovor

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7930
  • Плинаш!!!
« Одговори #350 на: 22 Април 2025, 21:08:35 pm »
Јас имам позитивно искуство со кроација. Кај мене се работеше за многу помала штета, ама исплатија за кратко време и коректна сума.

Sent from my 23124RA7EO using Tapatalk

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3862
« Одговори #351 на: 22 Април 2025, 23:50:44 pm »
Исто и кумот за алфата за ваква штета (види слика) му ја проценија тоталка 44.000 денари

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен goranoh

• Јуниор
  • **
« Одговори #352 на: 24 Април 2025, 14:17:55 pm »
na kraj zavrsi korektno, osteten preden branik i krilo na passat B8 - 46 000 denari osteta.

Отсутен Tanevski

• Почетник
  • *
  • Пораки: 20
« Одговори #353 на: 16 Јуни 2025, 11:43:35 am »
Момци, што може да се направи при направен европски договор, колата однесена во МакАутоСтар, каде добивам известување дека 5та врата (гепек/метал) мора јас да го платам 50%, 50% покривала осигурителната компанија бидејќи колата е постара од 4-5 години. Како и зашто јас, како оштетен треба да платам 50% за делот? Во кратки црти, не сум крив, само стоев на семафор и ме удрија од позади. Сте имале вакво искуство? Дали јас треба да го гонам некако тој што ме оштети сега? Благодарам!
« Последно менување: 16 Јуни 2025, 12:09:31 pm Tanevski »

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29935
    • CARclub.mk
« Одговори #354 на: 16 Јуни 2025, 12:19:21 pm »
@Banzai да се јави на главна каса, @Banzai на главна каса.

Отсутен Tanevski

• Почетник
  • *
« Одговори #355 на: 16 Јуни 2025, 12:29:09 pm »
@Banzai - Последен пат пријавен:09 Октомври 2024 :(

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7475
« Одговори #356 на: 16 Јуни 2025, 12:33:35 pm »
@Banzai да се јави на главна каса, @Banzai на главна каса.

Банза треба да направи мобилна линија со тарифник -само да прашам ;D

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #357 на: 16 Јуни 2025, 12:52:35 pm »
Следува амортизација затоа што колата и делот не ти се нови, туку веќе амортизирани. Затоа имаш две опции, или да платиш 50% од новата врата или да си купиш здрава половна која најверојатно чини макс 50% од нова во МакАутоСтар.

Ова на памет зборам за конкретниот твој случај, не знам за што возило се работи, од што материјал е вратата/гепекот, колку е старо возилото итн.

Овој совет е гратис, следниот ќе чини па може и во минус да искочиш на крај :D
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Tanevski

• Почетник
  • *
« Одговори #358 на: 16 Јуни 2025, 12:56:22 pm »
@Banzai хаха Фала ти, ептен чудна ситуацијава, јас удрен па и одозгора треба да платам дел :D ...

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14422
« Одговори #359 на: 16 Јуни 2025, 15:05:48 pm »
Ми се допаѓа epic 9999-та порака на Banzai :D

Врска немав дека вакво нешто постои кај нас, дека била постара кола 50%. Не сум чул.

EDIT: ChatGPT

Правно појаснување – зошто ти бараат 50 % и што можеш да направиш

1. Зошто осигурителот ти пресметува „амортизација“?
• Според начелото restitutio in integrum – осигурувањето треба само да те врати во состојбата пред несреќата, не и да ти ја зголеми вредноста на возилото. 
• За каросериски лим (по 3-тата година старост) осигурителите обично одбиваат 10–15 % по година, со максимум 50 %. 
• Во пракса: ако ставиш нов капак на 5-годишен автомобил, вредноста реално се подобрува → затоа одбиваат половина од цената.

2. Законски (и практични) опции што ги имате
1. Прифати процена + половен (OEM) капак 
   – Ако се најде добар половен дел, нема доплата. 
2. Доплати 50 % и земи нов капак од МакАутоСтар 
   – Најбрзо, но најскапо решение. 
3. Побарај ревизија 
   – Поднеси приговор до осигурителот (рок 30 дена). 
   – Потоа можеш до АСО (Агенција за супервизија на осигурување) – бесплатно посредување. 
4. Ангажирај независен проценувач / тужба 
   – Ако вештачењето покаже дека половен дел чини >50 % од нов, можеш да бараш да ја укинат или намалат амортизацијата. 
   – Тужбата (рок 3 год.) се поднесува против штетникот и осигурителот.

3. Практични чекори пред да одлучиш
• Побарај писмено образложение од осигурителот со точна табела за амортизација. 
• Провери на отпад/огласи колку навистина чини здрав половен капак за твојот модел. 
• Сликај и сочувај ја целата документација (фактури, фотографии). 
• Ако имаш каско паралелно, провери дали таму ќе ти покријат 100 % и потоа тие ќе си регресираат.

TL;DR 
• Одбивката од 50 % е легална ако се базира на договорни табели. 
• Најевтина варијанта: половен OEM дел. 
• Ако процената е нереална – приговор → АСО → независно вештачење → (по потреба) суд. 
« Последно менување: 16 Јуни 2025, 15:13:17 pm Carpathian Lord »