Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1330934 пати)

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6286
Лаик сум ептен со климите, овие AUX ваљда ги бива ?
https://klimi.mk/product/783  АУХ
https://klimi.mk/product/484  Хајсенс
Ограничен сум многу со просторот, единственото место кај што можам да наместам клима е со ширина од 78,5цм, после тоа од десната страна почнува џамот, оваа е 76,8цм. Нешто многу многу избор не ни има заради димензијата спрема гугл брзински преглед.  Има Hisense ама се 79цм, пола сантим до сантим заб ќе оди во дупката за џамот, нема да смета ама ќе изгледа грдо, останатите се уште поголеми.
 Собата е некаде 14-15 квадрати, како што планирам да е позиционирана ќе дува точно низ вратата низ ходникот,тој е околу 5 квадрати, ако отворам врата има уште една соба со 11-12 квадрати на истата линја , нешто испод сум предвидениот максимум од 35кв. Сите појаки клими внатрешната е далеку над мојата димензија.
 Друга опција за појака клима е парапетна, ама неа ќе ја платам дупло од оваа за истата јачина, за појака накај 60000 ќе замини и над.
На есен-зима ако се осети потреба ќе наместам или ваква или некоја послаба од 2, или 2.5 кв во другата соба, така мислам дека ќе бидам таман со 6кв и за овие две и ходникот и за третата соба од 14-15 квадрати шо не се користи засега.
Иначе примарно за ладење се зема, барем засега, и за подзагревање во измеѓу периодот, имам калиева печка  на дрва. Не брзам со преокрет директ на клими.

ЕНЕРГЕТСКА КЛАСА (SEER/SCOP):A++ (7.1/4.1)
МАКСИМАЛЕН КАПАЦИТЕТ НА ЛАДЕЊЕ:4200.00 W
МАКСИМАЛЕН КАПАЦИТЕТ НА ГРЕЕЊЕ:4200.00 W
ПРОСЕЧНА МОЌНОСТ:3500/3800 W
ВЛЕЗНА МОЌНОСТ ЛАДЕЊЕ:1180 W--------------------------------- ------------------- Што значат овие вредности
ВЛЕЗНА МОЌНОСТ ГРЕЕЊЕ:1100 W--------------------------------------------------- Што значат овие вредности
ПРОТОК НА ВОЗДУХ:650.00 m3---------------------------------------------------хајсенс 550
КАПАЦИТЕТ НА ОДВЛАЖНУВАЊЕ:1.70 l/h----------------------------------------Хајсенсот има тука 1.20
НИВО НА БУЧАВА:53.00 dB--------------------------------------------хајсенсот 39
Гаранција АУХ 5 години, Хајсенс 2год 5 компресор.
« Последно менување: 17 Март 2026, 15:26:01 pm vladic3110 »
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен vladic3110

• Сениор
Нарачав  Aux Gentle breeze, оваа, ќњ ја местат деновиве.
https://klimi.mk/product/783
Ме интересира, користи некој смарт плаг за да мери потрошувачка на клима и што ?
Дали некој го коеистел ова Тему Tuya smart plug , мислам дека декларирано за 3800кw и 16А. Gemini ai вели дека климава иако три иполка на фул не би требало да трга повеќе од 1.9 киловати што е упола од декларираната? Ќе се самозапалам или користи некој и нњма гајле ? 😂

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5433
  • Пиши лаже
https://share.temu.com/zLyz8z5cnFB

Ова го користам на климата, нема никаков проблем. Неколку од овие од Али и од Тему.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 801
Нарачав  Aux Gentle breeze, оваа, ќњ ја местат деновиве.
https://klimi.mk/product/783
Ме интересира, користи некој смарт плаг за да мери потрошувачка на клима и што ?
Дали некој го коеистел ова Тему Tuya smart plug , мислам дека декларирано за 3800кw и 16А. Gemini ai вели дека климава иако три иполка на фул не би требало да трга повеќе од 1.9 киловати што е упола од декларираната? Ќе се самозапалам или користи некој и нњма гајле ? 😂

za 3.5 kw klima nema gajle ako e 16A ova od temu/ali. imam doma i 16ki i 10ki .. na klimite gi koristev 1 godina kolku da gledam kolku struja archat..mi pomina toj keif pa prefrliv da imam avtomatski svetla po doma.. dobri se.

Отсутен vladic3110

• Сениор
Топ, ќе видиме за некоја недела да стигне, ако не ја бива, ќе смартосам нешто друго :д

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7207
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
3500W клима не значи дека ќе троши и толку струја, за ладење/греење е таа моќност, а струја ќе трга макс ~1kW.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 2008
Се мислам дома класичниот котел на струја од 18кВ да го сменам со топлинска пумпа. Со оглед на тоа што водата во целиот систем (подно во дневната и радијатори во спалните) ми е на максимум 35° дали да одам со поефтина варијанта од типот на Midea или што и да има најефтино а да е поддржано од Geff кредитирање, или сепак да одам на нешто подокажано (LG на пример). Станот ми е ~80м², одлично изолиран но без комшии кои греат и многу малку сонце го фаќа, па сметките се прилично високи, по разговор со ЏиПиТи вика дека 8кВ пумпа е сосема доволна, но би сакал и совет од некој поискусен пред да пристапам кон мајстори/монтери да сакаат да ме заколат и да продадат тоа што нив им одговара.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55236
  • Махер
Се мислам дома класичниот котел на струја од 18кВ да го сменам со топлинска пумпа. Со оглед на тоа што водата во целиот систем (подно во дневната и радијатори во спалните) ми е на максимум 35° дали да одам со поефтина варијанта од типот на Midea или што и да има најефтино а да е поддржано од Geff кредитирање, или сепак да одам на нешто подокажано (LG на пример). Станот ми е ~80м², одлично изолиран но без комшии кои греат и многу малку сонце го фаќа, па сметките се прилично високи, по разговор со ЏиПиТи вика дека 8кВ пумпа е сосема доволна, но би сакал и совет од некој поискусен пред да пристапам кон мајстори/монтери да сакаат да ме заколат и да продадат тоа што нив им одговара.

35 излезна или повратна?

Колку трошиш за еден најголем месец дај сметка ќе пресметаме точно.

Отсутен Ordevski

• Редовен

35 излезна или повратна?

Колку трошиш за еден најголем месец дај сметка ќе пресметаме точно.

Излезна 35, повратна 22-24 зависи колку е ладно. По мои пресметки најладниот месец потрошив скоро 2000кВ за греење, сметките се движеа од 10к до 15к највисоката за 27 дена беше таа, само тогаш влегов во 4та категорија со некои 1100кВ во скапа струја. Инаку околу 900-1000 во скапа цело време сум близу, да беше поладно ќе одеше многу нагоре, лани макс 1350 имав измерено во најладното.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4285
Овај котел требаше да го замениш пред 10г. 8кв мислам малце е, и ќе ти треба некоја поголема - 10 или 12кв, за да имаш малку оверхед ако фати голем студ а и зошто немаш комшии и малце сонце
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Ordevski

• Редовен
Овај котел требаше да го замениш пред 10г. 8кв мислам малце е, и ќе ти треба некоја поголема - 10 или 12кв, за да имаш малку оверхед ако фати голем студ а и зошто немаш комшии и малце сонце
Наместен е пред 10ина години кога котелот беше 500еур а топлинската пумпа беше 5.000еур додека струјата беше 4ден скапа и 2 денари ефтина без 4 тарифи, трансфери и приклучоци итн...

Мислев дека 8кВ е доволно, затоа што цела зима со 1 вклучен грејач од 6кВ ги задоволува потребите, страв ми е 10кВ да не има чести гасења па да работи неоптимално. За екстра јаки Џими секако би го оставил стариот котел.

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
  • Пораки: 1029
6кв е повеќе од доволно да покрие и греење и санитарна топла вода. 6кв греачот не ти бил ни 50% од времето уклучен. Топлинска пумпа работи 24/7
« Последно менување: 13 Април 2026, 22:21:58 pm JezuzNoChill »

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4586
@Ordevski  ако сакаш пушти линк за која топлотна пумпа мислиш?
Јас кога прашував тука за кај мене, за куќа 109м2, приземје, спрат и поткровје ми нудеа од 6 до 8-9 kW пумпи, плус buffer storage 200-300 литри и плус бојлер 150-200 литри. Имаш кај да ставиш во станот се тоа?

Отсутен Ordevski

• Редовен
6кв е повеќе од доволно да покрие и греење и санитарна топла вода. 6кв греачот не ти бил ни 50% од времето уклучен. Топлинска пумпа работи 24/7
И јас тргнав од таа логика.
@Ordevski  ако сакаш пушти линк за која топлотна пумпа мислиш?
Јас кога прашував тука за кај мене, за куќа 109м2, приземје, спрат и поткровје ми нудеа од 6 до 8-9 kW пумпи, плус buffer storage 200-300 литри и плус бојлер 150-200 литри. Имаш кај да ставиш во станот се тоа?
https://setec.mk/products/midea-mgc-v7wd2n8-b

Еве еден пример што го гледам, знам дека е од Гефф прифатена. Имам простор за бојлер, би го заменил сегашниот, а имам и за бафер, иако би сакал ако може и да нема, просторот ми користи како остава, сакам така да биде. Ми рекоа дека имам околу 200Л течност вкупно во целиот систем, само не знам колку е точно тоа.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4586
Колку искача со бојлер, бафер и све останато и монтажа?