Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1396982 пати)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5456
Чим ќе работат двете клими во исто време, мислам дека со две 3.5ки ќе си завршиш работа. Можда и 2.5 и 3.5, ама разликата во цена меѓу двете послаби е толку мала што нема поента.

Да ти кажам - и јас се мислев за 3.5 + 2.5, ама ова второво стварно нема поента со оглед на разликата во цена...
Da ama ako 3.5kata e prejaka za prostorot ke raboti kako on/off klima. I toa isto taka nema poenta

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Присутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2874
Овде заборавив да кажам дека спалната од едната страна има огромни две стаклени врати кон терасата (гледа на северо-запад), а од другата страна продолжува во ходник кој е долг 4m и широк 2.5m, па идејата ми е дека и ходникот би се ладел/греел од истата клима од спалната... Затоа размислувам накај 3.5-ка.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3905
АЕРИ е конкретен модел на ВИВАКС.

Јас би одел со 2 х 3.5кв.

Кога поскапеа пелетите нагло пред некоја година тогаш монтирав 5.5кв, салонот ми е комлет со кујната 40м2 и истиот е со шибер стаклен одвоен од ходникот од кои одат скали надоле према подрум и нагоре према собите, цела зима без гасење на 24 степени ми беше наместена и шиберот во ниеден момент не го затворив зошто беше неподносливо топло, реално ми загреваше повеќе од 60м2, ходникот не беше како салонот топол, ама беше сигурно 21-22 степени, сосема доволно.
Од тогаш навака ја пуштам за греење многу ретко, само во преодни периоди во Октомври и Април.

Прво се нервирав зошто не ми грееше, дур не ја сконтав цаката на ВИВАКС, мора ТУРБО да пуштиш. :D

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9209
  • Пичлеме
Имам две Аери + 3.5кв, ок се, ама имам забелешки за бучните надворешни единици, во зима.
Во фамилија имаме и една Хаер Тундра 5.5кв, во тоа време беше со Митсубиши компресор (после почнаа Хитачи да ставаат) од пред неколку години, многу подобро работи.
« Последно менување: 30 Јуни 2026, 14:09:51 pm Ipkisija Meskosa »

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6367
@nikola_bb @balanar Јас дури барав сватив дека кај нас многу oд брендовите/модели се продаваат по името дека им излегло не значи дека нешто се уау или чинат. Затоа има еден тон Гри или Вивакс, оти се избустани од продавачи/монтери и од "badzoto zema edna top е".
А во реалност еве низ сите влезови кај мене ако свири како трнар некоја надворешна обавезно е Вивакс.
Јас во таа класа земав Aux gentle breeze, заради терсене димензијата кај што ја монтирав ми беше влезена во потесен круг,  а и немаше Midea на лагер во моментот, ама компресорот е мидеин, засега никаква замерка немам.
За буџет/средна класа пре би одел со Мидеа, каде каде се подобри по спецификации имаат  салам компресори нивни што ги работат со Тошиба. Малце поскапите како Carrier се исто или Midea ili Gree
Кај Мидеа Купуваш  цел нивни производ со нивни компресор, сопствен софтвер , Ai и сл, Кај Вивакс купуваш рандом клима со лепенки Вивакс и компресор ако имаш среќа од Мидеа,  ако не од некој чкљ произведувач.
Гри не се ни за нудење со понашањето по форуми, а и сам имам увидено дека трошат безвезе и се безобразни со гаранција.
Еве нешто од овие види, па според со Ai меѓу вивакси гри и остало.
https://www.klimamarket.mk/midea-inverter/midea-solunar-12k-ef-12rd1h-i-mx1h-12rd1h-kit?sort=p.price&order=ASC
https://www.klimamarket.mk/midea-inverter/midea-extreme-save-pro-ag-nordic-air-purifier-uv-virus-sterilization-hepa-series-kit?sort=p.price&order=ASC
« Последно менување: 30 Јуни 2026, 14:24:07 pm vladic3110 »
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Присутен balanar

• Редовен
Па не знам дали е приказната само со "badzoto zede top e".

Кај бабата во дуќан има 3.5 AERI, кај 4-5 што ги знам никој се нема пожалено.
Или им е срам да кажат дека згрешиле или не знам што е. Еве и на форумов ја фалат баш AERI...

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6367
Епа незнам, еве имаш Ai на бросвер, спореди ги моделите види шо ќе ти кажи меѓу двете види шо ќе кажи ,ваљда поќе знај од бабата и баџото. :)
Едните прават цели единици и и компресори од нив под нивно име, другите продаваат, фенови, телевизори , вибратори и клими под лепенка Вивакс.
Тоа со жалењето и годењето е ако имаш среќа да се погоди некој нормален бренд зад лепенката, како шо е и со телевизорите и све остало под тој бренд и другите такви како Фуего, СТ итн.
А тоа дека бучат надвор бучат, не сме греечка сезона да снимам  на трети како се счлуша клима од приземје.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Присутен balanar

• Редовен
Ќе пишам колку ми е буџетот кога ќе стигне до таму работата, ќе средиме  ;D

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2383
Јас имам аери сега 5.5ка ја сменав 3.5ката и едина забелешка ми е тоа што 5.5ка е многу побучна. Надворешната единца, внатрешната е тивка иако има поголем проток на воздух.
За парите сум задоволен.
И да за греење 23 степени на 3.5ка и 5.5ка не е исто, осетно е потопло со 5.5ката.

Едит: Најбтино е да не ја заеби работата монтерот. Процедурално да користи за монтажа на цевките пластични црева во бакарните цевки да ги извлечи без да напукни негде и да си вакумира со компресор на крај.
« Последно менување: 30 Јуни 2026, 17:43:13 pm tomaso »

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7228
Додека сме кај Vivax Aeri (бидејќи таа ми е главен фаворит за во станов), треба да ставам две единици кои ќе служат за ладење и греење, единствен извор за истото.
Која моќност да ја ставам во:

- кујна и дневна, со димензии 8.3m (должина) на 3.1m (ширина)? Ова е околу 25m2, чист правоаголник.
- спална, сo димензии 4.7m (должина) на 2.7m (ширина)? Ова е околу 13m2, исто правоаголник.

Се мислев 5.5kw за кујна/дневна со 3.5kw за спална, ама изгледа 5.5kw би било overkill за 25m2, како што ве читам...

Тој стан со тие димензии и квадратура, една 3.5ка ке го прави бања.

Моментално 45 квадрати стан најгоре на 4ти го греам со инвертер Самсунг стар 14 години.
Додуше помага тоа што сум на јужна страна, ама сепак, штом 60 квадрати со вивакс аери ги греев во стара кука, за стан 35-40 квадрати се ништо за 3.5ка

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 460
Аери има бучна надворешна единица. Може да пречи на соседи.

Имам Хајсенс Енерџи про за меѓусезона и потивка е за разлика од Виваксот.

Јас за нов стан и прва опција за греење би зел нешто премиум модел. Тошиба, Мицу или Даикин.

Sent from my SM-A528B using Tapatalk

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3905
Реално тој стан со една 5.5кв премиум бренд ќе го правиш бања, секако во спална и нема потреба да грееш директно, нема сигурно да спиеш во 23°С.

Присутен balanar

• Редовен
Реално тој стан со една 5.5кв премиум бренд ќе го правиш бања, секако во спална и нема потреба да грееш директно, нема сигурно да спиеш во 23°С.

Не знам дали мислиш на мојов стан  :)

Еве ја скицата, па пуцајте.
Во дневната нема да биде вака, ќе ги сменам позициите на аголната гарнитура и трпезариската маса.
Единицата за во дневна/кујна ќе стои над прозорите. Не сум сигурен колку воопшто ќе стигнува топол или ладен воздух до спалната, не се поврзани никако меѓусебе. Има 8 метра од внатрешната единица до вратата за ходникот, па имаш друга врата (под 90 агол) за во спална. Затоа гледам две единици.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 999
  • The best or nothing.
Ако ставаш клима, стави ги цевките во оние наменски канали за клима. Многу е полично на изглед. Нас мајсторот ништо не ни спомна, и ме нервира. Глупост е знам, ама ми боде очи.

Во вц имаш прозор?

На тема клима, разгледај мидеа брезлес.

Присутен balanar

• Редовен
Ако ставаш клима, стави ги цевките во оние наменски канали за клима. Многу е полично на изглед. Нас мајсторот ништо не ни спомна, и ме нервира. Глупост е знам, ама ми боде очи.

Во вц имаш прозор?

Ќе си доплатам за држач за клима + пред-инсталација при градбата на станот. Ова за во дневната.
За спалната исто имам опција (ќе треба некаде на терасата да се стави држач), но уште не сум кажал.

Во тоалетот нема прозорец.