Лаик сум ептен со климите, овие AUX ваљда ги бива ?
https://klimi.mk/product/783 АУХ
https://klimi.mk/product/484 Хајсенс
Ограничен сум многу со просторот, единственото место кај што можам да наместам клима е со ширина од 78,5цм, после тоа од десната страна почнува џамот, оваа е 76,8цм. Нешто многу многу избор не ни има заради димензијата спрема гугл брзински преглед. Има Hisense ама се 79цм, пола сантим до сантим заб ќе оди во дупката за џамот, нема да смета ама ќе изгледа грдо, останатите се уште поголеми.
Собата е некаде 14-15 квадрати, како што планирам да е позиционирана ќе дува точно низ вратата низ ходникот,тој е околу 5 квадрати, ако отворам врата има уште една соба со 11-12 квадрати на истата линја , нешто испод сум предвидениот максимум од 35кв. Сите појаки клими внатрешната е далеку над мојата димензија.
Друга опција за појака клима е парапетна, ама неа ќе ја платам дупло од оваа за истата јачина, за појака накај 60000 ќе замини и над.
На есен-зима ако се осети потреба ќе наместам или ваква или некоја послаба од 2, или 2.5 кв во другата соба, така мислам дека ќе бидам таман со 6кв и за овие две и ходникот и за третата соба од 14-15 квадрати шо не се користи засега.
Иначе примарно за ладење се зема, барем засега, и за подзагревање во измеѓу периодот, имам калиева печка на дрва. Не брзам со преокрет директ на клими.
ЕНЕРГЕТСКА КЛАСА (SEER/SCOP):A++ (7.1/4.1)
МАКСИМАЛЕН КАПАЦИТЕТ НА ЛАДЕЊЕ:4200.00 W
МАКСИМАЛЕН КАПАЦИТЕТ НА ГРЕЕЊЕ:4200.00 W
ПРОСЕЧНА МОЌНОСТ:3500/3800 W
ВЛЕЗНА МОЌНОСТ ЛАДЕЊЕ:1180 W--------------------------------- ------------------- Што значат овие вредности
ВЛЕЗНА МОЌНОСТ ГРЕЕЊЕ:1100 W--------------------------------------------------- Што значат овие вредности
ПРОТОК НА ВОЗДУХ:650.00 m3---------------------------------------------------хајсенс 550
КАПАЦИТЕТ НА ОДВЛАЖНУВАЊЕ:1.70 l/h----------------------------------------Хајсенсот има тука 1.20
НИВО НА БУЧАВА:53.00 dB--------------------------------------------хајсенсот 39
Гаранција АУХ 5 години, Хајсенс 2год 5 компресор.