Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1229339 пати)

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 315
  • МАЗДАШ
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #6405 на: 26 Септември 2025, 13:39:13 pm »
Здраво , ми треба мала печка на пелети, за на вила 55м2, треба да се замарам да гледам кој бренд и слични работи или битно е да има дувалка а може да е и најефтината? Фала, појма немам ништо за ова на темава најдов кои се добри пелети ама за шечка ништо незнам.
Mazda's never die, they just get faster.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2656
« Одговори #6406 на: 02 Октомври 2025, 13:49:47 pm »
Мала консултација, се работи за ГРЕЕ инвертер на моите, не дува топло, денеска да пуштат да затопли воопшто не сака да дува топло. Можно ли е кога е правено детално чистење  со дезинфекција пред летната сезона мајсторот да откачил нешто или слично. Компресорот си работи, врти перката, барем така ми кажаа. Некоја сугестија
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3075
  • Слобода или смрт
« Одговори #6407 на: 02 Октомври 2025, 14:16:54 pm »
Мала консултација, се работи за ГРЕЕ инвертер на моите, не дува топло, денеска да пуштат да затопли воопшто не сака да дува топло. Можно ли е кога е правено детално чистење  со дезинфекција пред летната сезона мајсторот да откачил нешто или слично. Компресорот си работи, врти перката, барем така ми кажаа. Некоја сугестија

Ако е gree g tech серијата пукната е цевката внатре во надворешната единица. Веќе 3ти пат пука во рок од 5 години кај мене.
Две гтек двете со истиот дефект!!

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2656
« Одговори #6408 на: 02 Октомври 2025, 14:41:19 pm »
@kimi makedonski А од што пука таа цевка, од старост ваљда или некое оптоварување, климата има некои 8-9 години, до сега немала таков проблем
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3075
  • Слобода или смрт
« Одговори #6409 на: 02 Октомври 2025, 14:50:02 pm »
Па од старост сигурно не е бидејќи прв пат пукна првата година. Пука бидејќи е лош дизајнот конкретно на гтек. Сервисерот кажа сите гтек страдале од истиот проблем.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 831
  • The best or nothing.
« Одговори #6410 на: 02 Октомври 2025, 20:25:57 pm »

Прво провери, да не им е уклучено рециркулација на воздух. Ако не е, викни мајстор. Или ќе ги пертлува цевките, или ќе ги завари. (Ако е до нив)

Отсутен Darkovski

• Редовен
  • Пораки: 1279
« Одговори #6411 на: 13 Октомври 2025, 14:41:19 pm »
Дечки препорачајте клими за греење 2.5- 3.2 за во спална и 4.2-5-5 за дневна кујна.
Дали да одам со најефтините јапонски како на пример Даикин Сенсира, Тошиба Сеуа или да идам со поскапи кинески како на пример Хаиер Ревиве, или некоа Мидеа со Тошиба компресор?
Другар што работи сервисирање на клими ми рече дека новите тошиба не биле толку издржливи како порано и дека сменил неколку компресора во задниве две години.
Мидеа гледам дека нема кај нас со еуровент сертификати, Хаиер Тундра има еуровент но се изначитав лоши ревјус од странство.
Многу модели што се продаваат кај нас неможам ни да ги најдам на интеренет ревјус, другаров вика дека тоа се модели правени за наш пазар и во иднина нема да имаат достапни делови, мислам поточно за Мидеа и Хаиер.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 791
« Одговори #6412 на: 13 Октомври 2025, 17:56:30 pm »
Дечки препорачајте клими за греење 2.5- 3.2 за во спална и 4.2-5-5 за дневна кујна.
Дали да одам со најефтините јапонски како на пример Даикин Сенсира, Тошиба Сеуа или да идам со поскапи кинески како на пример Хаиер Ревиве, или некоа Мидеа со Тошиба компресор?
Другар што работи сервисирање на клими ми рече дека новите тошиба не биле толку издржливи како порано и дека сменил неколку компресора во задниве две години.
Мидеа гледам дека нема кај нас со еуровент сертификати, Хаиер Тундра има еуровент но се изначитав лоши ревјус од странство.
Многу модели што се продаваат кај нас неможам ни да ги најдам на интеренет ревјус, другаров вика дека тоа се модели правени за наш пазар и во иднина нема да имаат достапни делови, мислам поточно за Мидеа и Хаиер.

po forumive imam pishuvano za moite klimi Daikin, Vivax aeri i Mitsubishi. ajde ushte ednash kje se poftoram kolku pari tolku muzika

- daikin - tivka nadvoreshna ekonomichna vo rabota, retko pravi defrost - skapa! (okolu 55,000mkd beshe koga ja zemav 3.5kw)
- Vivax - maaalku pobuchna nadvoreshna, no potivka vantreshna edinica, ekonomichna vo rabota, NO!!! mana i e chesto pravi defrosti (daikinot 1 taa 4-5 pati moze i poveke) - cena 30.000mkd
- Mitsubishi (go nema toj model poveke oti e postar) - isto kako daikinot no poeftina (35.000 2.5kw..mislam deka ne beshe neshto strashno poskapa 3.5kw vo toa vreme)

sega koga bi zemal bi odel Mitsubishi/Daikin za vo Dnevna, Spalna i Vivax aeri (ima miljarda drugi modeli no aeri ili R+ e bash ona plateno dobieno najdobar odnos) za vo prostorija kaj shto ne mi e najbitno greenjeto (primer kujna/trpezarija)

Haier nemoj da zemash zatoa shto od iskustvo na kolega (dobri se dodeka rabotat) chesto stradaat od elektronika... mora da vikash serviser da ti menja plochka nekoja.

Brat mi ima toshiba (isto ko da chitash za daikin .. i performansi i ceni)

Ako si meraklija na ZHESHKO duvanje mozish i da odish i so GREE ama jas gi izbegavam oti personalot im e UZAS na ponashanje a klimite se skloni na PREGREVANJE i ne znaat dobro da moduliraat. (gi ima instalirano kaj moite doma.. toplat super ne mozam da se pozalam)

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5988
« Одговори #6413 на: 13 Октомври 2025, 18:47:42 pm »
A Hisense на што глас се ? Ќе треба и јас изгледа да земам некоја годинава, покрај дрвата да имам и клима, а и за ладење пошо е пњкол на лето.
Заради шо ми е проширен балконот, е дел од дневната и имам еден носач тука спушта од ѕидот каде што била догрмаата претходно и немам друга опција освен онаква подна клима или како и да се вика. Такви мноогу слабо избор гледам а цените се поприлично посолени од ист бренд пример 3.5ка со 3.5ка.
Жими хајсенс гледав така има некој модел и Грее али тие би ги избњгавал.
За убавитњ марки може има ама не би платил толку пари.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Tiro

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 353
« Одговори #6414 на: 13 Октомври 2025, 19:35:55 pm »
A Hisense на што глас се ? Ќе треба и јас изгледа да земам некоја годинава, покрај дрвата да имам и клима, а и за ладење пошо е пњкол на лето.
Заради шо ми е проширен балконот, е дел од дневната и имам еден носач тука спушта од ѕидот каде што била догрмаата претходно и немам друга опција освен онаква подна клима или како и да се вика. Такви мноогу слабо избор гледам а цените се поприлично посолени од ист бренд пример 3.5ка со 3.5ка.
Жими хајсенс гледав така има некој модел и Грее али тие би ги избњгавал.
За убавитњ марки може има ама не би платил толку пари.
Imas vivaks parapetna 3.5kw

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7245
« Одговори #6415 на: 13 Октомври 2025, 22:35:02 pm »

Јас сум на пелети, нема подобро нешто за парно греење на куќа. За разлика од дрва, што вика Томица ќе напуниш резерварот со пелети и си тера котелот.

Ме убедуваа за клима, ставивме инвертер и не е споредливо греењето на парно и инвертер. Изводливо е, бидејќи немаме зими, ама парното како што ќе стопли за да стоплам 200 квадрати ќе ми треба инвертер во секоја соба.

Друг фактор е што се зголемува потрошувачката на струја ако сите преминат на инвертери, немам точни податоци колку би се одразило на ниво на држава ама сигурно не е мал процент.
Монтерите ми фо фслеа AENI како добра клима во тој ранг

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4053
  • MadaFunker
« Одговори #6416 на: 14 Октомври 2025, 08:00:51 am »

Сеијата ја имам мислам 4та година, 2.5kw тивка, загрева пефектно, не се сеќава дека има клима во собата. Ја би ја препорачал.
New blood of old school

Отсутен Darkovski

• Редовен
  • Пораки: 1279
« Одговори #6417 на: 14 Октомври 2025, 19:40:38 pm »

po forumive imam pishuvano za moite klimi Daikin, Vivax aeri i Mitsubishi. ajde ushte ednash kje se poftoram kolku pari tolku muzika

- daikin - tivka nadvoreshna ekonomichna vo rabota, retko pravi defrost - skapa! (okolu 55,000mkd beshe koga ja zemav 3.5kw)
- Vivax - maaalku pobuchna nadvoreshna, no potivka vantreshna edinica, ekonomichna vo rabota, NO!!! mana i e chesto pravi defrosti (daikinot 1 taa 4-5 pati moze i poveke) - cena 30.000mkd
- Mitsubishi (go nema toj model poveke oti e postar) - isto kako daikinot no poeftina (35.000 2.5kw..mislam deka ne beshe neshto strashno poskapa 3.5kw vo toa vreme)

sega koga bi zemal bi odel Mitsubishi/Daikin za vo Dnevna, Spalna i Vivax aeri (ima miljarda drugi modeli no aeri ili R+ e bash ona plateno dobieno najdobar odnos) za vo prostorija kaj shto ne mi e najbitno greenjeto (primer kujna/trpezarija)

Haier nemoj da zemash zatoa shto od iskustvo na kolega (dobri se dodeka rabotat) chesto stradaat od elektronika... mora da vikash serviser da ti menja plochka nekoja.

Brat mi ima toshiba (isto ko da chitash za daikin .. i performansi i ceni)

Ako si meraklija na ZHESHKO duvanje mozish i da odish i so GREE ama jas gi izbegavam oti personalot im e UZAS na ponashanje a klimite se skloni na PREGREVANJE i ne znaat dobro da moduliraat. (gi ima instalirano kaj moite doma.. toplat super ne mozam da se pozalam)
Фала за помошта, ке се сведе најверојатно на Даикин или Тошиба, моделиве на Митсубиши ми се збунувачки и со слаби перформанси за парите. Вака на хартија највише ми се свиѓаат Тошибите арно ама ме плаши што не се више Јапан, као купени биле од Мидеа. Нејсе дали некој ставил клими со грант од GEFF?

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1560
« Одговори #6418 на: 17 Октомври 2025, 09:38:17 am »
Клабери
Онлајн дијагноза да направиме ...

Климата чудно брчи - внатрешна единица . Кога го менувам дувањето најмногу се слуша, после тоа на пример ја ставам на 3 бризина и се смирува. .
Климата работи - ладе/топле како што треба.

Не можам да натерам сервисер да дојде и да ја види.
По тоа што му го пуштив на вибер - едниот кажа дека е мотор за менување ~150 евра
Модел ЛГ 18ка

Имал некој сличен проблем ?

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4053
  • MadaFunker
« Одговори #6419 на: 17 Октомври 2025, 11:39:45 am »
Пушти видео/аудио да чуеме какво е тоа чудно брчење, вака на памет само може да збориме.
New blood of old school