Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1330449 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55236
  • Махер
6кв е повеќе од доволно да покрие и греење и санитарна топла вода. 6кв греачот не ти бил ни 50% од времето уклучен. Топлинска пумпа работи 24/7
И јас тргнав од таа логика.
@Ordevski  ако сакаш пушти линк за која топлотна пумпа мислиш?
Јас кога прашував тука за кај мене, за куќа 109м2, приземје, спрат и поткровје ми нудеа од 6 до 8-9 kW пумпи, плус buffer storage 200-300 литри и плус бојлер 150-200 литри. Имаш кај да ставиш во станот се тоа?
https://setec.mk/products/midea-mgc-v7wd2n8-b

Еве еден пример што го гледам, знам дека е од Гефф прифатена. Имам простор за бојлер, би го заменил сегашниот, а имам и за бафер, иако би сакал ако може и да нема, просторот ми користи како остава, сакам така да биде. Ми рекоа дека имам околу 200Л течност вкупно во целиот систем, само не знам колку е точно тоа.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk
2000:30:24=3 толку си трошел во просек. Да земеме дека е дупло 6кв.

Значи таа од 8кв треба да вади 6кв на -10. Без да пали дополнителен греач! (Тој мора и софтверски и хардверски да се изгаси при монтажа)

Згора ти веројатно имаш и клима некаква? И таа 2кв да може да извади за не дај боже.

И едно калориферче 1.5кв ќе најдеш најефтино, колкку за да се матка по дома за ако замрзне климата или некој екстремен бран недела-две во годината.

П.С. ако држиш дома 20-22 ќе може. Ако имаш лица на кои им треба 25-27 нема да ти е доволно.