Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1416116 пати)

Отсутен nikola98

• Редовен
  • Пораки: 1011
  • The best or nothing.
Ние се зезнавме со една 5,5-ка. Сега би одел со 3,5 и 2,5-ка. И врзи ги на различни осигурачи. Уствари со електричар ќе распределите, сепак е ново градба.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2901
Ние се зезнавме со една 5,5-ка. Сега би одел со 3,5 и 2,5-ка. И врзи ги на различни осигурачи. Уствари со електричар ќе распределите, сепак е ново градба.

Нешто и мене ме влече откако се распишувавме за 3,5 + 2,5...

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2891
Не знам дали реално ќе имаш потреба од клима во спална. Јас сум на централно и радијаторот ми е исклучен во спална. како што знам и поздраво е да се спие во поладна просторија.
Своерачен потпис ;)

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 807

Нешто и мене ме влече откако се распишувавме за 3,5 + 2,5...

normalno.. koj bi sakal da fukne dzver na edna strana shto kje pregreva i shto kje duva promaja? mnogu podobro e da se rasporedi na nekolku mesta poslabi edinici

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7252
Реално тој стан со една 5.5кв премиум бренд ќе го правиш бања, секако во спална и нема потреба да грееш директно, нема сигурно да спиеш во 23°С.

Не знам дали мислиш на мојов стан  :)

Еве ја скицата, па пуцајте.
Во дневната нема да биде вака, ќе ги сменам позициите на аголната гарнитура и трпезариската маса.
Единицата за во дневна/кујна ќе стои над прозорите. Не сум сигурен колку воопшто ќе стигнува топол или ладен воздух до спалната, не се поврзани никако меѓусебе. Има 8 метра од внатрешната единица до вратата за ходникот, па имаш друга врата (под 90 агол) за во спална. Затоа гледам две единици.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

На оваа скица, 5.5 ка во дневниот простор ке ти биде оверкил, 3.5ка ке го прави бања тој простор.
Во спалната ке ти биде така посвежичко, ама ке си оди топлината и таму.

Речиси идентичен е и како мојот стан, јас со 3.5ка една клима и го ладам и го грејам, додуше на 4ти сум и на јужна страна гледа станот, па и тоа во некоја мера има предност.

Ако и твојот е на јужна страна, зимно време ке видиш дење ке има денови и кога нема да имаш потреба од клима за греење.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15223
  • Пудингот на шоферството
Станов во кој живеев во Битола беше на јужна страна во зграда со 15цм изолација и внатре и надвор.Па во зима плаќавме по 10К струја и пак не беше стоплен целосно.🤣
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3745
Станов во кој живеев во Битола беше на јужна страна во зграда со 15цм изолација и внатре и надвор.Па во зима плаќавме по 10К струја и пак не беше стоплен целосно.🤣
Не знам што ве чуди. Плаќаме една од најскапите струи во Европа затоа што нема кој да нè заштити. Никаде во светот нема за 5 сијалици, еден фрижидер, шпорет и бојлер во просек да плаќаш сметка од 200 евра. Тоа го има само кај нас.

Ние изгледа плаќаме и за тие „Европјани“ што живеат во Виена и за стан во центар плаќаат сметка од едвај 30 евра, додека некој во Делчево, Битола или Скопје го дерат од кожа.

Ама важно е да се глуми патриотизам. Јас зборувам и за ова, како што сум алармирал и за многу други неправилности со кои нè крадат во речиси сите сфери на општеството. Додека молчиме, ништо нема да се промени.

Гордиот Македонец стрепи коа треба да ја отвори не знае што и како му текнало на некого дали ке се лади некаде па удри посакапо треба фиксно но за жал не дерат абер немат.Али горди патриоти .. нек се горди и нека плаќаат и малку е 10илјади со 26илјади денари малку е 10илјади рекет кон бонбона бизнис треба сите 26 да ги даде на евн... само гордо

Mече колки плаќаш струја во Германија? ама не си на 26илјади денари.
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен balanar

• Редовен
@FiLo - На север е комплет, само на пролет/лето/есен фаќа сонце 2-3-4 саати при крај на денот.
Затоа има прекрасен поглед.

Изгледа ќе бутнам една 2.5ка во спалната, ќе размислам.
Од друга страна - не сакам на терасата да ставам надворешна единица,  ќе биде како чир што бучи, не е голема терасата баш.

Додуше, секогаш можам да ставам клима накнадно, ама дилемата ми е дали да доплаќам за држачи и пред-инсталација на терасата, сега кога се гради станов...

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4394

Во Битола нов стан 60м2, најмногу што сум платил е 4500ден за струја. Се грее станот со клима 5.5Kw

Не знам како плаќате 10к за струја во стан.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2178
Еве како искача кај мене за 68 квадрата внатрешна површина со една клима се грее станот и лади 3.5 ка хаиер локациски на северна страна сендвич позиција на станот. Бојлер нонстоп и во кујна исто со мало дете лето на некој си 26/7 е ставена климава да лади, зимо исто 26 ка со тоа што спалната е околу 22/23 степена. Во иднина би ставил додатна една во детската соба зошто ради позицијата најслабо стига воздух до нејзе.

Отсутен FiLo

• Легенда
@FiLo - На север е комплет, само на пролет/лето/есен фаќа сонце 2-3-4 саати при крај на денот.
Затоа има прекрасен поглед.

Изгледа ќе бутнам една 2.5ка во спалната, ќе размислам.
Од друга страна - не сакам на терасата да ставам надворешна единица,  ќе биде како чир што бучи, не е голема терасата баш.

Додуше, секогаш можам да ставам клима накнадно, ама дилемата ми е дали да доплаќам за држачи и пред-инсталација на терасата, сега кога се гради станов...

Епа тогаш 3.5 со 2.5 оди.

Немаш никаква потреба од 5.5ка, на тој дневен простор нема да работи во ефикасен режим.

Отсутен balanar

• Редовен
Тоа ќе да е, така ми личи...

Отсутен FiLo

• Легенда
Бидејки си на северна страна, барај си надворешната единица да има греач на тацна.

Мене Вивакс Аери што го користев во куката, беше под тераса и никогаш не виде сонце ниту летно ниту зимно време надворешната единица и немаше никаков проблем, само на магливо време правеше повремени дефрости.

На премногу ладни денови немаше гајле.

Второ и како совет што го имам добиено, ако зимно време пречесто мрзни климата, пушти ја да дува на ладно, тогаш компресорот исфрла топлина и брзо ке ја загрее надворешната единица.
Некогаш едноставни совети и трикови вредат 5 пари.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5482
Бидејки си на северна страна, барај си надворешната единица да има греач на тацна.

Мене Вивакс Аери што го користев во куката, беше под тераса и никогаш не виде сонце ниту летно ниту зимно време надворешната единица и немаше никаков проблем, само на магливо време правеше повремени дефрости.

На премногу ладни денови немаше гајле.

Второ и како совет што го имам добиено, ако зимно време пречесто мрзни климата, пушти ја да дува на ладно, тогаш компресорот исфрла топлина и брзо ке ја загрее надворешната единица.
Некогаш едноставни совети и трикови вредат 5 пари.
Mozes i klasicna sijalica da stais vo nadvoresnata edinica i nema da mrzne. Ama koja e poentata....Treba saglam klima so saglam algoritam za upravuvanje

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5482
Kontakt da ne imate od nekoj sto gi cisti klimive t.s. vnatresnata edinica. Proveren nekoj
Ako moze i da ja isproveri da zakaci manometri uste poubavo

Sent from my SM-S938B using Tapatalk