Гласање

Која фирма е најдобрата за местење на плински уред за кола. (пари, квалитет, се)

Плимонт
130 (72.2%)
Новус
15 (8.3%)
Мармил Монт
12 (6.7%)
Кар Систем
15 (8.3%)
Дурла ЛПГ Битола
3 (1.7%)
Плинмонт Битола
5 (2.8%)
Плинстарт Јовус Битола
0 (0%)

Вкупно гласови: 180

Автор Тема: PLINSKI UREDI  (Прочитано 468825 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: PLINSKI UREDI
« Одговори #1095 на: 25 Јануари 2015, 19:19:33 pm »

што сакаш симо да кажеш? дека е НОРМАЛНО боцата да ти смрзне онака?

Да. Нормално е.

Тоа ти е ко` кога ќе извадиш шише од замрзнувач, се нафаќа мраз на него.
Како што кажав, пропанот при испарување го лади бутанот (Геј-Лисаковиот закон за зависност на притисок и температура) на доста пониска температура од неговата точка на вриење (-1 стпени целзиуси), така да тој си останува да речеме на -10 -11 степени. Додека не се загрее на -1 степен, не испарува. Си стои во канистерот. Канистерот е ладен под 0, надвор е влажно, нормално дека ќе се смрзне.

Edit: eве постоело и име Joule–Thomson effect

Цитат
As a gas expands, the average distance between molecules grows. Because of the attractive part of the intermolecular force, expansion causes an increase in the potential energy of the gas. If no external work is extracted in the process and no heat is transferred, the total energy of the gas remains the same because of the conservation of energy. The increase in potential energy thus implies a decrease in kinetic energy and therefore in temperature.

симо... дали во твојата кола мрзне боцата?

ај нека се јави некој било кој, кој што ќе констатира дека во кола боцата плинска редовно му мрзне? редовно е вака нафатена со бело?

јас имав бајаги коли и еднаш само ми се има десено да ми смрзне боцата овака како на сликиве, а воедно тогаш колата не ни работеше на плин... како што реков гасомил... инаку во конкретниов пример, бидејки се информирав, не се работи за бутан туку напротив, само пропан му ставиле... тестирал и проверил саше од плимонт...

а инаку, ладно-топло време.. имам видено вака смрзнати боци и во зимо и во лето, и пролет и есен... имам видено мног боци и секогаш се бели. тоа е влагата во воздухот што се лепи и замрзнува на боцата. апсолутно нема врска тоа со влажно и/или ладно време.
и сега...?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
« Одговори #1096 на: 25 Јануари 2015, 19:29:43 pm »
Ајде, сакаш вечер кладба да направиме? Празна ми е плинската боца, може има останато уште малце втечнет бутан, ама небитно :)
Ќе ставам 10л плин од било каде - ти кажи ми кај има најквалитетен плин, ќе го отвориме мултивалвот и ќе видиме што ќе се случи. Ако има доволен процент на влага, истото ќе се случи и на мојата боца. Потполно истото.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1097 на: 25 Јануари 2015, 19:43:20 pm »
Ајде, сакаш вечер кладба да направиме? Празна ми е плинската боца, може има останато уште малце втечнет бутан, ама небитно :)
Ќе ставам 10л плин од било каде - ти кажи ми кај има најквалитетен плин, ќе го отвориме мултивалвот и ќе видиме што ќе се случи. Ако има доволен процент на влага, истото ќе се случи и на мојата боца. Потполно истото.

значи симо... тука ти е заблудата цело време... предпоставував дека ваква кардинална грешка ке направиш... многу често не ги дочитуваш текстовите во постовите, па после правиш вакви грешки, па уште и ке се кладиш а ке изгубиш ептен глатко, само затоа што не си прочитал убаво.... дозвили ми да ти го цитирам мојот текст и да ти нагласам на што да припазиш:

денес пежото беше на сервис, прештелување беше работата. меѓутоа за погорниот муабет околу не испарувањето на лош плин... имам слики од таква ситуација, видена и сликана денес. на човекот му ја извадија боцата од гепек полу смрзната. ја отворија да издише и погоди што...?  пола боца има плин што не испарува а боцата пола замрзната.. слики попосле, не дум до компјутер моментално...

да преиначам текстот? ја извадија ваква смрзната, па отворија мултивентилот да издише и не издиша баш...
значи уште пред да го извадат мулти венитилот или фалншата, боцата беше ваква... одкако ја извадија само замрзна дополнително и грлото од боцата... ете каде е недоразбирањето.. твое до душа...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18030
« Одговори #1098 на: 25 Јануари 2015, 19:59:28 pm »
Ако добро го разбирам муабетот зошто боца смрзнува, дали е можно во некој претходен настан мултивентилот да издишил или боцата да издишила од некаде и да останал само течниот бутан/пропан (што и да е) внатре и затоа да смрзнала боцата?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1099 на: 25 Јануари 2015, 20:09:07 pm »
Добро го разбираш муабетот Мартин. Само при неконтролирано течење на лпг може да се деси тоа.

@onak, сепак тврдам дека тоа не е од квалитетот на плинот, туку поради проблем со инсталацијата или мултивалвот. Ако не испарува и притоа се симнала температурата под нула, постои само едно единствено објаснување. А тоа е она горе што го опишав.

И сеа?
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1100 на: 25 Јануари 2015, 20:17:35 pm »
и сега, ке те соберам некој работен ден и ке идеме во плимонт, да ти објаснат дека човекот дојде затоа што колата не му работи на плин. го цитирам човекот:

ми се потроши плинот, претходниот ден. одсабајле турив плин за 1000-че, почнав да возам и одкако префрли на плин, после 2-3 минути се врати пак на бензин. попладнето пак исто, прерфли на плин, по 2-3 минути пак се врати на бензин... и нормално сега кога доаѓав навака исто, префрли на плин, 2-3 минути назад на бензин и нејке... додека саше се мучеше да види што е проблмот неколку пати уклучи исклучи и вика, абе ова има затнато цевка. нејке да иде плин од боца, се запушило... трга тапацирот и го гледаме ова на сликите. жалам што не сликав додека беше во гепек...

не дишело, не течело, не изгубило ич...само смрзнала...

и сега? следно ти е да ме нарчеш јавно дека сум лажов и измислувам или да напишеш дека можеби има нешто што неможеш да го најдеш на интернет како податок, а сепак во пракса се случува.. нешто за кое што ти незнаеш зашто а јас знам зашто...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3867
« Одговори #1101 на: 25 Јануари 2015, 20:52:55 pm »
Извинете јас вака што се уфрлам во муабет. Нормално е да смрзне поради својствата што ги имаат пропанот и бутанот, ама правилната смеша во зависност од надворешната температура не го дозволува тоа, сега ако е сипано од некоја чкљ бензинска која го набавува гасот којзнае од каде и е со неправилен процент смешата, автоматски го добиваш ова на сликата, без разлика дали било зима или лето.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #1102 на: 25 Јануари 2015, 20:59:53 pm »
I pak ne kaza od kade napolnil pljin.....

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1103 на: 25 Јануари 2015, 21:02:15 pm »
и сега, ке те соберам некој работен ден и ке идеме во плимонт, да ти објаснат дека човекот дојде затоа што колата не му работи на плин. го цитирам човекот:

ми се потроши плинот, претходниот ден. одсабајле турив плин за 1000-че, почнав да возам и одкако префрли на плин, после 2-3 минути се врати пак на бензин. попладнето пак исто, прерфли на плин, по 2-3 минути пак се врати на бензин... и нормално сега кога доаѓав навака исто, префрли на плин, 2-3 минути назад на бензин и нејке... додека саше се мучеше да види што е проблмот неколку пати уклучи исклучи и вика, абе ова има затнато цевка. нејке да иде плин од боца, се запушило... трга тапацирот и го гледаме ова на сликите. жалам што не сликав додека беше во гепек...

не дишело, не течело, не изгубило ич...само смрзнала...

и сега? следно ти е да ме нарчеш јавно дека сум лажов и измислувам или да напишеш дека можеби има нешто што неможеш да го најдеш на интернет како податок, а сепак во пракса се случува.. нешто за кое што ти незнаеш зашто а јас знам зашто...

Немам зошто да те наречам јавно или тајно лажов или дека измислуваш. Јас само објаснив зошто се јајвува тој ефект кога се работи за пропан/бутан.
Ајде кажи од која пумпа наточил човекот, вечерва одам да ставам таму за 1000 денари, да видиме дали е од плинот. Јас пак гарантирам дека тоа нема да се случи без да има неконтролирано истекување на плин.

Ајде, исто така, едвај чекам да го слушнам објаснувањето на момците од плимонт. И тоа го прифаќам. Да ми објаснат што е тоа што ја смрзнало боцата од надвор, а притоа немало нагло намалување на притисокот во резервоарот.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1104 на: 25 Јануари 2015, 21:51:07 pm »
па пишав претходно се... нели прочита? пак ли да ти пишувам?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1105 на: 25 Јануари 2015, 22:02:48 pm »
Не прочитав што е тоа што може да доведе да смрзне боцата од надвор без да настане нагло намалување на притисокот во боцата.
Не прочитав од која пумпа е наточено.
Не прочитав кое е објанувањето на плимонт.

Што требаше да прочитам? Не пишувај, цитирај ако веќе си напишал.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1106 на: 25 Јануари 2015, 22:40:12 pm »
симо.. го тапаниш брат... нема да пишам од која пумпа е... не е од скопје во секој случај.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #1107 на: 25 Јануари 2015, 23:48:25 pm »
Чим не е од Скопје од Тетово е.
Преварите се тие.
:)

Него ке има кладба или не?
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1108 на: 26 Јануари 2015, 00:07:10 am »
нема потреба од кладба... на форумов сме да изнесеме искуства и знаење...

ама како и повеќе пати до сега, некои си линкови од некој што таму некаде на миљон километри од македонија, напишал нешто кое што е поголема вистина одколку некој што е на 10 минути возење од тебе со искуство ти кажува...

и па ке кажам, ме заболе стапот... кој што сака нека си мисли... немам потреба да се кладам па на крајот ни да докажувам било што...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #1109 на: 26 Јануари 2015, 00:22:49 am »
Незнам зошто се напнувате...
Лабаво малку :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.